Marathonjaar 2021: weer meer sub3-lopers én Abdi

Foto: CLIVE BRUNSKILL / GETTY IMAGES

Marathonjaar 2021: weer meer sub3-lopers én Abdi

Dankzij een prachtig najaar en de wonderbaarlijke prestatie van Abdi Nageeye op de Olympische Spelen werd 2021 toch nog een mooi marathonjaar.

Nu die hele wedstrijdkalender weer is leeggeveegd vanwege een niet nader te noemen virus, kunnen we in ieder geval verzuchten: gelukkig hadden we wél de najaarsmarathons! Mooi weer en prima temperaturen zorgden ervoor dat er heel wat lopers toch kunnen terugkijken op een 2021 dat tenminste als marathonjaar geslaagd was.

Zilveren Abdi

De kroon op het marathonjaar was – voor ons Nederlanders – toch wel de zilveren medaille van Abdi Nageeye op de Olympische Spelen. De eerste Nederlandse Olympische marathonmedaille sinds het zilver van Gerard Nijboer tijdens de Spelen van 1980 in Moskou. De plak van Nageeye kreeg nog extra glans door de manier waarop hij zijn vriend, de Belg Bashir Abdi, min of meer op sleeptouw nam naar het brons.

Nog een ander marathonhoogtepunt van dit jaar was trouwens de fenomenale marathon van diezelfde Bashir Abdi op 24 oktober in Rotterdam. Met zijn 2:03:36 vestigde hij een Europees- en parcoursrecord op die fantastisch mooie dag in de havenstad. Die leek na tweeënhalf jaar zonder marathon te snakken naar een loopfeestje. En dat werd het.

Butter is back

Michel Butter had zijn loopschoenen eigenlijk al aan de wilgen gehangen, maar toen hij tijdens trainingen en een onofficiële halve marathon merkte dat hij nog steeds keihard kon lopen, besloot hij toch nog een gooi te doen naar een Olympisch ticket. Hij liep vervolgens tijdens een marathon op de landingsbaan van Enschede Airport met 2:10:30 een minuut onder de Olympische limiet. Nageeye, Bart van Nunen en Khalid Choukoud hadden alleen nog harder gelopen, dus die droom ging uiteindelijk toch niet in vervulling.

De strijd om het Olympische ticket was trouwens ook een hoogtepunt van het afgelopen marathonjaar. Maar liefst zes mannen wisten aan de kwalificatie-eis van 2:11:30 te voldoen. Naast de vier net genoemde mannen waren dat nog Frank Futselaar en Björn Koreman. Wat een weelde.

Bliksemdebuut

Ook werden we als loopliefhebbers in de laatste maand van dit jaar nog verrast met een nieuwe ster aan het marathonfirmament. Nienke Brinkman (28) maakte eerst een stormachtige entree in de internationale trailscene en verbaasde vervolgens het wat bredere hardlooppubliek met een pijlsnelle marathon in Valencia. Met een tijd van 2:26:34 liep ze een WK-limiet en liep ze meteen veel harder dan haar huidige concurrenten voor een Olympisch ticket ooit gelopen hebben.

Sub 3

Net voor kerst publiceerde Runner’s World online de marathonranglijst van de Nederlandse mannen. In deze lijst worden alle lopers opgenomen die een marathon onder de 3 uur hebben gelopen. Dat waren er dit jaar 756. De stijgende trend in het aantal ‘sub3-lopers’ wordt daarmee voortgezet.

2021 756
2020 buiten beschouwing wegens Corona
2019 713
2018 598
2017 592
2016 618
2015 560
2014 460
2013 414
2012 464

(Bron: Remco Riebeek)

De hoofdredacteur van Runner’s World, Olivier Heimel, deed mee aan de Amsterdam Marathon met het idee om de race als training te lopen, omdat de voorbereiding niet optimaal was geweest. Hij besloot om toch door te lopen en liep zo naar een bepaald niet onverdienstelijk pr van 2:44:44. Goed voor een 168e plaats op de marathonranglijst.

Superschoenen?

Naar de achtergronden van die stijgende lijn in sub3-lopers blijft het gissen. Dikke kans dat de opkomst van de carbonschoen ermee te maken heeft. Wie nog een leuke theorie heeft: laat het ons vooral weten!

De Runner’s World-lijst van de vrouwen is nog niet gepubliceerd. Daarin komen alle vrouwen te staan die een marathon onder de 4 uur hebben gelopen. De mannenlijst is trouwens nog niet definitief, dus mocht je jezelf ten onrechte niet terugvinden in de lijst, laat het ze weten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer