Een jaar lang twee marathons per dag - deel 27

Door
redactie Redactie
28 augustus 2018 00:00
Een jaar lang twee marathons per dag - deel 27
De 24-jarige Rinus Pauel begeleidt - als fysiotherapeut - de Chinese ultraloper Bai Bin die een jaar lang 80 kilometer per dag gaat hardlopen. Via ProRun vertelt hij wekelijks over zijn avonturen. Eerder las je deel 26.

In onze doortocht door Colombia passeren we een piepklein dorpje in de Colombiaanse bergen, San Pedro de Carthago genaamd. Hier gaan we op zoek naar onderdak.  De erg nieuwsgierige inwoners zijn duidelijk niet gewend dat een stel buitenlanders hun dorp bezoekt en komen ons vragen waar we vandaan komen en wat we komen doen. Het blijkt dat er volgende dag een 4-daags festival van start gaat en we worden direct uitgenodigd om hier aan mee te doen. Helaas past het niet in onze plannen. Het  zou wel een leuke onderbreking zijn geweest. Het blijken zeer vriendelijke en behulpzame mensen te zijn en ze hebben veel vragen over ons loopproject.

Als we de volgende dag uit het dorp vertrekken zwaaien ze ons uit. We vervolgen onze weg naar de volgende stad over een gevaarlijke bergweg. Als we daar na een zware tocht, waarin BaiBin flink moest afzien, aankomen is ook hier een festival gaande. Colombianen houden blijkbaar van feesten. Een minder fijn aspect van al dat gefeest is dat auto’s met een hele stapel aan stereoapparatuur door de straten rijden en muziek op standje oorpijn door de speakers blazen. 

De Chinezen zijn ook hier bij de inwoners een bezienswaardigheid. De dochter van de hoteleigenaar komt met een kapotte tablet naar BaiBin toe. "Alle Chinezen kunnen technische snufjes repareren toch?!”  Even later geeft BaiBin met zijn opera stem nog een privé concert. Ze genieten: prachtige mensen hier in Colombia. 

Op onze doorreis worden we ook geconfronteerd met de bijverdienste van veel politieagenten. Bij een wegcontrole wordt er naar onze papieren gevraagd.  De autopapieren blijken niet geheel in orde te zijn waarop de agent in volledig Latijns Amerikaanse stijl vraagt: "hoe gaan we dit oplossen?” In het begin zijn we nog naïef en zeggen heel beleefd;  ‘Het spijt ons maar dit was ons niet bekend. Weet u wellicht waar we de papieren in orde kunnen maken?’  Hij neemt onze chauffeur even apart en vraagt het gewoon direct, "Luister vriend, ik wil dat je me betaalt.” Ik heb enkel een briefje van 50.000 pesos (zo’n 20 euro) op zak.  Ik loop naar de agent: ‘'het spijt me, maar ik heb enkel 50.000.” "Yes, perfect, dat is meer dan voldoende, hartstikke bedankt vrienden en een fijne avond", zegt de agent met een grote glimlach terwijl hij onze handen schudt. De normaalste zaak van de wereld in Colombia. Later bleek dat enkel 10-15 duizend voldoende was( zo’n 5 euro). Het vervelende is dat in Colombia, vanwege de grote hoeveelheid drugsmokkelaars op elke hoek van de straat een controlepunt is.  Dat betekent dus een hoop briefjes van 50.000 Door de enorme hitte en de hoge vochtigheidsgraad is het voor BaiBin erg zwaar om te lopen. Hij ziet dan ook flink af als hij zijn dagelijkse 80 kilometers maakt. Het is dus alle hens aan dek om BaiBin onderweg goed te verzorgen. Gelukkig krijgen we ook veel hulp van de lokale bewoners die vol bewondering zijn over de immense prestatie die Bai Bin aan het leveren is. 's Avonds lopen, als het koeler is, is helaas geen optie. We zijn in de regio Cali en krijgen het dringende advies om na 7 uur niet meer op straat te lopen. De kans schijnt groot te zijn dat er een motorrijder met een geweer stopt en je even vriendelijk vraagt om alle spullen te overhandigen. We proberen zo min mogelijk op te vallen, maar ja... met onze fluoriderende loopshirts lukt dat lastig.
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

23
juli