Het heen-en-weertje langs de Amstel naar Ouderkerk is volgens sommige deelnemers aan de Amsterdam Marathon een van de charmante gedeeltes van het parcours. Anderen vinden het saai, leuk voor een rustige duurloop in het weekend, maar van een stadsmarathon verwacht je iets anders. Over het deel van de TCS Amsterdam Marathon tussen het verlaten van de Amstel bij kilometer 26 en het weer binnenkomen van de stad bij kilometer 31, ook wel ‘het industrieterrein’ genoemd, is men vrij eensgezind: kan dat eruit!?
Toen de organisatie van de hoofdstedelijke marathon vorig jaar liet weten dat er voor de jubileumeditie van dit jaar wijzigingen in het parcours waren gepland, laaide de hoop dan ook op dat er ‘meer stad’, ‘minder bedrijventerrein’ en ‘platteland’ in zouden zitten. Verwachtingsvol werd gesproken over een terugkeer naar de binnenstad, waar de marathon tussen 1979 en 1997 startte en finishte. Het was dan ook de wens van organisator Le Champion om weer het centrum in te gaan.
Marathon niet door het centrum
“Het centrum van Amsterdam zou daarbij weer onderdeel worden van de route zodat deelnemers over het Rokin en de bekende kruising op de Dam lopen. Echter, door de grote druk op de stad in 2025 als gevolg van de vele evenementen, is er te weinig capaciteit om het vernieuwde parcours dit jaar al te realiseren en wordt het besluit uitgesteld naar 2026”, heeft de organisatie laten weten.
Wie dus een keer tijdens de marathon door het centrum van Amsterdam wil lopen, zal zich voor de editie van 2026 moeten inschrijven, al is het zeker niet gezegd dat er dan wel door de stad wordt gelopen; er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor volgend jaar.
De reacties onder lopers zijn niet mals. Sommigen voelen zich bekocht, omdat ze juist voor deze Amsterdam-editie hebben gekozen vanwege het gewijzigde parcours. Nu was de stemming onder een deel van de hardlopende mensen sowieso al wat narrig vanwege de stevige prijzen die tegenwoordig voor een marathonticket worden gevraagd en omdat de grote marathons zoals Rotterdam en Amsterdam razendsnel uitverkopen.
Marathon en Amsterdam vieren verjaardag
Amsterdam viert dit jaar het 50-jarig bestaand van de marathon. Niet de 50e editie overigens, want er is sinds 1975 niet ieder jaar een Amsterdam Marathon gelopen. Dit jubileum valt samen met de viering van 750 jaar Amsterdam. De marathon is een van de speciale evenementen waarmee de verjaardag van de stad wordt gevierd. Helaas voor veel lopers heeft die speciale status er niet voor kunnen zorgen dat de zo gewenste route door de stad er mocht komen. Overigens is de marathon dit jaar ook weer toneel van het Nederlands Kampioenschap.
Aan de TCS Amsterdam Marathon (de hele) doet dit jaar een recordaantal van 30.000 lopers mee. Een aantal waarnaar vanuit Rotterdam met enige afgunst zal worden gekeken. De NN Marathon Rotterdam had ook graag het deelnemersaantal uitgebreid van 17.000 naar 30.000, maar ook daar kreeg de organisatie van het stadsbestuur en de hulpdiensten geen toestemming om hun wensen ten uitvoer te brengen.
‘Niet de mooiste, wel de onze’
Voor het grootste deel van de lopers blijft de Amsterdam Marathon een evenement waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. De sfeer langs het parcours is de laatste jaren steeds feestelijker en uitbundiger geworden en voor een heel groot deel van het deelnemersveld zal dit de eerste marathon zijn. Die lopers zullen zich wat minder druk maken over het parcours; eerst maar eens finishen. Voor veel Amsterdamse hardlopers blijft gelden: het is niet de mooiste, wel de onze.
“Belangrijk is dat we met elkaar een uniek maar bovenal veilig evenement kunnen neerzetten. Niet alleen voor deelnemers maar ook voor bewoners”, zo laat race director René Wit weten in het persbericht. “Het behouden van het huidige parcours betekent nog steeds een unieke route langs typische Amsterdamse highlights, zoals het Vondelpark, de grachten, het Rijksmuseum, en de Zuidas – een combinatie die onze marathon onderscheidend maakt.”
Charles
Welk industrieterrein ? Ik heb helemaal geen industrieterrein gezien ! Of ben ik dat vergeten ?!
Ik liep in 2024 voor de eerste keer na 15 marathons sub 3 in Amsterdam, in mijn hart zal Amsterdam altijd mijn favoriete marathon blijven. Samen met Berlijn.
Het begin is leuk, het stuk langs de Amstel is super. En nadien is het toch overleven… Enige klotestuk vond ik de tunnel onmiddellijk gevolg door een brug op km 37, toen kreeg ik het lastiger. Maar voor de rest een topparcours. En de finish in het Olympisch Stadion is prachtig.
Oh ja, ik heb Rotterdam ook gelopen, dat klotestuk rond de Kralingse Plas met elke 250m een kilometeraanduiding, daar heb ik nog nachtmerries van. De Mooiste ? Ik dacht het niet !
Dennis
De route waa voor mij een van de redenen, dus baal daar wel van. Maar goed, blijft een jubileum editie dus dat is bijzonder genoeg.
Nick
Zelf de marathon van Amsterdam niet gelopen, maar wel mijn zwager in 2019 begeleid. Ik vond dat deel over dat industrieterrein echt een dieptepunt. Slechte herinneringen hieraan. En juiste ook op een punt dat je het lastig krijgt. Ik hoop dat er ooit een nieuwe route komt (en dat ik deze dan ook zelf kan lopen).
Jeroen-Pieter
Ondanks dat die dit jaar nog niet door de stad gaat, blijft het de mooiste van Nederland voor mij 😁 tot in Oktober (of ergens eerder)
John Eising
En beter over een industrieterrein, dan wachten voor een… trein… Tot in juni dus! 😉