RunTech

Welk gewicht past bij welke hardloopschoen?

Door
Sebastiaan Timmermans
29 augustus 2018 00:15
Welk gewicht past bij welke hardloopschoen?
Je hebt hardlopers in alle soorten en maten. Wat wil je met de meeste beoefende sport van het land. Daarmee is hardlopen ook één van de meest lucratieve sporten. Er kan goud geld verdiend worden aan het loperspubliek. Al die schoenen, al die windjacks, al die sporthorloges, al dat inschrijfgeld. Alleen een bedrijf als Asics maakte vorig jaar ruim 1,5 miljard dollar winst (en dat viel dan nog een beetje tegen). 

Het voordeel voor ons lopers is dat de keuze in loopmateriaal enorm is. Immers, als maar een piepklein percentage het koopt, is er al een flinke markt voor. Toch begint het altijd bij schoenen. En daarin zijn tal van zaken belangrijk. Land je meer op je voorvoet of je hiel? Wil je wel of geen pronatie en (niet onbelangrijk): zien ze er nog een beetje leuk uit? En misschien wel de allerbelangrijkste: wil je een wat zwaardere schoen met relatief veel demping of ga je voor een lichtgewicht variant die bijna aanvoelt als een pantoffel. De laatste jaren lijkt de lichtgewicht schoen aan populariteit te winnen. Hiermee vlieg je immers over het asfalt en hoef je maar een zeer beperkt aantal grammen mee te sjouwen. Moet iedereen voortaan automatisch voor de lichtgewicht schoen gaan? Het antwoord is: nee.

Onderzoek suggereert namelijk  dat er één aspect hierbij zeer belangrijk: je gewicht. Wetenschappers van het Samsom Institute for Health Research uit Australië monitorden een half jaar 61 ervaren hardlopers. Ze keken hoe vaak ze geblesseerd waren, welke schoenen ze droegen en hoe zwaar ze waren. 

De belangrijkste conclusie? Hardlopers die zwaarder dan 85 kilogram zijn en lichtgewicht hardloopschoenen dragen hebben een drie keer grotere kans om geblesseerd te raken dan wanneer ze een conventionele schoen zouden dragen. Vooral lopers onder de 71 kilo hebben profijt van lichtgewicht schoenen. Ze lopen er sneller door en hebben geen verhoogd risico op blessures.

Lopers die zwaarder zijn dan 71 kilogram werden ook wel sneller, maar hadden ook kans op meer blessures. 
‘Minimalistische schoenen zijn heel aantrekkelijk voor lopers, want ze kunnen je helpen om sneller te rennen. Zwaardere lopers zouden echter twee keer na moeten denken, voordat ze ze aantrekken’, aldus professor Jon Buckley tegen de site running.competitor. Gewicht zorgt voor grotere krachten op je gewrichten en dat leidt weer tot meer blessures. En dan maakt het volgens de professor niet uit of je wat zwaar bent vanwege je lengte of vanwege de omvang van je buik. Bij die extra grote krachten, omdat je nu eenmaal zwaarder bent, kun je je lijf ondersteunen door juist voor schoenen met voldoende demping te gaan.

De volgende keer dat je hardloopschoenen gaat kopen is het dus verstandig om eerst even de weegschaal op te stappen. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Sebastiaan
Sebastiaan Timmermans
Sebastiaan Timmermans

Sebastiaan Timmermans

Redacteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Jan
  @mark, Geen pronatie hebben staat los van het op blote voeten kunnen lopen. Blote voeten lopen of met geringe demping lopen is ook niet zozeer gerelateerd aan je lichaamsgewicht zoals het artikel doet geloven, maar aan looptechniek. Ik ken voldoende zogenaamd zware lopers die prima voorvoetwerk leveren en daardoor weinig demping nodig hebben, terwijl een lichte hakstamper toch echt de mist in gaat met minimalistische schoenen.
  Reactie geplaatst op 02/09/18 om 11:58 uur
 • mark
  Gelukkig heb ik geen pronatie en zou in principe op blote voeten kunnen lopen. Heb dus geen / geringe ondersteuning nodig. Welke demping heb ik dan nodig. Extra gel/demping zooltjes gaat ten koste van effectiviteit
  Reactie geplaatst op 02/09/18 om 08:28 uur
 • Jan
  "Wil je wel of geen pronatie?" Haha. Pronatie heb je niet te kiezen. Dat doe je vanzelf, het is de natuurlijke voetafwikkeling. En als ik me goed herinner was er vorige week een ander artikel waar de boodschap was dat er helemaal geen relatie is tussen typen schoenen en het voorkomen (klemtoon op voor) en voorkomen (klemtoon op komen) van blessures. En zou het niet zo zijn dat de betere lopers (die vaker lopen en met betere techniek), door het vaker lopen ook veel lichter zijn, zodat de gevonden correlatie niet tussen gewicht en blessures is, maar tussen looptechniek en blessures?
  Reactie geplaatst op 29/08/18 om 13:56 uur
 • Johan
  Ik ben het grotendeels oneens met dit artikel. De basis van blessurepreventie begint bij belastbaarheid door de belasting op de juiste manier op te bouwen en met het juiste en voldoende herstel. Je lichaam kan zich dan aanpassen, ook als je zwaarder bent. Dat is ongeacht loopschoenen. Tevens is aangetoond dat loopschoenen met meer demping tot een minder goede looptechniek leidt.
  Reactie geplaatst op 29/08/18 om 09:10 uur
 • Jan
  -De laatste jaren lijkt de lichtgewicht schoen aan populariteit te winnen.- Uh de laatste jaren? Het zou geen kwaad kunnen een definitie te geven van wat in dit artikel wordt verstaan onder de lichtgewicht schoen. Het gaat daarbij om de categorie lichte trainingsschoenen en wedstrijdschoenen en niet zozeer om lichtere ten opzichte van zwaardere reguliere schoenen. Het gaat dan ook niet zozeer om het gewicht van de schoen maar de stijfheid voor de demping.
  Reactie geplaatst op 29/06/17 om 22:38 uur


Loopkalender

17
juni