Overgave laat zien hoe hardlopen kan helpen met rouwverwerking

Foto: NTR

Overgave laat zien hoe hardlopen kan helpen met rouwverwerking

Annemarie omarmde hardlopen, hartsvriendin Marijn haatte het. Als Annemarie overlijdt, zoekt Marijn het lopen op. De film Overgave die Marijn Frank daarover maakte is te zien op maandag 17 oktober om 20:25 uur op NPO 2.

Annemarie haalde positiviteit en levenslust uit het hardlopen. Vriendin Marijn snapte daar maar weinig van. Annemarie werd verschrikkelijk ziek en overleed. Haar loopspullen lieten ze na aan de hartsvriendin die helemaal niets met lopen had. Die laatste besloot te onderzoeken of het dan haar misschien kon helpen om te gaan met het grote verdriet van het verlies van Annemarie. Over dat proces maakte Marijn Frank de film Overgave.

De film laat zien hoe de levens van Annemarie en Marijn vanaf de middelbare school met elkaar verknoopt raken. Ze delen lief en leed en hun levens gaan gelijk op. De grote liefde vinden, samenwonen en moeder worden. Dan komt de grote klap; Annemarie wordt dodelijk ziek. Ze vraagt Marijn om haar in het laatste jaar te filmen, voor de nog jonge dochter van Annemarie.

Leegte en verdriet

Als Annemarie is overleden is er alleen maar leegte en verdriet. Het valt Marijn nog veel zwaarder dan ze had kunnen bedenken. “Soms heb ik het gevoel dat ik al een beetje over je heen moet zijn. Eerst vroegen mensen nog hoe het met me ging, nu informeert niemand er meer naar. Als je een familielid of een partner verliest, dan snapt iedereen dat het superingrijpend is. Maar met een vriendin, tsja, dat is ‘maar’ een vriendin”, horen we Marijn vertellen. Dan besluit ze het hardlopen een kans te geven. Het had Annemarie zoveel positiefs gebracht en zo kon ze ook proberen haar vriendin daarin te begrijpen.

Marijn pakt het grondig aan en besluit te gaan trainen voor een marathon. Ze roept de hulp in van vriend en oud-klasgenoot van de filmacademie Hesdy, die al marathons liep en zich al jaren in het hardlopen heeft bekwaamd. Overgave toont de ups en downs van die marathonvoorbereiding, heel herkenbaar voor lopers. Het antwoord op de vraag of Marijn die marathon uiteindelijk loopt, laat nog even op zich wachten. De documentaire wordt op maandag 17 oktober, de dag na de Amsterdam Marathon, uitgezonden. Een perfect moment om Overgave te gaan kijken, een film over verlies, rouw en hardlopen, maar bovenal over vriendschap.

‘Problemen zijn trouw’

Overgave is een hele aangrijpende film geworden. Van dichtbij zien we hoe Annemarie, haar man, hun kleuterdochter en natuurlijk Marijn zich eerst op het naderende verlies proberen voor te bereiden en hoe ze daarna hun weg in dat verdriet proberen te vinden. Door donkere wolken breken soms de zonnestralen. Het hardlopen speelt een mooie rol in dat proces. Al wil Marijn met Overgave zeker niet beweren dat hardlopen al je problemen oplost. Coach en vriend Hesdy verwoordt dat mooi in de film: “Hardlopen kan nooit de enige oplossing zijn. Problemen zijn heel trouw: als je ze niet oplost, staan ze bij de finish op je te wachten.”

Marijn Frank maakte eerder Papa is weg en ik wilde nog wat vragen, en recenter de film Vleesverlangen, waarin ze probeert te stoppen met het eten van vlees. Ook maakte ze de jeugddocumentaire Slagershart, die op diverse festivals prijzen won. Ze is als presentator onder meer bekend van De Keuringsdienst van Waarde en Een programma over de jaren ’90.

Overgave is te zien op maandag 17 okt, om 20.25 uur bij de NTR op NPO2. Hier bekijk je de trailer.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

 • Jur

  Gisteren samen met mijn vrouw gekeken. Wat een prachtige, hartverscheurende documentaire. Van begin tot eind komt het heel integer en oprecht over in alle kwetsbaarheid. Veel herkenning ook met de voorbereiding op en het lopen van de marathon na het overlijden van mijn zoon aan kanker. En zeker ook in het moment dat de vader na het overlijden van Annemarie haar verjaardagskaartje probeert voor te lezen aan dochter Anna.

 • Karin Verheijden

  Aanleiding is heel erg triest. Wel prachtig mooi dat Annemarie haar hardloopspullen achterliet aan haar hartsvriendin en zij dan besluit het hardlopen een kans te geven. Ga zeker kijken naar “Overgave”.

 • Monica

  Ik was al fan van Keuringsdienst ☺️. Ga zeker kijken. En ik ben ook loopfanaat 🏃‍♂️🏃‍♂️

 • Marloes

  Heel herkenbaar ik verloor vorige jaar op 16 mei mijn neefje van 20 het hardlopen heeft mij zeker geholpen door hele moelijk tijden ik ga zeker kijken

 • Tania

  Aangrijpend en zeer herkenbaar maar al emotioneel door het te lezen.
  Ik kijk zeker

 • Shiva

  Wauw mooi
  En nu al janken bij alleen de trailer 😅

  • Franklin

   Nou eh, Shiva… ik las dit stukje van Klaas en had het ook niet meer

   Dat hardlopen heeft er misschien niks mee te maken, maar ik begon er ook mee op een heftig moment in mn leven.

   Volgens mij beginnen we niet altijd met hardlopen om van problemen ‘weg te rennen’

   • El

    Prachtige emotionele korte film. Heel mooi en ingetogen. Gejankt! Wat een mooie vriendschap. Om trots op te zijn!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer