Atletiekbaan GAC opgerold en weer uitgerold in Run2Day Hilversum

Atletiekbaan GAC opgerold en weer uitgerold in Run2Day Hilversum

In hardloopspeciaalzaak Run2Day in Hilversum ligt sinds kort de oude baan van atletiekclub GAC. Lossnijden, oprollen en weer uitrollen in de winkel. Een mooie manier om hardloophistorie te bewaren.

Honderden lopers uit Hilversum en omstreken renden er loeihard overheen. Bloed, zweet en tranen werden erop geplengd. Het was toch zonde geweest als het tartan van de atletiekbaan van de Gooise Atletiek Club (GAC) ergens in een afvalcontainer was beland? Niet getreurd! Dat materiaal blijft behouden voor én te belopen door loopliefhebbers: in Run2Day Hilversum!

Eigenaar van Run2Day Hilversum Louran van Keulen hoorde dat de baan van GAC vernieuwd zou worden. Een baan waar ook hijzelf de nodige meters heeft gemaakt. En het zou toch mooi zijn als die toplaag op de een of andere manier behouden kon blijven? Bovendien ging Run2Day net verhuizen naar een ander pand. Kon één en één wellicht twee zijn? Uitgezocht werd of zo’n toplaag te scheiden was van de lagen eronder en of die dan hergebruikt kon worden. En dat kon!

Snijden en rollen

De gemeente en de atletiekclub wilden best meewerken aan een nieuwe bestemming voor het tartan. Met een belletje naar de aannemer was de zaak beklonken. Met Stanley-mes en shovel werd de baan losgesneden, opgerold en hop, zo naar de Run2Day gereden en daar weer uitgerold!

Leuk trouwens: de renovatie van de atletiekbaan van GAC is live te volgen via een webcam. Echt! Via dit linkje kun je kijken of het een beetje opschiet.

Minst belopen deel

Maar goed, die hele baan past natuurlijk niet in een winkel, dus je moet kiezen; welk deel van de baan neem je mee? Het zou natuurlijk ergens wel leuk zijn om de meest gebruikte stukken te pakken, maar ja, die zijn natuurlijk behoorlijk afgetrapt. Van het stuk waar de 100 meter-lopers starten of eigenlijk heel baan 1 blijft verdraaid weinig over na een jarenlange geseling met spikes. “Het rechte stuk tussen bocht 2 en 3 en dan zo’n beetje de banen 5 en 6”, somt Van Keulen de nog best bruikbare baandelen op. En over spikes gesproken; die kun je nou eindelijk ook in de winkel uitproberen, zonder gevaar voor lijf en leden.

En zo geschiedde. In de nieuwe Run2Day in het centrum van Hilversum liggen nu mooie stroken historisch tartan. “We hebben binnenkort op de nieuwe locatie ook een fysiopraktijk met een trainingsruimte, waar we die ondergrond ook mooi voor konden gebruiken”, vertelt Van Keulen. Ook een masseur heeft trouwens onderdak gevonden in het nieuwe hardloopbastion aan de Bussumerstraat. Dat uitgebreide aanbod past bij de rol die Louran en zijn team willen spelen; echt een hardloopcentrum zijn voor een breed scala aan lopers.

Hier vind je nog een filmpje van het oprollen en transporteren van de baan:

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer