Hardlopen in de kou en nattigheid

Hardlopen in de kou en nattigheid

Het mag dan kouder en natter worden naarmate het eind van het jaar nadert, dat is natuurlijk geen reden om het lopen te laten. Een paar tips om lekker aan het lopen te blijven terwijl het weer niet uitnodigt.

De regen slaat tegen je ramen, het is donker en oh wat zal het buiten koud zijn. Kil, nog erger. Maar je was wel van plan om vandaag te gaan lopen. Dus wat ga je doen? Morgen dan maar? En als het dan weer regent? Precies. Morgen bestaat niet, ‘time to man the f*ck up’! En dat is lang niet zo moeilijk als je denkt.

Je ziet naar het eind van het jaar toe de parken leger en leger worden. Dat heeft uiteraard te maken met het weer, maar zeker ook met het wegvallen van trainingsdoelen. Vele tienduizenden hardlopers liepen in september de Dam tot Damloop, in oktober een van de halve of hele marathons of onlangs de Zevenheuvelenloop. Met zo’n doel voor ogen lukt het de meeste lopers nog wel om je ook naar buiten te slepen als het regent of als je eigenlijk geen zin hebt. Maar is die medaille eenmaal binnen, dan wordt het lastig.

Stel een doel!

Daar is meteen de eerste tip om in beweging te blijven: stel een doel. Dat hoeft echt geen nieuw halve- of hele marathonavontuur te zijn. Een mooi doel is bijvoorbeeld om dit najaar aan je snelheid te werken. Minder lange afstanden lopen en regelmatig intervaltrainingen. Of laat je doel zijn iedere week een minimumaantal kilometers te lopen. Klinkt heel simpel, blijkt heel goed te werken.

De grootste winst van een nieuw loopdoel zit ‘m erin dat je er een schema op na houdt. Het is namelijk veel makkelijker om tegenzin te trotseren als je precies weet wat je die dag te doen staat. Lekker overzichtelijk en het maakt trainen minder vrijblijvend; het doet ertoe!

Drempels weg

Zo veel mogelijk de drempels wegwerken die je kunnen tegenhouden om te gaan lopen, daar gaat het om. Dus alvast weten wat voor training of duurloopje je gaat doen. Schema uitprinten en op de koelkast hangen. Er zit iets heel bevredigends in het kunnen afvinken van trainingen. Het vooruitzicht dat je er straks weer een kunt afstrepen, werkt motiverend. Spullen ’s avonds klaarleggen als je ’s ochtends wil gaan rennen.

En als je een paar keer regen en kou hebt getrotseerd, weet je dat het zo erg niet is. Dan weet je hoe goed het voelt om niet terug te deinzen voor de elementen. Dan ontdek je dat ieder seizoen z’n charme heeft. Dan besef je dat het helemaal niet erg is om nat te regenen als je hardloopt. Dat je altijd op weg naar een warme douche bent.

Stel een doel. Ga lopen. Word één met de jaargetijden. Wees gelukkig

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties

 • Rob

  Lopen in korte broek is onverstandig onder de 10 graden maak je meer kapot dan je opbouwt

 • Wilma Dierx

  Ik spreek vaak af met een andere loper, die laat je natuurlijk niet in de kou staan.
  En als je eenmaal buiten bent, valt t altijd weer mee.

 • Simon

  Wat voor mij helpt is om mijn training te verkorten als het regent… Om m vervolgens toch weer te verlengen als ik buiten ben want ja, het is zo lekker 😊

 • Thom

  Het is vaak alleen even doorzetten om naar buiten te gaan. Persoonlijk vind ik het hartstikke lekker om in de regen te lopen.

 • Rik

  Werken met schema’s werkt voor mij absoluut niet. Lang gedaan. Vaak ga je dan vanuit moeten de weg op. Sinds ik zonder schema’s loop is motivatie veel groter. Tijdens lopen afstand en snelheid aanpassen aan hoe je je dan voelt. Je loopt dan niet met tegenzin waardoor drempel voor volgende keer niet ontstaat.

 • Guido

  Op de foto; hardlopers in de kou en regen..
  ☝️slecht vr de doorbloeding in kou en regen zonder lopersmaillot ( aangepaste kleing) aan..

  • Victor

   Beste Guido, Nat is het . Maar de bomen in het blad, bermpje gemaaid. Het is hier waarschijnlijk dus niet zo koud als jij denkt. Verder denk ik dat de temperatuur in de spieren niet zo snel te ver daalt door een kou. gr Victor

  • Ab

   Beste Guido
   Ik loop nu al aantal jaren elke zondagochtend op Noordzee strand hele jaar door korte broek en ga tussendoor even lekker een duik nemen in zee gevolg mijn doorbloeding is veel beter geworden dit is ook iets persoonlijks denk ik

 • Karin

  Er is geen regen als je bent lopen alleen op het moment dat je start en als je klaar bent is er regen ik heb vandaag nog heerlijk gelopen met een paar drupjes.

 • Henk van Gerven Balirunner

  Heerlijk de wind en regen elementen om tegen te vechten en zeker om te beleven….Nederlandse kan het niet

 • Rogier Rozendaal

  Ik loop al jaren met een schema, maar wel een adaptief schema. Daarnaast pas ik op zondag de volgorde van de trainingen voor de komende week aan naar hoe dit het beste uitkomt. Een schema printen heeft voor mij niet veel zin, maar ik doe wel altijd gewoon wat er in het schema staat.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training