Brinkman blijft verbazen en wint trailmarathon Zegama

Brinkman blijft verbazen en wint trailmarathon Zegama

Nienke Brinkman heeft in het Spaanse Baskenland de prestigieuze trailmarathon Zegama-Aizkorri gewonnen. Ze deed dat in een nieuw parcoursrecord. Bij de mannen won niemand minder dan Kilian Jornet.

Nienke Brinkman is voorlopig nog even niet klaar met het verbazen van de hardloopwereld. Gisteren won ze, dik twee maanden na haar verbluffende prestatie in Rotterdam, de prestigieuze trailmarathon Zegama-Aizkorri. Bij de mannen won de levende traillegende Kilian Jornet. Brinkman liep met haar finishtijd van 4:16:43 maar liefst 18 minuten van het oude parcoursrecord af en finishte dik negen minuten voor nummer 2 Maude Mathys uit Zwitserland.

Supertechnisch

Zegama was de eerste race van de Golden Trail Series, een reeks van zeven trailwedstrijden, die worden gelopen in Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Noorwegen en de Verenigde Staten en waar de allerbeste trailrunners aan meedoen. Brinkman vestigde vorig jaar haar naam als trailrunner door tweede te worden in de ‘Series’, achter Maude Mathys. Op dat moment had nog niemand in de hardloopwereld van Brinkman gehoord. Niet zo vreemd, want ze was toen nog maar pas begonnen met serieus hardlopen.

De Zegama-Aizkorri Marathon telt 5472 hoogtemeters. Het laagste punt is Zegama op 296 meter en het hoogste Aketegi op 1551 meter. Volgens de organisatie valt 50 procent van het parcours te omschrijven als ‘technisch’. Dat maakt het toch wel extra bijzonder dat Brinkman het hier zo uitzonderlijk goed heeft gedaan. In dit soort wedstrijden moet zij het immers opnemen tegen lopers die soms al een leven lang over bergpaadjes rennen of dat in ieder geval al heel wat jaren doen. Voor de Nederlandse geofysicus is klimmen en dalen over de ongeplaveide paden toch relatief nieuw. Ach ja, Brinkman blijkt in vele opzichten een natuurtalent.

Gekkenhuis

Het is trouwens een aanrader om even Zegama op te zoeken op YouTube. Ongelooflijk hoeveel publiek er langs het parcours staat en hoe die daar uit hun dak staan te gaan; denk aan Alpe d’Huez tijdens de Tour de France.

Brinkman heeft al laten weten dat ze in augustus namens Nederland meedoet aan de Europese Kampioenschappen in München. Welke trailwedstrijden ze daarvoor nog loopt en of ze die loopt weten we nog niet, maar dat we nog niet klaar zijn met ons verbazen over Nienke Brinkman, dat durven we wel te stellen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

  • Gina

    Waarom dan geen foto van Nienke je blijft je inderdaad verbazen ! Maar dan meer nu over deze foto.

  • RunHanRun.nl

    De video is privé, en niet beschikbaar (meer).

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer