5 redenen om 12 mei in Leiden te lopen

5 redenen om 12 mei in Leiden te lopen

12 mei is de marathon van Leiden, nog veertien weken.

ProRun is al jaren fan van deze eigenzinnige marathon in Zuid-Holland. Zo hadden ze jaren geleden het plan opgevat om het heilige vuur uit Marathon (Griekenland) naar Leiden Marathon te brengen voor de 30ste editie. Het typeert voorzitter Tjeerd Scheffer; altijd in voor iets spectaculairs. Corona gooide roet in het eten, maar als het eenmaal in het hoofd zit van Scheffer, is het niet zomaar weg. Het marathonvuur kwam nog niet tot Leiden, maar het vuurtje bij Leiden Marathon is nog niet gedoofd. Als eerste marathon zagen ze het belang van internet in, ze hebben dan ook de url marathon.nl en de mailings en de website van de marathon wemelen van de grapjes en de loopvreugde.

Genoeg reden om deze sympathieke marathon te lopen (of een halve marathon of tien kilometer).

We zetten 5 redenen van ons enthousiasme op een rijtje.

1. Schitterend parcours

Met start in de Breestraat en finish op de Vismarkt neemt de marathon de oude binnenstad helemaal over. Voor lopers is het een feestje om te starten en te finishen in het oude stadshart van deze bijzondere plaats. Rembrandt liep hier als jochie rond en was al een bekende schilder voor hij Leiden inruilde voor Amsterdam. Als loper is het makkelijk voor te stellen dat de stad inspireert tot prachtige schilderijen en voor lopers met meer aanleg voor lopen dan voor schilderen is het heerlijk om onderdeel uit te maken van deze rijke historie. Je blijft echter niet alleen in de stad, maar loopt ook door dorpen in de omgeving en langs de rivier Oude Rijn. Je wisselt rustige stukken af met bands in dorpen als Koudekerk a/d Rijn en Rijpwetering.

2. Betaalbare tickets (en nog te krijgen)

Van de grote Nederlandse Marathons is Leiden Marathon met € 57,00 een betaalbare marathon gebleven. Dit gaat niet ten koste van voorzieningen voor lopers. Bij start- en finish is alles perfect geregeld en onderweg zijn veel drankposten met verzorging. De liefde voor lopen straalt ervan af, Leiden Marathon is duidelijk een zelfstandige marathon met een voorliefde voor lopen en (eigen)aardigheden. Bijvoorbeeld de mooiste finishboog van Nederland. Enne, goed nieuws: er zijn gewoon nog plekken.

3. Niet alleen een marathon

Loop je liever geen marathon op 12 mei? Dan kun je ook kiezen voor een tien kilometer of een halve marathon. Het snelle parcours en veelzijdig deelnemersveld nodigt uit tot een persoonlijk record. Ook voor lopers die eerder in het voorjaar al een marathon lopen is dit de perfecte dag om je supercompensatie te benutten voor een PR in heerlijke omstandigheden.

4. Open Nederlands Kampioenschap Studenten

Studenten opgelet: Leiden is het Open Nederlands Kampioenschap Studenten. In samenwerking met Universiteit Leiden is de Leiden Marathon dit jaar het decors voor het Open Nederlands Kampioenschap. Wil jij jezelf een jaar lang studentenkampioen noemen, schrijf je dan in voor dit bijzondere kampioenschap. Voor niet-studenten is er de garantie dat het na afloop sowieso extra gezellig is.

5. Zuid-Holland

Doe je mee met de 12-provincies en heb je Zuid-Holland nog nodig voor je tien kilometer, halve of hele marathon? Dan is dat een extra reden om in Leiden te lopen.

Tot 12 mei!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • Mirjam

    En ze bieden ook 5km aan

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer