Marathons op Malta

Marathons op Malta

Hardlopen op magisch Malta. Dit voorjaar zijn er maar liefst twee marathons in dit kleine staatje vol geschiedenis. Goed loopweer ook, gemiddeld is het er 15 graden en zonnig in maart. Ga je mee?

Zoekend naar informatie over Malta kreeg ik het gevoel dat ik in een sprookje was beland. Ik las over de dwergnijlpaarden, dwergolifanten en reuzezwanen die er ooit rondliepen. Over ridders en Noormannen, een ondergrondse tempel en duizenden jaren oude bouwwerken die ooit werden beschouwd als de oudste op aarde. En je kunt er nog hardlopen ook!

Bomvol geschiedenis

Het is haast ongelooflijk hoeveel geschiedenis er op het kleine grondgebied van het staatje Malta is samengepakt. Het oppervlak van de archipel is 316 vierkante kilometer en aangezien je er 376 kerken vindt, betekent dat meer dan een kerk per vierkante kilometer! Ergens is het logisch dat er op Malta zoveel geschiedenis te vinden is. Het ligt op een strategisch punt in de Middellandse Zee, enkele tientallen kilometers onder Sicilië. Dat maakte Malta interessant voor iedere mogendheid die in dat gebied macht wilde uitoefenen. Dus waren er de Grieken, de Romeinen, de Noormannen, de Arabieren, de Fransen en de Britten; elke wereldmacht bivakkeerde ooit enige tijd op Malta.

GIG Malta Marathon

Temidden van al dat historische moois staat op zondag 6 maart de GIG Malta Marathon op de agenda. Een hardloopevenement met halve marathon – die je ook als wandeltocht kunt lopen – en natuurlijk een hele marathon. Inschrijven voor de hele kan nog tot 15 februari, voor de wandeltocht en de halve heb je tot zaterdag! Inschrijven doe je hier.

Met 300 dagen zon per jaar is het op Malta sowieso goed toeven en met een gemiddelde dagtemperatuur van 15 graden in maart heb je bij deze een hele goede reden om er te willen hardlopen.

Zowel de halve als de hele marathon voeren je door de eeuwenoude stadjes op het eiland. De start is gelegen bij de oude hoofdstad Mdina en de finish is in Sliema. Voor beide races geldt dat sprake is van een netto daling: je daalt meer dan je stijgt. Mooi als je op jacht bent naar een pr…

La Valette Marathon

Mocht de Malta Marathon van 6 maart je wat te vroeg komen, dan heb je nog een kans en een goede reden om dit voorjaar af te reizen naar Malta. Op 24 april is daar namelijk de La Valette Marathon. Ook bij dit evenement kun je kiezen uit een halve en een hele marathon en zie je een groot deel van dit historisch razend interessante en schilderachtige eiland. Inschrijven voor de La Valette Marathon doe je hier.

Ook buiten de twee genoemde hardloopevenementen is Malta een goede plek voor lopers. Er zijn gedurende het hele jaar wedstrijden over verschillende afstanden te lopen. Via deze link ontdek je wat er allemaal op het eiland te beleven is.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer