Bikkel Michael-Robbert rent op één been mee met de Dag van Bart!

Bikkel Michael-Robbert rent op één been mee met de Dag van Bart!

Michael-Robbert is de snelste man ter wereld op de 5 km met één been.

Op een dag in 1995 zagen de ouders van Michael-Robbert Brans een rare bult aan de binnenkant van zijn rechterbeen. “Ik was veertien en had een tumor in mijn rechterbovenbeen zo groot als een rugbybal”, legt hij uit. Een dag die zijn leven helemaal ondersteboven gooide. Een 20 uur durende been besparende operatie, radiotherapie en revalidatie volgde. Alleen na een jaar ging het weer niet goed. “Er zat een tumor in mijn bovenbeen die als het ware omhoog kroop en voor kans op uitzaaiing in de longen zorgde.” De artsen besloten daarom zijn been te verwijderen. Zijn obstakel werd groter, maar hij leerde met deze uitdaging om te gaan. Hij stelde zichzelf nieuwe doelen, zoals het weer opnieuw leren lopen, het afronden van de middelbare school en door de dingen te blijven doen die zijn leeftijdgenoten ook deden.

De kanker kwam terug

In 2001 werd er opnieuw kanker geconstateerd. “Toen hebben ze mijn bekken, heup en een stuk darm weggehaald.” Dit moment viel voor Michael-Robbert zwaar. Uitgerekend nu hij had leren autorijden, vaak op stap ging met vrienden en volop aan het daten was, stond hij op het punt om dit alles te verliezen.
Je zou denken dat alle andere obstakels die hij nog zou tegenkomen niet meer zo uitdagend voor hem zouden zijn, maar dat liep heel anders. “Iedereen heeft zijn of haar obstakels, maar laat je ogen je niet voor de gek houden. Vergeet niet dat de obstakels die
jij ziet, niet altijd de obstakels zijn die je moet overwinnen. Ik heb nog grotere obstakels te overwinnen.”

Verslaving voor obstacle runs

Michael-Robbert bleek verslaafd te zijn aan obstacle runs. In 2014 deed hij voor het eerst mee aan een obstacle run. Over vijf kilometer deed hij vier uur en het koste hem maar liefst 15 minuten om een muur van tweeëneenhalve meter hoog te beklimmen. Hij die altijd zijn grenzen weet te verleggen en andere zijn helpende hand bood kwam kapot, bang en verslagen boven. De tranen rolde over zijn wangen, want hij was toen degene die hulp nodig had. “Op dat moment ging de knop om en besloot ik adaptief obstacle runner te worden. Een paar jaar later heb ik een wereldrecord gevestigd op de vijf kilometer. Met 38 minuten ben ik de snelste man met één been op krukken.”

In de afgelopen jaren deed hij mee aan verschillende obstacle runs. “Tijdens de obstacle runs leerde ik anderen kennen met een mankementje. Er misten handen, armen, benen, noem het maar op.” Al snel werden ze een inspiratiebron voor velen. “Men vroeg zich vaak af hoe wij sneller konden zijn dan de meeste valide mensen.”

Ondernemen als een echte bikkel

Een aantal jaar geleden opende Michael-Robbert samen met een vriend – én met behulp van de Bart de Graaff Foundation – een zeventig meter lange hindernisbaan en crossfit box. “We hadden honderdzestig leden: de meesten waren valide sporters, maar er deden ook mensen met bijvoorbeeld PTSS, overgewicht of een hersenaandoening mee.” Ondertussen liep hij ook nog even over de Chinese Muur een marathon en overmeesterde hij honderden kilometers aan obstacle runs, zoals ook de Nacht van Bart. “ Helaas kan de Nacht van Bart dit jaar niet doorgaan, maar tijdens de Dag van Bart ren ik gewoon mijn eigen obstacle parcour vanuit mijn eigen voordeur!”

De Dag van Bart

Op zaterdag 5 juni organiseert de Nierstichting, samen met de Bart de Graaff Foundation, een alternatieve vorm van de Nacht van Bart. Deze vorm heeft natuurlijk alles met de corona pandemie te maken. Om dit unieke hardloopevenement deze zomer sowieso veilig door te kunnen laten gaan, is er nu de thuiseditie: de Dag van Bart! Bereid je voor op een onvergetelijke run in de geest van Bart de Graaff. Met een Bart knipoog in het startpakket, bij de gezamenlijke start (livestream) en in de podcast onderweg. Geloof ons: dit wil je niet missen!

Voor meer informatie en aanmelden ga naar www.dagvanbart.nl.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie

  • Hans

    Beste Michael-Robbert, ongelooflijk veel bewondering voor je doorzettingsvermogen na zoveel tegenslagen. Echt geweldig!!!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer