Twaalf provincies, twaalf hele óf halve marathons

Twaalf provincies, twaalf hele óf halve marathons

Om die nu al felbegeerde Twaalf Provincies-medaille te bemachtigen, mag je ook halve marathons lopen. En je mag zelf weten welke wedstrijd je wilt lopen, zo lang je maar alle provincies afvinkt.

Die Twaalf Provincies-medaille gaat er komen, zoveel is duidelijk. Een flinke stroom reacties kregen we binnen nadat we ons plan lanceerden voor een medaille die je kunt verdienen door in alle twaalf Nederlandse provincies een marathon te lopen. En een hoop nuttige aanvullingen en tips! Daar hebben we er een aantal van ter harte genomen.

Niet in één jaar

Wellicht ten overvloede, maar we moeten eerst ook nog even rechtzetten dat het geenszins de opzet is dat je die twaalf wedstrijden binnen een jaar loopt, zoals een paar lezers dachten te lezen. Nee, wat ons betreft mag je er zo lang over doen als je wilt.

Zelf je wedstrijd kiezen

Een suggestie die veel terug kwam was om dit initiatief niet te beperken tot marathons, maar ook een medaille te reserveren voor lopers die in iedere provincie een halve marathon hebben gelopen. Goed idee! Verder bleek ook dat lopers het liefst zelf bepalen welke wedstrijd ze lopen en dat het merendeel niet zit te wachten op een van tevoren vastgestelde lijst met (halve) marathons. Dat lijkt ons eigenlijk ook wel een goed idee. Wat we natuurlijk vanuit ProRun kunnen doen is laten weten welke halve of hele marathons er per provincie te lopen zijn, zodat ook die kleinere evenementen de aandacht én de Twaalf Provincies-lopers krijgen.

Twaalf halve of twaalf hele

We hebben besloten dat er twee medailles komen: eentje voor 12 halve marathons in 12 provincies en eentje voor 12 marathons in 12 provincies. Het moeten wel officiële wedstrijden zijn, dus met meerdere deelnemers en een uitslag, zodat wel is na te gaan of iemand daadwerkelijk heeft gelopen. Natuurlijk vertrouwen wij in beginsel volledig op de eerlijkheid van de loper, maar zonder spelregels is een spelletje nu eenmaal minder leuk. Wij vinden het ook leuk om bij te houden wie waar heeft gelopen en wie welke provincies aan zijn lijstje heeft toegevoegd, dat is dan ergens op de site te zien. Zo kunnen we elkaar ook mooi een beetje inspireren.

Nog even voor de duidelijkheid: het is dus of twaalf halve of twaalf hele marathons in twaalf provincies. Geen combinatie van die twee. Het gaat om twee afzonderlijke medailles.

Nieuwe medaille, nieuwe races

Wedstrijden gelopen na 31 december 2022 tellen mee voor de medailles. Dit betekent dat (halve) marathons die je al ergens hebt gelopen niet meetellen voor de Twaalf Provincies-medailles. Die naam houden we trouwens nog steeds aan als werktitel, we hebben nog geen betere naam voorbij horen komen, maar staan natuurlijk open voor suggesties.

Voor ons is nu de volgende stap dat we een hele mooie medaille gaan laten ontwerpen, eentje waarvan je echt zin krijgt om er je best voor te doen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties

 • Bertwin ligtenberg

  Hoi hoe doe ik hier aan mee

 • Robert Wijs

  Lijkt mij een leuke recreatieve uitdaging. Ik ben net gepensioneerd en heb (theoretisch) alle tijd. Ik ga er zeker voor. En zal ook binnen onze vereniging proberen om een aantal loopmaatjes mee te krijgen.

 • Remon Sevriens

  Goedenavond. Gisteren heb ik met een vriend van mij onze 2022 challenge afgerond: ren 12 halve marathons in 12 verschillende maanden in 12 maanden van 1 kalenderjaar. Ik had onze prestatie gepost op social media, en langs die weg werd ik getipt voor jullie idee, wat nagenoeg overeenkomt met onze challenge. Wij hebben geen officiële wedstrijden gelopen, maar alle routes op eigen gelegenheid en met een eigen uitgestippelde route. Een hele klus op zich, naast het reizen en het rennen zelf natuurlijk, maar wel super om te doen. We zijn op prachtige plekken geweest.
  Ik had het super gevonden als ik aan deze prestatie een tastbare herinnering zou kunnen hebben in de vorm van een medaille. Dus io vroeg me af, of ik, ondanks dat ik niet helemaal aan jullie spelregels voldoe, toch via jullie een medaille zou kunnen bemachtigen. Of eigenlijk 2, eentje voor mijn hardloopvriend en eentje voor mezelf. Ik wil er best ook voor betalen.

  Ik hoor het graag

  Alvast bedankt

  PS Al onze runs staan op Strava en op Garmin

 • Tim Everaerts

  Waarom de medaille niet vernoemen naar Hercules/Herakles, naar diens 12 werken?

 • Alexandra Ridders

  super leuk idee !

 • T Huizeling

  Ik moet nog 3 provincies en heb dan zelf alle 12 provincies afgevinkt met een hele marathon. Ik ben al een tijdje met dat doel bezig nl. Jammer dat het pas nu ingaat en niet met terug werkende kracht. Je hebt toch bewijsmateriaal?

  • Wim Bakker

   Geheel eens met jou, T Huizeling. Ik heb inmiddels in 4 provincies gelopen en ga me inschrijven voor de komende 2Rivers, dat wordt de 5e provincie. Ik vind de 12 Provincies een hele leuke uitdaging, ben inmiddels 62 en zou om de medaille te bemachtigen nog minstens 12 marathons moeten lopen. Terwijl er inderdaad bewijsmateriaal is, erg jammer dat het niet met terugwerkende kracht is.

 • Jeroen

  Moeten het atletiek Uni goedgekeurde (halve) marathons zijn? Want veel kleinere lopen (zoals de Quintusloop die ik mede organiseer) zijn dat niet. Dus tellen deze dan wel of niet mee?

 • Ton

  Een voorstel voor een naam:
  De heel Nederland medaille
  Of:
  Het klokje rond oorkonde
  Of:
  De allemaal helemaal medaille

 • Claire Mols

  Leuk initiatief. Ik heb zelf weinig wedstrijd/ evenement ervaring. Dit is leuk om als doel te hebben met weekendjes weg er aan vastgeplakt 🙂

 • Rene

  Wat een leuk idee . Volgens mij is de opzet al goed. Alleen waar geef je aan waar je gelopen hebt ?

 • Fred

  Ik dacht dat het de bedoeling was om elke maand een marathon te lopen uiteraard niet in een jaar maar wel elke maand dus uit eindelijk op de twaalf maanden van het jaar uit te komen ik weet dat het lastig is om in de zomer maanden lastig is om een marathon te vinden maar daar ligt miischien de uitdaging voor jullie

  • Bart

   Het gaat niet om 12 maanden Fred maar om 12 provincies…

 • Patrick van den Boomen

  Heel erg leuk idee ik zeg zeker doen en werk van maken top

 • Joppe Boon

  Een leuk idee!
  Waar naar toe moet je mailen met de uitslag en de gelopen wedstrijd?

  Of komt daar een aparte site / link voor?

  En tellen ultras ook mee voor de marathon klassement? Of moet het een officiële 42km zijn?

  • ProRun | Mark

   Ha Joppe, de komende weken gaan we het idee verder uitwerken. Houd de nieuwsbrief en website in de gaten voor updates!

 • Jaap vd Berg

  Goedemorgen
  Prachtig idee
  Inmiddels in 12 provincies marathons gelopen en in 80 landen een marathon
  In 1983 mijn 1e marathon gelopen in Amsterdam en volgend jaar mijn laatste marathon in Amsterdam 40 jaar later
  Zelf heb ik alle vlaggetjes van de 12 provincies verzameld
  Mvg. Jaap

  • ProRun | Mark

   Wauw, 80 landen. Mooi werk, Jaap!
   Welke was de mooiste? 🙂

 • Jelle

  Ik zet in op de eerste finisher binnen 4 weken 👏🏻

 • Kevin

  Dacht sowieso om in elke provincie hard te lopen maar wil ik dat zeker doen.

 • Franklin van Doesburg

  Superleuk idee!

  Ik doe mee. Dacht qua naam ook aan iets ludieks…

  De Renners-Orde
  Voor Lopers der 12 Provinciën

  Of…

  Je mag je een jaar lang
  ‘De Gouden Leeuw der 12 Gewesten’ noemen

  En je krijgt een medaille voor het aanstampen van de 12 provincies, incluis de ProRun-ode voor het met sportschoenen ondergebonden draven onder een dozijn laaglandse wolkenpartijen.

  Misschien is een stoffen ‘Renners-insigne’ leuk voor op je broekje 🙂

 • Jeroen Mank

  Fantastisch initiatief! Ook een must (?) om a-la WMM ook de ranglijsten bij te houden en te publiceren via prorun.nl? Qua verdienmodel, gaan jullie ‘t verbinden aan lidmaatschap, of eenmalige kosten vooraf bij aanmelding, of eenmalige kosten bij afronding 12 (halve) marathons en dus je claim op die medaille waar iedereen het uiteindelijk voor doet, of … Ook leuk om wellicht bij bepaalde (grote?) runs als bekend is dat iemand daar z’n 12 gaat volmaken, ook weer a-la WMM, daar een mooi uitreik moment van te maken? Via de post is ook maar zo-zo :). Hebben jullie vast allemaal al over nagedacht, mooi project & succes en vooral plezier met alle voorbereidingen!

  • ProRun | Mark

   Ha Jeroen, dank je wel! De komende weken gaan we het idee verder uitwerken. Iets van een ranglijst via prorun.nl gaat er waarschijnlijk wel komen. Qua kosten, dat weten we nog niet precies. Je hoeft in elk geval geen betaald lid van ProRun te zijn om mee te doen.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer