Op avontuur door De Ronde Venen

Op avontuur door De Ronde Venen

Zoek je nog een mooie marathon in het najaar en wil je wel eens wat anders dan een grote stadsmarathon? Zoek niet verder en schrijf je in voor Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon: groen, mooi en avontuurlijk!

Doet de term ‘afwisselend’ wel recht aan een marathon waarbij asfalt en onverhard elkaar afwisselen, waar je een heel stuk single track over de houtsnippers holt, soms flink door de modder moet en als klap op de vuurpijl dwars door een koeienstal rent? Ja, dat is zeker ook afwisselend, maar misschien passen verrassend en avontuurlijk nog beter als omschrijving van Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon.

Acht dorpen

Abcoude, Baambrugge, Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef, Amstelhoek, Waverveen en weer terug Abcoude. Zo pak je als loper alle acht kernen van de gemeente De Ronde Venen mee en we kunnen uit ervaring zeggen dat dat hartstikke de moeite waard is.

De slingerende wegen langs de Winkel, de Angstel, de Horn, de Kromme Mijdrecht en de Amstel en een weids uitzicht over de Vinkeveense Plassen; als deelnemer aan De Ronde Venen Marathon krijg je absoluut je portie natuurschoon. En dan hebben we het nog niet gehad over, zoals de organisatie het zelf omschrijft, ‘de klap op de vuurpijl’, ‘de kers op de taart’, ‘de slagroom in de soes’. Het stuk van 2,5 kilometer door natuurgebied Botshol. Hier moeten de lopers nog eens serieus aan de bak en dat valt na 36 kilometer niet mee. Zeker als het de periode voor de marathon nat is geweest is het er drassig en zak je op sommige plekken weg in de modder. Het is dan ook niet voor niets dat dit stuk van de marathon ook wel ‘Botshel’ wordt genoemd. Zwaar, maar vooral: leuk!

Het asfalt na Botshol voelt haast weldadig aan, zeker in de wetenschap dat de finish nu nog maar een paar kilometer verderop ligt. Even de modder van de schoenen rennen, nog een keer onder de A2 door op weg naar de gezelligheid in Abcoude.

Dwars door de koeienstal

Toen ik De Ronde Venen Marathon zelf liep, had ik geen idee van de route, laat staan van wat ik onderweg zou tegenkomen. Ik ging van start met het wedstrijdplan ‘lekker lopen en we zien wel’. Voor zo’n plan van aanpak is deze marathon een perfecte gelegenheid. Genieten van de omgeving en af en toe even lekker afzien. Bereid jij je liever wel goed voor? Kijk dan vooral even op de website van De Ronde Venen Marathon voor een uitgebreide beschrijving van de route.

Het is dat er nog een paar lopers die kant op liepen en dat er op een gegeven moment een vrijwilliger in een geel hesje stond, want ik kon me anders niet voorstellen dat ik nog op de goede route zat. Want liepen we nu na het passeren van Amstelhoek niet het terrein van een sloper op? Even later nog zo’n moment als we een boerenerf worden opgeleid en dwars door een koeienstal lopen. En hoewel we daar al tegen het 30 kilometerpunt zitten en die kilometers beginnen te wegen, is dat zo’n vrolijk marathonmoment waar je – even – vleugels van krijgt. Zo is Hafkamp Groenewegen De Ronde Venen Marathon op een prettige manier in mijn geheugen gegrift.

Inschrijven!

Wie de marathonafstand nog een stapje te ver vindt, kan ook kiezen om mee te doen als duo, om en om fietsen en lopen. Deze categorie is er in drie smaken; duo heren, duo dames of duo gemengd. Je kunt tijdens het loopfeestje in Abcoude ook een tien kilometer lopen en dan zijn er nog de kinderlopen in Abcoude, Amstelhoek en Wilnis. Uiteraard is de verzorging piekfijn in orde met waterposten en zelfs een verzorgingspost bij De Strooppot in De Hoef waar je een stukje pannenkoek kunt scoren! Omkleden en douchen na afloop doe je in het Sporthuis in Abcoude

Het is dit jaar misschien wel extra leuk om mee te doen, want de editie van 2022 (zondag 20 november 2022) is de jublieumeditie; de marathon wordt voor de vijfde keer gelopen. Kun je meteen het jubileumshirt op de kop tikken! Je kunt je al inschrijven, dit kan nog tot 7 november. Onze ervaring is: hoe eerder je inschrijft, hoe langer de voorpret duurt. Dus let’s go: inschrijven!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

 • Paul Vastenburg

  Hele leuke en afwisselende marathon. En goed verzorgd! Wat mij betreft doe ik dit jaar weer mee.

 • Moniek

  Inderdaad een prachtig parkours, afwisselend en bijzonder. Botshol is een fantastisch mooi natuurgebied!
  De organisatie; verkeersregelaars en vrijwilligers zijn top evenals de aankomst bij de finish!

 • Joost

  @Hans: Goede vraag! Ik kon het ook niet vinden in het artikel. Op de site van de organisatie staat 20 november. Dat zal wel kloppen denk ik 🙂

 • Hans

  Hardstikke leuk, maar wanneer is het?

  • ProRun | Mark

   Da’s een goeie Hans! 🙂

   We hebben het toegevoegd aan het artikel: 20 november. Doe je mee?

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer