Een jaar lang twee marathons per dag - deel 23

Door
redactie Redactie
11 juli 2018 00:00
Een jaar lang twee marathons per dag - deel 23
De 24-jarige Rinus Pauel begeleidt - als fysiotherapeut - de Chinese ultraloper Bai Bin die een jaar lang 80 kilometer per dag gaat hardlopen. Via ProRun vertelt hij wekelijks over zijn avonturen. Eerder las je deel 22

5 juni
De honderdste dag van het project nadert. Voor Li het moment om met de groep en Baibin te evalueren. We zitten samen en bespreken ieders motivatie voor het project. De persoonlijke groei die elke teamlid heeft ondervonden wordt besproken. Stuk voor stuk maakt iedereen enorme opofferingen voor de groep en het project. Het versterkt het gevoel dat we een familie zijn waar we voor elkaar werken zonder iets terug te verwachten. Op het eind van de dag lijkt iedereen zijn motivatie te hebben vernieuwd. Ik denk dat Li met de 100ste dag in het vooruitzicht stiekem heel goed deze gesprekken heeft gepland om dit gevoel op het juiste moment aan te spreken. 

6 juni
We zijn onderweg naar de bekende stad Nazca. Onderweg praat ik met BaiBin en vraag hem naar zijn motivatie voor dit enorme uitdagende project. Er zijn namelijk enkele zaken die ik niet begrijp. Hij heeft er zelf vrijwillig voor gekozen om deze moeilijke tocht te ondernemen dus waarom klaagt hij over het feit dat het hotel niet goed genoeg is, de wifi slecht is, het eten niet lekker genoeg is etc etc. Dit lijken kleinigheden en het is hierom dat we vermoeden dat er meer onderliggende problemen zijnMisschien heeft het te maken met de ongelofelijke druk die hij zichzelf oplegt. Baibin is pas vader geworden en moet als professionele loper voor zijn familie geld in het laatje brengen. Wanneer hij faalt verliest hij al zijn geloofwaardigheid in China. Gezichtsverlies is bijna het ergste wat je in China  kan overkomen. 

Hij vertelt dat hij wel degelijk dit project graag doet en beseft dondersgoed waaraan hij begonnen is. Lopen is alles voor hem, het is zijn passie en hij wil er de wereld mee veroveren. Hij ziet het als zijn plicht om te bewijzen dat hij 's werelds beste hardloper is. Hij is ervan overtuigd dat niemand na hem in staat is om een jaar lang gemiddeld 80 km per dag te lopen. Maar waarom klaag je dan over al die kleinigheden, vraag ik hem. Hij geeft aan dat hij voor zijn doen erg onderpresteert en had eigenlijk 100+ km per dag willen lopen. Hij heeft echter het gevoel dat door de logistieke moeilijkheden dit steeds niet goed lukt. De logistieke moeilijkheden maken nu net dat dit project zo uniek en bitter zwaar is. Daar is hij het wel mee eens, maar toch houdt hij vast dat het beter kan. Daar ben ik het dan eerlijk gezegd ook wel volledig mee eens. 

Ik vraag hem waarom hij steeds van het pad af gaat, dit lijkt erop alsof hij de weg steeds afsnijdt en niet het volledige pad wilt lopen. 

BaiBin: ,,De tocht is 25.000km lang en als ik op een lang stuk een uur kan winnen, dan doe ik dat. Het is niet omdat ik wil valsspelen of een shortcut wil pakken. Het punt is; alle andere lopers zouden kiezen voor de verharde weg omdat ze niet graag een berg beklimmen of door een rivier lopen of een ravijn in gaan. Ik weet van mezelf dat ik dit aankan, waarom zou ik het dan mezelf extra moeilijk maken door een langere route te pakken. Ik maak mijn eigen weg en ik zal altijd zorgen dat dit een aan een stuk doorlopende weg is."
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
februari