Hardloopmythes: welke wil jij uitgezocht hebben?

Wij hebben alvast één hardloopmythe ontrafelt, runners-high. Welke hardloopmythe wil jij uitgezocht zien?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hardloopmythes: welke wil jij uitgezocht hebben?
Hardlopen is de oudste sport te wereld. Dat betekent dat er al duizenden jaren allerlei fabels en feiten worden beweerd over rennen, presteren en de combinatie van deze twee. Alle hardloop-experts en semi-experts (ikzelf incluis) papegaaien deze wijsheden vaak vrolijk na. Totdat je zo af en toe keihard met je neus op de feiten wordt gedrukt. Want die ene loopzekerheid blijkt toch niet helemaal te kloppen. Deze week werd bijvoorbeeld het idee dat wij van de runners high hebben ernstig ontkracht. En zo zijn er nog wel meer mythes die we goed onderzocht willen zien.

Runners High
Oh wat is ie lekker he die Runners High. Die staat van zijn waarin je alles lijkt aan te kunnen. Kilometer na kilometer leg je af. Je voelt je zo licht als een veertje. Niets doet pijn. Dit is beter dan de beste XTC-pil. Dat gevoel komt, zo weet elke loper, door de stoot endorfine die vrijkomt tijdens je training. 

Ehh. Dat dachten we dus. Want endorfine is helemaal niet het stofje dat zorgt voor dat kalme gevoel. Het stofje dat dit wel doet heet anandamine. Ook dit wordt door de hersenen aangemaakt en zorgt voor een ‘canabis-achtig gevoel’. 

Dit ontdekten Duitse wetenschappers die bij muizen heel precies onderzochten welke stoffen er vrijkwamen tijdens fysieke inspanning in de tredmolen. Ze konden namelijk meten hoe niet-angstig, kalm en al dan niet pijnvrij muizen werden tijdens het rennen. Kortom: ze konden meten of ze een Runners High hadden. Sommige muizen manipuleerden de wetenschappers zo dat ze geen anandamine meer konden aanmaken. En wat bleek: die muizen werden tijdens het rondrennen niet high en daarmee niet rustig en kalm. Dat stofje andanamine moet daarmee volgens de Duitsers de veroorzaker van de Runners High zijn. Want zonder dat stofje niet dat kalme gevoel. 

Er is echter een klein probleem. Bij muizen kun je niet meten in hoeverre ze euforische gevoelens hebben. En laat dat nu net voor veel lopers een belangrijke component van de Runners High zijn. Wellicht dat daar toch het meer oppeppende endorfine voor zorgt. Een mooie nieuwe opdracht voor wetenschappers.

Hardlopers zijn Doodlopers
Nu we weten dat endorfine in ieder geval niet de hoofdveroorzaker is van de Runners High, zouden we ook wel andere mythes willen onderzoeken. Want wie weet eigenlijk zeker dat hardlopers doodlopers zijn? Toegegeven er is veel onderzoek naar gezondheid en beweging, en ook hoor je af en toe dat een deelnemer aan de marathon dood neervalt, maar dat betekent nog niet dat hier afdoende wetenschappelijk bewijs voor is. 

Of wat te denken van de mythe dat je niet te hard moet starten, omdat je anders al je kruit verschiet. Ik denk dat dit helemaal niet zo is, maar ik zie het graag bewezen. En is het echt zo dat mensen uit Ethopie een beter looplichaam hebben door hun genen, of komt dat gewoon door de omgeving waarin ze opgroeien. Allemaal vragen die schreeuwen op een antwoord. 

Welke hardloopmythe wil jij uitgezocht zien? Schrijf hem hieronder in de reacties en ik ga de komende weken op zoek.
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners