Jo Schoonbroodt (71) blijft verbazen en loopt een wereldrecord

Foto: Maastricht Running Tours

Jo Schoonbroodt (71) blijft verbazen en loopt een wereldrecord

Nog geen maand nadat hij in Rotterdam een Europees marathonrecord liep, vestigde Limburger Jo Schoonbroodt (71) op 8 mei een nieuw wereldrecord in zijn leeftijdsklasse. Met 2:54:19 snoept hij 4 seconden af van het oude wereldrecord.

Nog geen maand nadat hij in Rotterdam een Europees marathonrecord liep, vestigde Limburger Jo Schoonbroodt (71) zondag (8 mei) een nieuw wereldrecord in zijn leeftijdsklasse. Met 2:54:19 snoepte hij 4 seconden af van het oude wereldrecord in de categorie M70-74 dat sinds 2018 op naam stond van de Amerikaan Gene Dykes. Schoonbroodt, alias de Grijze Keniaan, liep zijn wereldtijd tijdens de Visé-Maasmarathon.

Jo schrijft in zijn korte verslag op Instagram dat hij helemaal niet gestart was met het wereldrecord in gedachten. Zijn hoofddoel was onder de 3 uur lopen, waarmee hij zijn 75e (!) sub 3-marathon op zijn toch al indrukwekkend lijst zou kunnen bijschrijven. Halverwege kwam hij door in 1:26:18 en dat was sneller dan de doorkomst in Rotterdam, waar hij een maand geleden een Nederlands én Europees record vestigde in 2:55:20.

Als Jo in de laatste kilometers steun krijgt van een kennis op de fiets, krijgt hij te horen dat hij het wereldrecord binnen bereik heeft, maar tegelijkertijd begint de marathon zijn tol te eisen. ‘De ultieme truc van Raoul om me bij de les te houden, gebeurt als hij zijn telefoon tevoorschijn haalt en Eddy Wally-muziek gaat afspelen. Eddy zijn muziek doet wonderen en onder de klanken van Cherie haal ik de ene na de andere loper in’, aldus wonderloper Jo in zijn wedstrijdverslag.

Schoonbroodt ontdekte zijn talent voor het lopen op relatief late leeftijd. Hij was de veertig al gepasseerd toen hij zijn eerste marathon liep. Die ging meteen al in 2:49, geen slecht debuut. Op zijn 54e liep hij met 2:41:01 zijn snelste marathon. Natuurlijk gooiden wij Jo’s nieuwe wereldrecord even in de calculator om te zien wat hij volgens ProRun’s rekentool zou hebben gelopen op zijn optimale leeftijd. Benieuwd? Kijk hier even!

Het wereldrecord in de volgende leeftijdscategorie (M75) staat op naam van de inmiddels overleden Canadees – en houder van heel veel records – Ed Whitlock. Dat liep hij in 2007 in Rotterdam: 3:04:53. Whitlock heeft overigens ook de marathonwereldrecords in de leeftijdsklassen M80 en M85 in handen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 reacties

 • Johan

  Ongelooflijk wat een prestatie.
  Omgerekend 2.03 op zijn optimale leeftijd.
  100x chapeau

 • Con Olislagers

  En… hij is ook nog eens ’n sociaal mens, als hij naar de ardennen komt met zijn vrouw Jenny (waar zei een chaletje hebben), dan loop ik met hem mee, of het nu 5 of 7 of minder is, hij past zich aan mijn tempo aan, en dat is heel veel langzamer dan de kampioen.
  Beste Jo, het is weer een prestatie van formaat, veer zien us (spreuk van de Wereldrecorder zelf) 😉

  • Jo Schoonbroodt

   Con, Hardlopen in de fascinerende Ardennen is als buitenspelen.
   Of het een korte of lange zwerfloop is, het blijft genieten.
   Veel trainingen worden veel te hard afgeraffeld, is mijn beeld, met veel blessure malheur.
   Veer zien us.
   Sportieve groeten Jo

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer