Beginnende lopers met visuele beperking gezocht

Foto: Janneke Poort

Beginnende lopers met visuele beperking gezocht

Running Blind zoekt mensen met een visuele beperking die nog geen of weinig ervaring hebben met hardlopen. 

Running Blind zoekt mensen met een visuele beperking die overwegen te gaan hardlopen of net begonnen zijn.

In 2007 is Running Blind heel klein begonnen: met twee hardlopers die vrij snel zeer slechtziend werden. Zij konden door de slechtziendheid niet meer zelfstandig hardlopen. Toch was hardlopen heel belangrijk voor hen.

Ondanks hun slechte gezichtsvermogen wilden zij blijven hardlopen. En dat was het begin van Running Blind.

Nu is Running Blind 13 jaar verder en lopen er ongeveer 120 lopers met een visuele beperking samen met heel veel buddy’s in regiogroepen van Running Blind. Maar dat is ook nog maar een begin. Volgens een inschatting zijn er veel meer mensen met een visuele beperking tussen 18 en 70 jaar die  waarschijnlijk wel aan sport willen doen maar weten niet waar te beginnen.

Een oude sport oppakken kan misschien niet meer, of zij hebben nooit gesport maar zouden het stiekem toch wel willen omdat het goed voor je is: je wordt er fitter van en zit beter in je vel.

Hardlopen als toegankelijke sport

Hardlopen is voor mensen met een visuele beperking in principe een heel toegankelijke sport, dat heeft Running Blind in de afgelopen jaren bewezen. Maar voor iemand die dat nog nooit gedaan heeft en bovendien een visuele beperking heeft zijn er dan twee grote barrières te nemen. Maar daarvoor is support: Running Blind helpt de beginnende hardloper (letterlijk) graag op weg.

Samenwerking met IDTV

Om dit proces zichtbaar te maken voor een groter publiek is er een idee ontstaan om een documentaire te maken over het proces waar een startende hardloper met een visuele beperking gedurende ongeveer een jaar doorheen gaat. Op weg naar haar of zijn doel. Dat doel kan heel eenvoudig zijn: ik wil met mijn buddy 30 minuten kunnen hardlopen, of misschien ambitieuzer: ik schrijf me in voor een loopevenement waar mijn ziende vrienden ook aan meedoen en ga er voor trainen.

Kortom: het doel bepaalt de loper helemaal zelf. Running Blind daagt beginnende lopers uit: ga de uitdaging en voor wie het leuk vindt is er de kans mee te werken aan de totstandkoming van een heel bijzondere documentaire. Voor de geselecteerde deelnemers wordt, als de loper die zelf nog niet heeft, een buddy geregeld en de loper krijgt een complete running-outfit aangeboden, inclusief hardloopschoenen. Geef je reactie door op info@runningblind.nl

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

  • Tamara Paanakker

    Klinkt interessant

  • Joanne

    Super mooi initiatief. Ik ben zelf buddy en het is ontzettend goed en gezellig om samen hard te lopen. En dat kan echt prima als je blind of slechtziend bent. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Ik hoop vooral dat het mensen echt in beweging zet. Hardlopen is gezond, genieten en gezellig.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer