Tom Dumoulin indrukwekkend op de halve marathon

Foto: John Eising

Tom Dumoulin indrukwekkend op de halve marathon

Voormalig wereldtopper op de fiets Tom Dumoulin liep zondag de halve marathon in Amsterdam in een niet misselijke tijd van 1:10:04. Daarmee werd de winnaar van de Ronde van Italië, Olympische medaillewinnaar, wereldkampioen tijdrijden en winnaar van meerdere etappes in Tour en Vuelta tijdens de TCS Amsterdam Marathon 21e overall van de 8832 deelnemende mannen en 16e in zijn leeftijdscategorie (mannen tot en met 34).

Snelle 10 km

Dat Dumoulin aardig kan lopen, weten we sinds hij op de 10 km tijdens de Groene Loper Run in Maastricht een tijd liep van 32:38. Dat is al een tijd waar de meeste recreatieve lopers nooit en te nimmer bij in de buurt zullen komen. Hij liep toen, november 2021, een gemiddelde kilometertijd van 3:16. Tijdens zijn halve marathon in Amsterdam was zijn gemiddelde tempo 3:19. Een snelle check in de ProRun-calculator leert dat die halvemarathontijd correspondeert met een 10 km-tijd van 31:31. Dat zou toch niet gek zijn!

Dat er in het lijf van de Limburger een indrukwekkende motor ligt, mag geen verrassing heten. Als je een van ’s wereld beste tijdrijders bent geweest en je hebt je kunnen meten met de allerbeste klimmers in de wereld, dan zit het die cardiovasculaire potentie wel snor. De specifieke belasting van het hardlopen, vergt uiteraard wel wat training. Dumoulin vertelde onlangs in een podcast dat hij in aanloop naar zijn halve marathon ook wel echt aan de slag is gegaan met schema’s en een looptrainer. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen!

Marathon?

We weten niet of Dumoulin ambities heeft om verder te lopen dan 21,1 kilometer, maar konden het toch niet laten om ook even een mogelijke marathontijd te berekenen. Die zou met een halvemarathontijd van 1:10:04 uitkomen op 2:27:05. Dan loop je 3:29 minuten per kilometer.

Dumoulin, die zijn fiets aan de wilgen hing, omdat hij het plezier kwijt was in profwielrenner zijn, lijkt in elk geval met volle teugen te genieten van het recreatieve sporten. Lekker fietsen en – leuk voor ons – lekker rennen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

 • Sjef

  Ben trots dat ik dezelfde halve marathon als Tom heb gelopen. En dan ook nog bijna dezelfde tijd. Hij 1uur 10…ik 2 uur 10!
  Heb hem altijd een super kerel gevonden, tijdens zijn fietsdagen en blij om te zien dat hij geniet in zijn leven. Ieder zijn eigen niveau Tom!! Top man, ongelofelijke tijd voor heel veel mensen.

 • John Eising

  Wat ik nóg meer bizar vond, was dat ik Tom na de finish een dik compliment gaf voor zijn prestatie. Hij gaf daarop relatief rustig antwoord en deed daarna z’n interview er ook nog eens na. Hoe dan?

 • Han van Nieuwenhuizen

  Tom, zoek een goede zwemtrainer en wees welkom in de wereld van de triatlon.

 • Egon

  Wielrenners en vooral tijdrijders kunnen diep gaan, heel diep!
  Tom zou een hele goede (hele) marathonloper kunnen worden

 • Theo Reintjjes

  Tom gefeliciteerd met je ongekende prestatie tijden de halvemarathon! Het komt maar sporadisch voor dat een wielrenner de hele atletieksport in Nederland verslaat bij de veldlopen! Dat betekend dat ze enorm sterk zijn!

  • Henny

   Was geen veldloop, maar een wegwedstrijd.

 • Karin Verheijden

  Wauw wat geweldig goed zeg!!!

 • Ray

  Als ik 1 ding geleerd heb de laatste jaren is dat de omvang van de motor belangrijker is dan de hoeveelheid PK’s..

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer