Is hardlopen voor jou een geroutineerde hobby of ben je er pas mee begonnen? En volg je een route die door het verkeer leidt? Dan is het belangrijk om rekening te houden met je veiligheid! Je zal namelijk niet de eerste zijn die door de focus op je lichamelijke fitheid even de aandacht op het verkeer verliest. Dit artikel vertelt je wat belangrijk is om te weten als je als hardloper betrokken raakt bij een ongeval.
Heb ik altijd recht op een schadevergoeding?
Of je nu de schuldige partij bent bij een aanrijding of niet, als hardloper heb je altijd recht op een letselschadevergoeding. Deelnemers aan het verkeer die kwetsbaar zijn, zoals fietsers en hardlopers, zijn namelijk door de wet beschermd. Een ongeval tijdens het hardlopen kan ingrijpende gevolgen hebben en leidt bijna altijd tot een vorm van letselschade. De enige voorwaarde om een vergoeding in de wacht te slepen is dat er een motorvoertuig betrokken was bij het ongeval. Het beste claim je een vergoeding na advies van een jurist letselschade.
Aangereden als hardloper? Gebruik het aanrijdingsformulier van de auto
Hoewel je extra beschermd bent, kan het wel de moeite waard zijn om te bewijzen dat je niet aansprakelijk bent. In dat geval krijg je namelijk niet alleen een letselschadevergoeding, maar worden ook de kosten van een letselschade advocaat niet bij jou in rekening gebracht, maar bij de tegenpartij. Om de aansprakelijkheid te bewijzen is het daarom belangrijk dat je het schadeformulier invult van de auto. Veel mensen staan er niet bij stil dat je dit formulier ook prima kunt gebruiken als je als hardloper of fietser bent aangereden. Het is echter een effectief bewijs voor de verzekeraar, die dankzij een duidelijke beschrijving van de toedracht kan duiden wie de schuldige partij is.
Laat de letselschade vaststellen door een arts
Je bent aangereden tijdens het hardlopen buiten jouw schuld en probeert een vergoeding te claimen bij de verzekeraar. Je raakt echter verwikkeld in een discussie omdat de verzekeraar er vraagtekens bij plaatst of de letselschade direct verband houdt met het ongeluk. Om dit getouwtrek te voorkomen, kun je het beste zo spoedig mogelijk naar de huisarts gaan, die de letselschade voor jou documenteert. Zo sta je sterker tegenover de verzekeraar.
Waarborgfonds
Ben je aangereden door een motorvoertuig tijdens het hardlopen, maar is de auto weggereden? Onthoud het nummerbord en doe aangifte bij de politie. Deze kan de automobilist mogelijk achterhalen. Als dit niet lukt is er nog een mogelijkheid om een schadevergoeding aan te vragen via het waarborgfonds. Je moet dan wel binnen twee weken aangifte hebben gedaan bij de politie. Heeft hardlopen in het verkeer betrekking op jou? Dan is het fijn om te weten dat je altijd recht hebt op een schadevergoeding. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus wees je bewust van je kwetsbaarheid in het verkeer!