Ga je hardlopen op de openbare weg? Zo zit het qua aansprakelijkheid

Ga je hardlopen op de openbare weg? Zo zit het qua aansprakelijkheid

Even ’s avonds een blokje om hardlopen. Lekker bewegen zit niet vast aan een seizoen, maar de zichtbaarheid van de hardloper wel. In de wintertijd wanneer het vaker mistig is en vroeger donker, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Even ’s avonds een blokje om hardlopen. Lekker bewegen zit niet vast aan een seizoen, maar de zichtbaarheid van de hardloper wel. In de wintertijd wanneer het vaker mistig is en vroeger donker, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Het kan gebeuren dat je uitglijdt en tegen een auto of fietser aan gaat. Of dat je juist de snelheid van die aankomende e-biker niet goed had ingeschat en een ongeluk veroorzaakt tijdens het lopen. Dat komt vaker voor dan mensen denken. Zeker nu ook veel lopers met een koptelefoon op of oortjes in lopen. Misschien wel lekker om een ritme te houden, maar je hoort geen verkeer aankomen. Niet echt veilig dus. En wie onbewust een ander letselschade toebrengt, kan voor flinke kosten komen te staan.

Een aansprakelijkheidsverzekering? Nog niet zo’n gek idee

Als er dan schade veroorzaakt wordt door jou als hardloper zonder opzet, kan dat soms buiten de ellende op dat moment om, ook nog eens een hoog kostenplaatje worden. Dan kan een AVP- of WA-verzekering uitkomst bieden. Een WA-verzekering doet je wellicht denken aan de WA-verzekering voor motorrijtuigen die verplicht is, maar voorheen werd de AVP-verzekering namelijk een WA-verzekering genoemd. De huidige AVP is een aansprakelijkheidsverzekering, maar dan voor particulieren. Deze verzekering is echter niet verplicht om af te sluiten, maar dat is wel aan te raden om jezelf en jouw situatie te beschermen. Zeker als hardloper. Op de informatieve website WA.nl kun je meer lezen over wettelijke aansprakelijkheid en aansprakelijkheid bij diverse verzekeringen.

Buiten hardlopen met je hond?

Deze aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt dekking voor schade ontstaan vanuit schuld- en risicoaansprakelijkheid. Oftewel, een verzekering die de schade dekt die je bij iemand anders veroorzaakt. Ook als je met je hond gaat hardlopen en je viervoeter zou een persoon tijdens het hardlopen verwonden of bijten. Je hond is wettelijk gezien jouw verantwoordelijkheid en daarom zou je alle schade moeten vergoeden. Aansprakelijkheidsschades kunnen in sommige gevallen namelijk best hoog oplopen qua schadebedrag. Daarentegen zijn de premies doorgaans relatief laag en ben jij en je huisdier doorgaans tijdens het hardlopen beter verzekerd. Hardlopers moeten er wel alles aan doen om te worden gezien in het donker, daarom is het dragen van een lampje of een reflecterend hesje verstandig.

Informeer jezelf goed voordat je weer gaat hardlopen

Het loont dus zeker wel om eens uit te sluiten in de koude dagen over de verschillende verzekeringen die in in ons land worden aangeboden. Op WA.nl kun je ook meer lezen over aansprakelijk gesteld worden, waar je op moet letten bij het afsluiten van een AVP en bijvoorbeeld over hoe je kunt besparen op de aansprakelijkheidsverzekering. Een website boordevol waardevolle informatie en alles is geschreven in makkelijk leesbare taal, zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Hardlopen in de kou vergt natuurlijk al best wat discipline en doorzettingsvermogen en als je dan toch je sportschoenen aantrekt en op pad gaat, dan wil je natuurlijk dan ook zo veilig mogelijk doen.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer