Luisteren naar je lichaam, hoe doe je dat?

Een training wel of niet doen? Luister naar de signalen die jouw lichaam geeft!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Luisteren naar je lichaam, hoe doe je dat?

Veel trainers geven aan hun lopers het advies dat ze moeten “luisteren naar hun lichaam”. Hiermee proberen ze je bewust te maken van je fysieke toestand voor, tijdens en na de training. Dit is van belang omdat een trainer weliswaar een trainingsplanning voor jou heeft gemaakt, maar of jij fysiek op dat moment de beoogde training aankunt kan de trainer aan de buitenkant niet direct zien. 

Dit luisteren naar je lichaam is iets wat je geleidelijk aan moet leren. Door het waarnemen van diverse lichaamssignalen kun je dit luisteren ontwikkelen en uiteindelijk ben je dan beter in staat om in te schatten of je bijvoorbeeld een training wel of niet moet doen

Mijn lichaam zegt: ” stop met trainen, je bent moe”, maar ben ik nu gewoon niet gemotiveerd, ben ik echt moe of ben ik overtraind?

Mijn lichaam zegt: “die spier roept: au”, maar is het nu een lichte spierpijn of een voorbode van een spierscheuring?

Alleen ervaren lopers herkennen dat subtiele verschil, vaak geleerd door schade en schande. Dat pijntje betekent een dreigende blessure. 

Een hulpmiddel om het luisteren naar je lichaam te ontwikkelen is  door gebruik te maken van de EMI tabel. Dit staat voor Ervaren Mate van Inspanning. Het is een schaal van 1 tot 10 waarin je door middel van een cijfer aangeeft hoe je de training hebt ervaren

Het getal geeft aan hoe zwaar deze training was. Hierbij is het van belang dat het gekoppeld wordt aan factoren zoals: 

– Inhoud van training ( zwaar of  licht, kort of lang) 

– Weersomstandigheden (wind, regen, temperatuur)

– Gezondheidstoestand (verkouden, drukke dag, stress op werk of thuis) 

Dit zijn allemaal factoren die meespelen in hoe jij je voelt. Als je dit consequent doet, dan ontwikkel je geleidelijk aan een beter mechanisme om naar je lichaam te luisteren. 

Je kunt dit verder ondersteunen door bovenstaande zaken in een trainingsdagboek te schrijven. Daarin kun je ook dagelijks je rustpols, lichaamsgewicht, uren slaap, motivatie voor de training, pijnklachten, vermoeidheidsgevoel etc. vermelden.

Het lijkt een hele lijst om bij te houden, maar je zult merken dat je na verloop van tijd beter in staat bent om naar je lichaam te luisteren. En daar pluk je echt de vruchten van.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid