Een jaar lang twee marathons per dag – deel 26

Bai Bin en Rinus zijn nu aangekomen in Colombia. Mooi om doorheen te lopen en gevaarlijk om stil te staan.

De 24-jarige Rinus Pauel begeleidt – als fysiotherapeut – de Chinese ultraloper Bai Bin die een jaar lang 80 kilometer per dag gaat hardlopen. Via ProRun vertelt hij wekelijks over zijn avonturen. Eerder las je deel 25.

We zijn aangekomen bij de grens van Colombia. Bij de grens worden we opgehouden door een enorme rij Venezolanen die hun land vanwege de slechte economie proberen te ontvluchten. Het lijkt wel een vluchtelingenkamp. Mensen staan met huis en haard te wachten om 1 centimeter op te schuiven. 
Het maakt op ons veel indruk. Doordat we niet over de juiste papieren voor de auto beschikken, moeten we uren wachten en dingen regelen alvorens we pas laat in de avond de grens van Colombia over kunnen.

De volgende dag maakt Baibin weer zijn kilometers en ervaren we dat dit een prachtig land is. Eindeloze groene bergen met een hoop kleine maar ook echt grote watervallen. Wel één nadeel: het is veel warmer dan in Equador, pittig lopen dus!  Van de bewoners krijgen we te horen dat we erg moeten opletten. Een stilstaande auto met een hoop dure spullen en een blanke bestuurder is een makkelijk te spotten doelwit voor een beroving.

We lopen over de Panamericana. Dat is de route van Alaska naar Argentinië met slechts één onderbreking: het grensgebied tussen Colombia en Panama. Dat is de beruchte Darien Jungle, ook wel s ’werelds gevaarlijkste jungle genoemd. Het is een enorm dichte jungle met moerassen, rivieren, bergen, extreme hitte en continue regen waardoor er een vochtigheidsgraad van zo’n 100 % heerst. Het huisvest meerdere giftige en dodelijke slangen en spinnen, en andere dieren, maar dat is nog maar het begin. Door de grote onbereikbaarheid hebben zich daar al tientallen jaren de guerillastrijders van de FARC gevestigd. Daarnaast wordt het gebied ook op grootschalige wijze gebruikt door de drugs- en wapensmokkelaars 

Om er op zijn snelst doorheen te kunnen lopen wil BaiBin een directe lijn van zuid naar noord hebben via zijn GPS. Dat is gekkenwerk, dus moeten we voor een betere oplossing zorgen. Twee leden van onze groep gaan vooruit om te kijken wat de beste en veiligste manier is om door de jungle te lopen. Dat wordt dus nog een dingetje.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer