Ken jij Steve Prefontaine?

Ken jij Steve Prefontaine?

Een held. Een beroemdheid. Ken jij hem: Steve Prefontaine?

‘Iedere loper kent hem. Natuurlijk wel.’

‘Ik denk dat slechts een kleine minderheid van de Nederlandse lopers, jouw Prefontaine kent.’

Op de Prorun-redactie is discussie ontstaan. 22 maart schreven we over het nieuwe loopmagazine Mystical Miles. In dat artikel duikt ook Steve Prefontaine op. Sindsdien hangt op de WC een foto van Prefontaine met zijn bekendste quote: The best pace is a suïcide pace and today is a good day to die. Deze Amerikaanse loper uit 1952 was niet alleen hardloper, maar ook rebel en cultheld. Zijn vroege, mysterieuze dood vergrootte zijn heldendom alleen maar. De James Dean van het hardlopen.

Wiep Idzenga beschrijft hem op karakteristieke wijze.

Met zijn gespierde, gebruinde bovenlijf onder een markante kop met weelderige bakkebaarden, een forse, gitzwarte snor en zijn lange, sluike, blonde haar wapperend in de nek was Prefontaine een knappe verschijning. Hij viel op in de groep keurig gekapte, kleurloze, tanige langeafstandlopers, als een rockster op de bingoavond van een accountantskantoor.

‘Jaja, ik ken de verhalen nu wel, maar in Nederland kent niemand die gast. Je hebt het over 1972. Daarnaast: Nederlanders kennen sowieso geen hardlopers, mensen lopen graag zelf maar zijn geïnteresseerd in de winnaar van de marathon van Rotterdam, laat staan van andere afstanden.’

‘Dit heeft niks met lopen te maken, maar met leven. Er zijn mensen die kent iedereen. Bob Dylan. Michael Jordan. Quentin Tarantino. Steve Prefontaine.’

‘Je bent gek vent, Prefontaine hoort niet in dat rijtje thuis.’

‘Tuurlijk wel, laten we een poll doen.’

‘Wedden dat minder dan 20% van de lopers hem kent?’

‘Deal. Ik denk meer dan 90%.’

Ken jij Steve Prefontaine?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Wil je zien over wie we het hebben? Hier zijn beroemde 5000 meter finale op de Olympische Spelen waar hij knoerthard liep (te hard, bleek)

2 reacties

Reacties zijn gesloten.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer