X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

Een jaar lang twee marathons per dag - deel 28

Door
redactie Redactie
21 september 2018 00:00
Een jaar lang twee marathons per dag - deel 28
De 24-jarige Rinus Pauel begeleidt - als fysiotherapeut - de Chinese ultraloper Bai Bin die een jaar lang 80 kilometer per dag gaat hardlopen. Via ProRun vertelt hij wekelijks over zijn avonturen.  Eerder las je deel 27.

We zijn nu in het noordelijke deel van Colombia en daar daalt de weg geleidelijk omlaag richting de kuststad Turbo. Het landschap waar we doorheen lopen is een pure jungle. Het is opvallend hoe enorm druk de kleine dorpjes kunnen zijn. Letterlijk honderden motors en vrachtwagens rijden chaotisch over de vrijwel enige weg in de kleine dorpjes. Wellicht is er veel werk te vinden in de transport van "goederen” (drugs) richting de havenstad Turbo. 

Turbo lijkt een beetje op een piratenstad anno 2018 aan de Caraïbische kust. Een zinderende hitte en een chaotische en rommelig uitziende stad. Er zijn geen verkeersregels, behalve, "kijk goed uit”. De mensen ogen en zijn schijnbaar wat "ruiger” en kijken ons continu wat zorgwekkend met doordringende ogen aan. Er is ook duidelijk meer politie, die hier eigenlijk verkleed gaat als leger inclusief machinegeweren, aanwezig om de drugs en mensensmokkel in te perken. Omdat het grensgebied tussen Colombia en Panama bestaat uit de ondoordringbaar en gevaarlijke Darien jungle wordt er besloten om per boot vanuit Turbo met 4 personen de oversteek over zee te maken. Vertrekpunt zal zijn vanaf de havenstad en smokkelaarsparadijs Turbo te Colombia waar ze per boot de Darien golf naar Necocli oversteken. Baibin maakt de overtocht van 150 km over zee in een kajak...

Zelf ga ik met de anderen per vliegtuig naar Panama Stad. Voor we echter vertrekken worden we s ’nachts met luid gebonk op de deur wakker gemaakt. Ik doe de deur open en zie agenten met geweren en een camera op mijn slaaphoofd gericht. Ons paspoort wordt gevraagd: 'WAT DOEN JULLIE HIER?! WAAR GAAN JULLIE NAARTOE?'

Ons hotel wordt door 40 agenten, op zoek naar illegale immigranten, doorzocht. Onze Peruaanse chauffeurs worden ondervraagd en ervan verdacht dat ze mensensmokkelaars zijn. De gehele voor- en namiddag mogen ze het hotel niet verlaten alvorens men zeker weet dat alles oké is.  

Nu de helft van de groep per boot is vertrokken moeten wij met 2 busjes vol met 22 koffers, genoeg voor wel 20 illegale immigranten, naar Panama zien te komen. De makkelijkste en veiligste keuze lijkt per vliegtuig te zijn. Hiervoor moeten we dus terug naar Medellin. Daar moeten we ook de busjes inleveren en helaas afscheid nemen van onze Peruaanse vrienden die niet verder mee gaan. 

Nu blijkt het niet zo gemakkelijk te zijn om 22 koffers (!!!) aan medische, persoonlijke en sportspullen naar Panama mee te nemen of op te sturen. Het blijkt dat opsturen erg duur is en dus besluiten we om de koffers mee te nemen  op het vliegtuig en de extra kosten voor bagage maar te slikken. De volgende ochtend komen we in Panama Stad aan en het valt niet mee om een taxi te vinden die al die koffers kan meenemen. Nu de andere vier met de overtocht bezig zijn hebben we naast het werk ook een klein beetje tijd om uit te rusten en wat de toerist uit te hangen. Zo bezoeken we uiteraard het Panama kanaal en proef ik werelds duurste koffie (niet de moeite waard). Panama Stad biedt een unieke mix tussen modern en extreme luxe en traditionele cultuur en armoede. Zo zie je over de straat vrouwen lopen in traditionele kleurrijke outifts uitgedost met vele kralen, kettingen en piercings met op de achtergrond torenhoge wolkenkrabbers. We verblijven in de wat slechtere buurt. Hier zien we veel junkies, zwervers en heerst er naar het schijnt redelijk wat criminaliteit. Gelukkig krijgen we hier niets van mee de in de tijd dat we hier zijn. 

Jammer genoeg zullen, zodra de andere groep in Panama Stad aankomt, BaiJie, Yangying en Biantian terug naar China vertrekken. Aangezien de landen in Midden-Amerika niet extreem veilig zijn is het volgens Lee beter dat ze vertrekken.  We blijven daardoor met een klein groepje over en dan vallen we minder op....  
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

24
mei