In het wielrennen is het gebruik van een vermogensmeter al jaren heel gewoon. Als wielrenner heb je een ruime keuze als het gaat om vermogensmeters. De afgelopen 2 jaar is de vermogensmeter aan een opmars bezig binnen de hardloopwereld. Veel te kiezen is er (nog) niet. Sommige horlogemerken hebben een ingebouwde vermogensmeter, zoals Polar en Coros, maar voor een echt goede vermogensmeter kom je als hardloper bij Stryd uit. Dat is ook niet zo gek, want de focus van Stryd ligt volledig bij hun vermogensmeter en het zo accuraat mogelijk berekenen van vermogen voor hardlopers.
Wat is lopen op vermogen?
Hardlopen kost energie. Vermogen is de hoeveelheid energie die je per seconde levert. De eenheid van vermogen wordt uitgedrukt in joules per seconde (J/s), maar meestal wordt hiervoor watt (W) gebruikt. Een vermogen van 1 watt is gelijk aan 1 joule per seconde.
Een vermogensmeter voor op de fiets is anders als bij hardlopen. De kracht die een fietser uitoefent op de pedalen van zijn of haar fiets kan nauwkeurig worden gemeten. Deze kracht wordt vermenigvuldigd met de trapfrequentie, en hier rolt vervolgens een vermogen uit. Hoe meer vermogen een fietser levert, hoe harder hij of zij zal fietsen. Bij het hardlopen ligt dit wat ingewikkelder. Er zijn geen pedalen waarmee je de kracht kunt meten. Daarnaast gaat er bij hardlopen energie verloren die niet bijdraagt aan de prestatie. Dit is bij fietsen veel minder aan de hand.
Wat is een Stryd?
Stryd is een Amerikaans bedrijf dat zich volledig richt op zijn vermogensmeter. Het bedrijf is erin geslaagd om een klein apparaat te ontwikkelen dat het geleverde vermogen op een nauwkeurige manier berekent: de Stryd (spreek uit: strijd). De Stryd is een lichte en kleine footpod die je met een meegeleverde clip bevestigt op één van je schoenen. Je hebt een sporthorloge nodig dat het vermogen van de Stryd doorgeeft. Dit kan een Polar, Garmin, Apple Watch, Coros, Suunto of Wahoo zijn.
Na een tweetal eerdere modellen is de producent nu succesvol met versie 3, de Stryd met een windsensor. Het vermogen dat Stryd berekent geeft aan hoeveel energie het jou kost om bij een bepaalde snelheid te hardlopen. Is het veel kouder of warmer dan 10 graden Celsius? Dan moet je meer vermogen leveren om met dezelfde snelheid te lopen. Of loop je omhoog op een heuvel? Ook dan kost het je meer energie en dus vermogen. Harde wind mee, of loop je een heuvel naar beneden? Dan kost het lopen van een bepaalde snelheid minder energie dan wanneer je op een vlak terrein loopt met weinig wind.
Waarom zou ik een Stryd kopen?
Als je op vermogen wilt gaan lopen is Stryd de beste keuze. Momenteel is het de enige betrouwbare meter op de markt als het gaat om hardlopen op vermogen.
Maar waarom zou je op vermogen gaan lopen? Het korte antwoord: je loopt efficiënter.
Elke training kun je in de juiste intensiteit uitvoeren. Door te letten op maar één getal – je (realtime) vermogen – loop je nooit te hard of te langzaam. Je levert altijd de hoeveelheid energie die nodig is om een bepaalde training of wedstrijd te doen. Met wind tegen loop je wat langzamer en met wind mee zet je een tandje bij. Dezelfde logica geldt voor heuvel op en af. Stryd heeft hiervoor wel een referentie nodig: je Critical Power (CP). Met je CP worden de vermogenszones voor je trainingen bepaald en krijg je een optimaal vermogen om je wedstrijd op te lopen. Je CP is het vermogen dat voor de meeste lopers overeenkomt met het vermogen dat je kunt volhouden als je een 10 kilometer voluit loopt. Je CP wordt na een aantal trainingen automatisch voor je vastgesteld en is het meest nauwkeurig als je zo gevarieerd mogelijk traint qua intensiteit en de lengte van je trainingen. Heb je eenmaal jouw CP bepaald, dan is elke training raak. De trainer die zegt of je moet versnellen of vertragen zit op je schoen.
Waar koop ik een Stryd?
Bestel je Stryd in onze webshop.
Als je op werkdagen voor 22:00 uur je bestelling plaatst wordt deze dezelfde dag nog verzonden.
Wil je jezelf liever nog wat meer inlezen? Download dan ons e-book “Lopen op vermogen – Je eenvoudigste weg naar een pr”.