Twee hardlopers op een kussen

Foto: Instagram @sarahall3

Twee hardlopers op een kussen

Twee hardlopers onder een dak, werkt dat bevorderend of is er maar plek voor een iemand met een tijdrovende hobby? In de VS zijn nu de nationale records op de halve marathon in handen van één stel.

Stuw je elkaar op tot grote sportieve hoogten als hardlopend stel of zou er binnen een relatie maar plaats zijn voor één topsportcarrière? Er zijn heel wat koppels van topsporters bekend, maar dat ze allebei het allerhoogste niveau halen is best uitzonderlijk. Sinds afgelopen weekend zijn er bij de Amerikaanse familie Hall twee nationale records in huis.

Het kan schelen dat je allebei weet wat er nodig is om tot topprestaties te komen, dat je partner heus superbelangrijk is, maar dat er periodes zijn dat er iets anders op nummer één staat of dat je snapt waarom je geliefde een tikkeltje kribbig is.

Ethiopische toppers

Zo zijn er wereldwijd heel wat topsportparen te vinden en zeker ook de nodige in de loopsport. Een mooi voorbeeld van een razendsnel koppel vormen langeafstandslopers Sileshi Sihine en Tirunesh Dibaba, Ethiopische hardloopsterren. Dibaba domineerde een paar jaar (2008-2013) lang de 5.000 en 10.000 meter. Haar echtgenoot Sileshi Sihine was ook van wereldklasse, vooral op de 10.000 meter, maar had de pech dat hij het podium moest delen met een landgenoot die ook aardig kon lopen: Kenenisa Bekele. Voor Sihine was het daarom vaak zilver of brons.

In eigen land is het stel Jill Holterman en Ronald Schröer het bekendste hardloopkoppel. Allebei marathonlopers en met die urenlange marathontrainingen is het helemaal fijn als je partner snapt wat je in hemelsnaam aan het doen bent.

Snelste marathonpaar van de VS

Ook Ryan en Sara Hall zijn marathonlopers. Ryan is al een paar jaar gestopt met professioneel hardlopen en houdt zich tegenwoordig bezig met powerliften. Hij heeft nog wel steeds de snelste door een Amerikaan gelopen marathon met 2:04:58 (Boston, 2004) en het nationale record op de halve met 59:43 (Houston, 2007). Overigens telt de in Boston gelopen tijd niet als nationaal record. Dat heeft te maken met het feit dat Boston teveel ‘elevation drop’ heeft, je daalt meer dan je klimt. Zijn vrouw Sara liep gisteren – ook in Houston en gecoacht door haar man – haar halve in 1:07:15, tien seconden onder het oude nationale record dat Molly Huddle in 2018 liep. Drie keer raden waar Huddle dat liep? Juist, Houston.

Fulltime werkende moeder pakt record

De winnaar van de hele afstand bij de vrouwen, Keira D’Amato, maakte gisteren ook gebruik van de gunstige omstandigheden in de Texaanse stad, zij verbrak tijdens de Chevron Houston Marathon het Amerikaanse marathonrecord door met 2:19:12 24 seconden sneller te zijn dat de 2:19:36 van Deena Kastor die als sinds 2006 stond. D’Amato is moeder, 37 jaar  en in 2009 stopte ze zeven jaar met hardlopen vanwege aanhoudend blessureleed. Ze werkt overigens ook nog full time als makelaar. Ze is, ondanks dit hernieuwde marathonsucces, van plan dat te blijven doen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  • de privé

    Pere Aurell en Ragna Debats

  • José Vicente

    En dan nog natuurlijk het ky en trailrunning superduo
    Kilian Hornet en Emelie Forsberg

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer