Hardlopen met kinderen: 5 tips

Wil je kind een keer met je mee om een rondje te lopen? Harstikke leuk natuurlijk. Kinderen kunnen vanaf een jaar of 6 mee hardlopen. Een halfuurtje trainen is meer dan genoeg om een goede basis te leggen voor langere duurlopen op latere leeftijd

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hardlopen met kinderen: 5 tips
Wil je kind een keer met je mee om een rondje te lopen?
Leuk natuurlijk. Kinderen kunnen vanaf een jaar of 6 mee hardlopen. Een halfuurtje trainen is meer dan genoeg om een goede basis te leggen voor langere duurlopen op latere leeftijd. Ook blijft het lopen zo interessant en leuk voor je kleine, zonder dat hij of zij zich tijdens het rennen gaat vervelen.
Bouw de hardlooptraining rustig op
Je kind is nog een absolute beginner als het op hardlopen aankomt. Het is dus belangrijk om rustig te starten. Begin allereerst altijd met een goede warming-up om het lichaam op te warmen. Start daarna met bijvoorbeeld 1 minuut hardlopen, 1 minuut wandelen, vervolgens bouw je dit op naar 2 minuten, 3 minuten enzovoort.  Zorg ook dat het tempo laag genoeg ligt zodat je kind niet buiten adem raakt en comfortabel loopt. Acht kilometer per uur is vaak al snel genoeg. Ook als je kind erg sportief is en aan andere sporten doet zoals voetballen, tennis of hockey is het belangrijk om een rustig tempo aan te houden en dit langzaam op te bouwen.
Maak afstand en tijd inzichtelijk
Kun je je nog herinneren dat je zelf begon met hardlopen? Dat eerste minutenblokje voelde gigantisch ver. Later kwam je er achter dat dit wel mee viel. Iedere keer dat je voor een langere afstand gaat, of dit nu de 5, 10 of 15 kilometer is, lijkt dit een haast onmogelijke afstand. Voor kinderen is het nog moeilijker om afstand te begrijpen. Werk daarom in het begin met korte afstanden die je inzichtelijk kunt maken voor je kind. Zoals hardlopen tot de volgende lantaarnpaal, of de gele auto verderop in de straat. Op deze manier kan het lichaam van je kind aan de belasting wennen, en gaat het spelenderwijs steeds wat beter. Na een aantal weken kun je ook verder trainen met een loopschema. 
Breng variatie in de hardlooptraining
Alleen duurlopen oefenen wordt erg saai voor een kind. Variatie is een stuk leuker, maar levert ook meer op. Doe tussendoor een aantal sprintjes, laat je kind een stukje dribbelen, varieer af en toe met een kniehef of hakken bil en maak er een spelletje van door elkaar in te halen waarna je zelf weer afremt. Als je echt met snelheidstraining gaat beginnen is het wel belangrijk om eerst te wachten tot je kind 12 weken aan hardlopen doet. Tegen deze tijd is de conditie beter en het lichaam gewend aan de belasting.
Stimuleer doorzettingsvermogen
Leren hardlopen is niet alleen lichamelijk zwaar maar kan ook geestelijk zwaar zijn.  Je kind moet een aantal grenzen overwinnen en niet meteen opgeven als hij of zij moe wordt of geen zin meer heeft. Juist op dit soort momenten is het belangrijk om door te zetten, omdat een kind moet leren dat je niet alles uit de weg kunt gaan wat je lastig vindt. Push je kind op een gezonde manier om nog even vol te houden en beloon hem daarna met complimenten. “Ik zei het toch! Je kunt het. Je hebt het gedaan, ben je nu niet trots op jezelf?”
Met de bovenstaande tips kun je gezellig gaan hardlopen met je kind. Plezier in het rennen is het belangrijkste. Misschien vind je kind het wel zo leuk dat hij of zij mee wilt gaan doen aan een hardloopwedstrijd.
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners