Student Piet Wiersma is nu de snelste Nederlander over 100 km

Foto: IAU

Student Piet Wiersma is nu de snelste Nederlander over 100 km

Voor ultralopers was hij al geen onbekende meer, maar met zijn ongekend goede prestatie op het WK 100 km, weet Piet Wiersma (24) de ogen van heel wat meer hardlopers op zich gericht. Hij liep 100 km lang 3 minuut 47 seconden per km.

Voor kenners van het Nederlandse ultralopen komt hij zeker niet uit de lucht vallen, maar de naam Piet Wiersma is voor de meeste hardloopvolgers nieuw. En wat een kennismaking meteen! Wiersma (24) liep dit weekend tijdens het wereldkampioenschap 100 km naar een derde plek en vermorzelde het Nederlands record dat sinds 1988 met 6:38,11 op naam van Bruno Joppen stond. Wiersma deed 6 uur 18 minuten en 47 seconden over de 100 km. Dat betekent 3:47 minuten per kilometer. Ga er maar aan staan!

Japanse hegemonie

Het WK werd gewonnen door de Japanner Haruki Okayama (6:12,10), diens landgenoot Jumpei Yamaguichi (6:17:19) pakte de tweede plaats. Vooraf was rekening gehouden met een compleet Japans podium, waar ook voor wereldrecordhouder Nao Kazami plaats zou zijn. Kazami werd zesde en was de enige loper in de top 10 die tijdens het kampioenschap geen persoonlijk record liep. Kazami’s wereldrecord staat trouwens op 6:09,14.

Zoals gezegd kwam het geweldige resultaat van Wiersma voor ingewijden in het hele, hele lange lopen niet uit de lucht vallen. Hij verbeterde dit jaar ook al het parcoursrecord tijdens de 60 van Texel en werd vorig jaar al Nederlands kampioen op de 100 kilometer. Wiersma is dus pas 24 en heeft zich pas sinds drie jaar toegelegd op het ultralopen. Daarvoor liep hij kortere afstanden op de baan en op de weg. Ook niet onverdienstelijk, maar het is overduidelijk dat de in Turijn wonende Groninger een supertalent voor ultralopen heeft.

Doe-het-zelf-aanpak

Aan het Dagblad van het Noorden vertelde Wiersma dat hij alleen traint en zichzelf coacht en als masterstudent bovendien ongesponsord is. Wellicht dat er na zijn mooie prestatie op het WK een sponsor is die Wiersma een handje kan helpen om nog grotere hoogten te bereiken.

De Nederlanders Martijn Klaasse (7:20,37) en David Helfferich (7:31,52) werden respectievelijk 47e en 56e bij de mannen. Bij de vrouwen was Bertine de Vries met 8:03,31 de beste Nederlandse, goed voor een 29e plaats. Irene Kinnegim werd 35e in 8:11,01 en Arenda Könnecke 62e in 8:57,36.

Zondag over een week staat het Nederlandse ultrafeestje, de RUN Winschoten op het programma. Normaal een thuiswedstrijd voor Piet Wiersma. Dit jaar zal hij ‘m, zo kort op het WK, even laten schieten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

  • anke peterson

    Wat een uitzonderlijk goed prestatie! Zo constant lopen…wat een opgave. Hulde voor deze Piet!

  • Sylvia Brilhuis

    Omissie: Wie was de snelste vrouw en haar tijd?

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer