Hoe ga je als looptrainer om met de veiligheid van je lopers?

Als hardlooptrainer is het belangrijk om adequaat te handelen als één van je lopers snel medische hulp nodig heeft. Ben jij goed voorbereid?

Hoe ga je als looptrainer om met de veiligheid van je lopers?

Loop je als trainer met een groep? Dan zorg je uiteraard voor de veiligheid van de groep. Zo maak je voor goede afspraken met de groep, je zorgt dat de verkeersregels en gedragsregels van je vereniging worden gevolgd en spreekt leden hierop aan. Verder stem je de schema’s en de trainingen af op de kennis en kunde van de atleten, geef je tips over uitrusting en bijkomende zaken. Dit alles met het oog op ‘voorkomen is beter dan genezen’, maar hoe kan je efficiënt en effectief handelen als er zich toch een ongewenste situatie voordoet?

Een hoop vragen

Onderzoek op de looptrainersdag 2019 wees uit dat er omtrent veiligheid veel aandacht is. Er zijn echter ook veel vragen. Waar begint en eindigt jouw verantwoordelijkheid? Hoe communiceer je die? Maak je deze concreet met tips en artikelen? Welke persoonlijke informatie is bekend onder de mensen die je onder jouw hoede neemt? Waar sla je deze gegevens die op? Hoe kom je daarbij als die nodig is tijdens een training? Antwoord op al deze vragen leidt tot een hoger bewustzijn van veiligheid, een veiliger gevoel, voorzorgsmaatregelen en natuurlijk de best mogelijke hulp in geval van ‘nood’.

Genoeg antwoorden

Hardlooptrainers Nederland besteed natuurlijk aandacht aan de veiligheid. “Veiligheid is niet altijd het eerste waar je als trainer aan denkt, maar het zal je maar gebeuren dat een van je lopers tijdens jouw training lelijk ten val komt…” In de cursus sport-EHBO wordt aan een heel breed spectrum aandacht besteed met als doel “meer hardlooptrainers goed voorbereid met hun groep op pad gaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje en als je deze training gevolgd hebt kom je niet meer voor verrassingen te staan.” Maar, iedere loper in jouw groep is anders en heeft andere noodnummers, bijzonderheden en/of wensen. Het is een goede aanvulling om die informatie paraat te hebben om die verrassingen te minimaliseren.

Wat als er wat gebeurt?

Alle voorzorgsmaatregelen ten spijt kan er toch wat misgaan. Een loslatende zool, Een blessure of een serieuze situatie in de vorm van een ongeval. In de eerste situatie is het telefoonnummer van een partner of familielid vaak voldoende, bij een ongeval is er meer nodig: directe hulp met (sport-)EHBO, 112, identificatie, medicijngebruik, bloedgroep, allergieën, huisarts en al die andere bijzonderheden. Natuurlijk willen we hier liever niet aan denken, maar het geeft vast een veilig gevoel als die informatie direct beschikbaar is?

De nieuwste ontwikkelingen

Safe-iD heeft hier een antwoord op. Met een simpel product dat geïntegreerd kan worden in jouw uitrusting draag je altijd jouw belangrijkste gegevens dicht bij je. Met een shoetag in je veters of een watchtag aan jouw sporthorloge ben je altijd voorzien. Je bepaalt zelf welke informatie je meeneemt in het profiel wat is gekoppeld aan jouw tag.

Aanbieding voor looptrainers

Speciaal voor looptrainers kan Safe-iD in samenwerking met ProRun een mooi proefpakket en kortingen aanbieden:

1. Een proefpakket met 5 Safe-iD tags
2. Voordeel van 25% op producten
3. Een bonus voor jou, jouw vereniging en/of jouw lopers

Bestel je proefpakket hier

Safe-iD shoetag

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid