Six Star Medal? Wat dacht je van een twaalf provincies-medaille!?

Six Star Medal? Wat dacht je van een twaalf provincies-medaille!?

Een marathon in elke provincie van Nederland. Denk en loop je met ons mee?

We begrijpen heel goed de verzameldrift die sommige marathonlopers hebben. Die is ons hier ter redactie ook niet vreemd. De aantrekkingskracht van een fenomeen als de Six Star Medal, die je krijgt als je alles zes Abbott World Major Marathons hebt gelopen, snappen we dan ook. Maar ja, wil je die zes marathons lopen dan kost je dat een hele bak geld én je moet er ook nog eens de hele wereld voor over vliegen. Kunnen we niet iets leuks verzinnen waar je ook marathons voor verzamelt, wat niet zoveel geld kost en een stuk milieuvriendelijker is?

Kan dat anders?

Ja, dat kunnen wij! Wat dacht je van een medaille die je krijgt als je in iedere Nederlandse provincie een marathon hebt gelopen? Elke provincie heeft namelijk wel een marathon. Die van Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant ken je ongetwijfeld, maar misschien wist jij nog niet dat je ook in Limburg, Drenthe, Friesland of Groningen supermooie en vaak heel sympathieke marathons kunt lopen. Leuke looptrips! En iedereen die wel eens een wat kleinschaliger marathon heeft gelopen, heeft meegemaakt met hoeveel liefde en aandacht die georganiseerd zijn.

Niet dat de grote evenementen allemaal liefdeloos zijn, maar het lijkt ons nu juist leuk om in de selectie van twaalf marathons voor de ‘ProRun Twaalf Provinciën-medaille’ (die nemen we even als werktitel) aandacht te geven aan de kleinere parels onder de Nederlandse marathons. Een selectie hebben we nog niet gemaakt en we nodigen jou dan ook van harte uit om suggesties voor die selectie te doen!

Gezocht: marathons

We zoeken dus twaalf marathons in twaalf provincies. Waar we op mikken is dat marathons niet op dezelfde dag plaatsvinden. En wat ons ook heel leuk lijkt is dat de marathons een beetje aardig door het jaar heen verspreid zijn. Ideaal zou zijn als we een kalender zouden kunnen samenstellen met in elke maand een marathon in steeds een andere provincie. Een beetje zoeken en puzzelen leert ons dat dit nog een brug te ver is, maar mochten wij iets over het hoofd zien, dan horen we dat graag!

We zitten nog volop in de puzzelfase, maar het lijkt ons mooi om dit idee vanaf 1 januari 2023 te lanceren en op ProRun bij te houden wie welke marathons al op het lijstje heeft staan.

Suggesties

Leuk idee? We zien uit naar reacties van ProRun-bezoekers en suggesties voor marathons en een goede naam voor de medaille! Reageren kan onder dit artikel of via redactie@prorun.nl.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

67 reacties

 • Nan

  Wat een leuk idee, heb zo even geen suggesties, maar ik zou het een geweldige uitdaging vinden om 12 marathons te lopen en zo’n medaille te bemachtigen!

 • Conny

  Super leuk idee en ik doe zeker mee!
  Ik ben al aan het puzzelen, alleen zijn sommige maanden en sommige provincies nog lastig in te vullen. 😅

 • Marloes

  Super tof idee! Met 12 x een halve marathon doe ik zeker mee! En overweeg ook de officiële van afgelopen twee jaar mee te nemen! Ik zou het wel fijn vinden als je zelf mag kiezen welke halve marathons je loopt!

 • Mark

  Super idee, waarbij hopelijk marathons wellicht ook tot halve/kwart-marathons teruggebracht kan worden om het bereik wat te vergroten 🙂

 • Chris(tine) van Pareren

  I.p.v. iedere maand: in het noorden, zuiden, westen en oosten van het land. En dan dat treintje op vaste momenten (na afloop van de 4e) veranderen in die kwarten: treintje iets opschuiven in die kwarten. Misschien eerst nog starten met een marathon precies in het centrum van die 4? Iedere lezer hier kan een favoriete marathon noemen die in de favorietenlijst komt. B.v.m. een motief waarom juist deze gekozen werd.

 • Eefje

  De midzomeravond Marathon in Diever (provincie Drenthe). Is altijd in juli.

 • Remco Groot Beumer

  Leuk idee. Ik heb vorig jaar zelf ook iedere maand in iedere provincie een marathon gelopen. Ik heb destijds zelf in iedere provincie ook een medeloper uit die bewuste provincie gezocht om het sociale aspect (mensen die ik dus bij die marathon voor het eerst tegenkwam). Af en toe heb ik een echt parcours gelopen (rotterdam, kustmarathon) maar vaker gewoon zelf iets leuks door de medeloper laten samenstellen.

 • Stoffer Havinga

  Een prachtig initiatief. Ik heb twee suggesties nl. de loopfietsproef marathon in Westerbork (Drenthe) en eentje in Winterswijk (Gelderland). Deze marathons kun je solo lopen en als duo. Vooral dat laatste, duo, is een aanrader. Je kunt je partner een keer meenemen niet als supporter maar als deelnemer. Zij/hij kan dan mee op de fiets en ook genieten van al dat prachtige natuurschoon in deze provincies en de lekker hapjes onderwerg. Ook hier geen toptijden omdat grotendeels op onverharde paden wordt gelopen. Heel veel succes met de voorbereidingen en ik doe mee.

 • Idze

  Goed idee.
  Voor mij was de Via Belgica in Zuid Limburg DE topper. Lekker heuvelen door een prachtig landschap. Daardoor echt geen toptijden, maar wel een ontspannen inspanning.
  Misschien een enquête houden met een voorkeurslijstje. Ordenen van 1 to 12 ?

 • Toine Branbergen

  Leuk idee, dat lijkt mij wel iets moois om te doen

 • Klaas Boomsma

  Wat ontzettend leuk dat hier zoveel reacties op komen! Daar gaan we mee aan de slag. Die 12 Provincies-medaille gaat er komen. Nog even benadrukken: het is nooit onze opzet geweest om dit in een jaar te doen! Al zijn er vast wel wat ultralopers die dit als een leuke bijvangst van hun training zien. Ook mooi! Wij nemen al jullie ideeën mee en gaan ermee aan de slag!

  • victor

   wij doen er 12 in 2023 toch?

  • Jorien van den Doel

   Ik die graag mee

 • RunHanRun.nl

  Leuk idee – maar waarom 12 geselecteerde marathons?
  Daar zullen er vast wel een aantal bij zitten die menigeen gewoon NIET willen lopen.
  Waarom niet zelf 12x een marathon in 12 provinciën lopen en dat kunnen aantonen? Kan de ‘workload’ voor de hardloper, en de planning op de agenda, ook ten goede komen.

  • George

   Denk dat het ook niet te doen is voor een kleine marathon om ineens heel veel extra inschrijving en van deelname voor 12 provincien marathons te krijgen. Wat dat betreft is een eigen keuze van een marathon per provincie beter.

 • Jessica

  Ja super leuk, bij iedere maand een halve doe ik zeker mee!
  Ede is een hele mooie halve

 • Ton

  Heel leuk initiatief !
  Zoals al diverse malen geopperd: een halve marathon is ook een hele prestatie.
  Start ook een ‘competitie’ op dit niveau.

 • Jaco Dekker

  Goedemorgen, fantastisch idee.
  Zelf ben ik woonachtig in het mooie Drenthe en daar wordt iedere maand een trailrun georganiseerd door RunForestRun met ook vaak wel een marathonafstand in het programma, maar ik weet niet of jullie perse weg marathons willen opnemen in het programma of dat een trailrun ook mag. Zo ja, dan is dit mijn tip voor jullie, want je hebt dus keus uit meerdere data.
  gr. Jaco Dekker

  • Youri

   Ik zou persoonlijk bij zo’n prestatie wel voor een jaarlijkse marathon willen gaan. En voor veel mensen zal een trail marathon ook niet weggelegd zijn inderdaad.

 • Eva Petersma

  Goed zo Prorun! Hier kan ik nou echt helemaal achter staan. Het heeft me namelijk altijd al tegen de borst gestuit dat al die sportieve mensen de hele wereld overvliegen voor de Majors terwijl je die 42.195 overal kunt afleggen. Dat is de tijd van verdwijnende gletsjers, een verwoestijnend Europa en een zeespiegel die ons land bedreigd echt wel een beetje dom. Dikke duim omhoog dus voor dit initiatief.

  Ik ga zeker meedenken.
  Wat dachten jullie van de Lauwersmeer marathon? Die loopt door Groningen en Friesland.
  Een 42k trail van Run Forest Run door Drenthe is ook leuk om mee te pakken.
  Maar waarom zou je zelf niet je eigen marathon mogen kiezen? Het bewijs staat toch wel op Strava 😉 zodra je het Twaalf Provincie kwartet hebt verzameld krijgen jullie de overzichten. Leuk hoor, klinkt een beetje als de Grand Slam bij de Legend Trails.

  Hartelijke groet!
  Eva.

 • Gabriella van Wasbeek

  Heel leuk duurzaam idee! Wellicht hebben jullie hier ook wat aan. In 2020 heb ik deelgenomen aan de Big Seven (ook geinspireerd op de major 6)—> https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/interessant/a34754228/the-big-seven-marathon-alternatief-corona-hardlopen-heuvelland/
  Hierbij liep je zelf elke twee weken een marathonafstand. Via een strava club werden je activiteiten geupload en werd een leaderbord bijgehouden. Die is nog in de lucht: zie https://thebigseven.lt-prd-application.legendstracking.com/ Wellicht is dit ook een suggestie want zo kun je inderdaad elke maand een marathon in een andere provincie lopen en die kan georganiseerd zijn, maar dus ook een eigen uitgezette marathon zijn. Daarmee sluit je de mogelijke coronafactor ook nog uit ;).

 • Jeroen Pasman

  Ronde venen en Two Rivers

 • Frank Lind

  Goed, origineel en sympathiek idee, wat mij er vooral aan bevalt, is dat je hiervoor niet de hele wereld hoeft over te vliegen. Ik leer graag de voor mij nog onbekende marathons kennen!

 • Anne Reitsma

  Inspirerend isee

 • T Huizeling

  Laauwersoog marathon in mei

 • Gerda

  Leuk Idee gewone naam de 12 provincies
  kan iedereen mee doen wat hij of zij wil
  maakt niks uit of je er 10 of 20 jaar over gedaan hebt
  dat is niet belangrijk
  het gaat om het doel
  het hoeft geen topprestatie te zijn
  misschien wel binnen bepaalde limiet
  als het goed is hebben de organiserende marathons nog hun gegevens en anders de lopers zelf
  uitslagen of materiaal die ze zelf hebben om te scannen of alles klopt

  zo zijn er voor de halve marathon in Nederland al 6x Hanzen steden voor op een medaille

  als je deze 12 provincieén marathons zou gaan doen eerst door de lopers gegevens verstrekken en informatie overbrengen wat ze al allemaal op papier hebben staan

  bij de Six stars gelden alle marathons die je gelopen hebt ook al is de eerste gelopen in 2003
  zij controleren toch alles en daarna krijg je een bevestiging dat het oke is

 • Wim Bakker

  Erg leuk idee. Ik wil er graag aan meedoen, maar niet in 1 jaar 12 stuks. Ik pleit voor een meerjaars evenement, waarbij het iedereen vrijstaat het in eigen aantal jaren te doen. Tel ook al gelopen marathons mee, mits de tijden officieel geregistreerd zijn. Ik hoef niet 12 medailles, maar één nadat de twaalf zijn voltooid. Heb nu in 4 provincies gelopen, na de 2Rivers in 5. Ga zeker de 12 volmaken, als is het officieus. Stel ook een klassement voor halve marathons in.

 • Marcel van Dinther

  Wat een tof idee zeg. Ik lees veel kritiek over belasting maar je hoeft ze natuurlijk niet allemaal in een toptijd te lopen. Je loopt zo vaak een lange duurloop en een marathon is natuurlijk iets langer als een dertiger maar niet heel veel langer.
  Kortom ik doe graag mee aan deze uitdaging 😁

  • Ron

   Super leuk! Maar alleen Marathons en gelopen binnen een periode van vier jaar, tellend vanaf de eerst die wordt gelopen.

 • Tayfun Orhan

  Wat een prachtig idee! Ik wil mijn eerste marathon volgend jaar lopen en dit zou een heel mooi doel zijn om de komende jaren gemotiveerd te blijven lopen. Grote marathons als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht zouden natuurlijk niet mogen ontbreken. Een nadeel van een kleine marathon zou de bereikbaarheid kunnen zijn. Denk maar aan de halve van Egmond, ook al is deze niet een hele marathon maar wel prachtig.
  Ik ben ook heel benieuwd naar het ontwerp van de medaille, die alle 12 provincies natuurlijk recht zou moeten doen.
  Tot snel,
  Tayfun

 • Paul Verstraeten

  Leuk idee. Hoeveel lopers denken jullie, kunnen daadwerkelijk genoeg tijd vrijmaken voor ‘n goede trainingsopbouw EN dan ook nog aan 12 evenementen deelnemen ? 🙄
  Doe je met dit leuke initiatief niet veeel meer mensen ‘n plezier 🤔 door de halve marathon hier ook in mee te nemen ? De voorbereiden is voor veel meer lopers goed te doen en de kans dat daar dan ook nog ‘n behoorlijke groep alle 12 evenementen kan inschrijven lijkt me veel realistischer. Neem aan dat je het niet doet voor de exclusiviteit, maar om ‘n grotere groep van ‘n haalbaar initiatief te laten meegenieten.

  • Janneke

   Jep goed idee om de halve marathon ook mee te laten doen. Met 1 keer per jaar een marathon ben ik 12 jaren verder. Een halve loop ik veel vaker😄

 • Chris(tine) van Pareren

  Laat kiezen voor een serie halve èn hele marathons. Bvk Kleinschalige lopen die ook mooi of bijzonder of evt. éénmalig worden georganiseerd.

 • Christine van Pareren

  Laat kiezen voor een serie halve èn hele marathons. Bvk Kleinschalige lopen die ook mooi of bijzonder of evt. éénmalig worden georganiseerd.

 • Marleen van Housselt

  Super leuk !! Ik doe graag mee.
  Hoewel Rotterdam in april is heeft Barendrecht in oktober 2023 zijn eerste marathon ( beiden Zuid-Holland)

 • Marleen

  Super leuk !! Ik doe graag mee.
  Hoewel Rotterdam in april is heeft Barendrecht in oktober 2023 zijn eerste marathon ( beiden Zuid-Holland)

 • Rob

  Leuk idee! Je zou het ook vrij kunnen laten; dus dat de lopers zelf hun 12 favorieten uit kunnen kiezen. Na een gelopen marathon een linkje naar de uitslag mailen naar Prorun kan het bewijs zijn.

 • Marijke Kok

  Atletiekver. Spark in Spijkenisse organiseert sinds 2006 elk jaar een marathon in november; een kleinschalig evenement. Aan de laatste editie deden ruim 300 marathonlopers mee. Volgende editie is op 26 november 2023. Naast de marathon organiseren we op die dag ook een 5, 10 km en een halve marathon. De parcoursen van de hele/halve marathon zijn door de AU gecertificeerd. Je kunt er ook langer dan een jaar over doen als je ze allemaal wilt lopen (overbelasting). Naam voor de medaille: Rondje Nederland; Nederland Rond

 • Ad

  In elke provincie een hele marathon is voor mij niet leuk. In elke provincie een officieel ingemeten loop van 10km, 15km, 10 mijl of halve marathon, dát heb ik in 2005 al eens gedaan. Het jaar daarop heb ik in elk van de Benelux-landen een halve marathon gelopen. (En dat was eigenlijk nog leuker!) Amsterdam, Brussel en de Luxemburg Night Run (of de Route du Vin!) zijn allemaal aanraders voor de halve marathonloper.

 • David

  leuk idee. Ik doe graag mee!

 • Harry

  Voor corona was ik bezig met marathons lopen. En inderdaad het doel in elke provincie 1. Niet elke maand, maar 2 per jaar.
  Ik moet nog in Friesland ( kijk uit naar de Slagte marathon), Drenthe en Flevoland (die alleen maar de Pandriks duo marathon kent).

  • Ria

   Lelystad Natuurmarathon, kleinschalig opbrengst voor Roparun

   • Harry

    Bedankt voor de aanvulling. Pandriks is nu dus SlooOW geworden.
    Dus volgend jaar in Flevoland in september?

 • Tineke

  Een super leuk idee.

 • Jan Bronkhorst

  Lijkt me top!!! 3 a 4 marathons per jaar is net leuk.

 • Jan

  Opmerkelijk dat, met alle adviezen die ProRun schrijft, dit idee gelanceerd wordt. Met 12 marathons in een jaar betekent het dat je mensen gaat aanmoedigen om te gaan lopen voor overbelasting. Niet voor niets houden ervaren recreatieve atleten een maand herstel aan na hun marathon. Natuurlijk kun je 12 rustige duurloopjes van ruim 40 km per keer prima doen in het jaar, maar dat is geen marathon lopen en voor velen nog te zwaar (en het argument om een Sportrusten te kiezen). Kortom, slecht doordacht wat betreft doel en doelgroep.

  • Rob

   Hoi Jan, nergens staat dat je ze in 1 jaar moet lopen. De majors hoef je ook niet binnen een jaar te doen.

  • Judith

   Niet zo negatief Jan, er Staat nergens dat het binnen 1 jaar gelopen moet zijn. Het idee moet nog uitgewerkt worden.

  • ProRun | Mark

   Ha Jan, dank voor je reactie. Alle suggesties zijn welkom, er is nog niets ‘in beton gegoten’.

 • Rieta

  Top idee 👏🏼
  Helaas weet ik in Drenthe niet een marathon, wel trails van iets langer. Maar met zoveel enthousiaste mensen, is er vast een te noemen.

  • Jeroen

   Wat dacht je van de Midzomeravondmarathon in Diever?

 • Pierre Le Cat

  Ik loop op 20 november de Ronde Venen marathon. Er mogen maar 500 lopers meedoen, niet bepaald een Amsterdam of Rotterdam marathon, maar het is er een in de provincie Utrecht

 • Gabriëlla

  Geweldig idee! Mijn suggestie wordt hieronder al genoemd (Lauwersmeer marathon).

 • Jan Klein Poelhuis

  Wat een mega tof idee! Ik zou het ook wel toejuichen als er per provincie keuze is uit meerdere kleine marathons. Voor de organisatoren met een beperkter deelnemersveld/budget is dit mooie initiatief dan een vette opsteker.

  • Karin Verheijden

   Helemaal mee eens Jan Klein Poelhuis en hartstikke leuk idee.

  • Judith Rijsterborgh

   De Ronde Venen marathon, Utrecht (in November)

 • George

  Wijn marathon Limburg in oktober

 • victor

  TCS AmsterdamMarathon, NH
  Rotterdam, ZH
  Kust marathon Zeeland
  Eindhoven, Brabant
  Enschede, OV
  Two Rivers, Gelderland
  marathon Via Belgica, LI
  UtrechtMarathon, UT
  Runforestrun Dwingelderveld (trail,44km) DR
  Lauwersmeer Marathon GR
  Berenloop, Friesland
  Flevoland?

  • Ria

   Lelystad Natuurmarathon, kleinschalig opbrengst voor Roparun

  • Tim

   Mollenloop zoiets? Kent Klaas wel

 • victor

  mag ik ook een trailversie hiervan?

 • Jelle

  Echt een goed idee dit! 👏🏻

 • freek

  Via Belgica in Limburg, dit jaar gelopen en is nieuw en al bevestigd voor Mei 2023

 • Nils

  Berenloop, Terschelling

  • Ida

   De marathon van Leiden is top! Echt met liefde georganiseerd en de supporters zijn ge-wel-dig!!

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer