Walmsley weer de weg kwijt, wint wel

Walmsley weer de weg kwijt, wint wel

Ultraloper Jim Walmsley wil nog wel eens de weg kwijt raken. Tijdens de Zuid-Afrikaanse Ultra Trail Cape Town(UTCT) liep de Amerikaan verkeerd op de Tafelberg, maar liep hij alsnog een parcoursrecord!

Courtney Dauwalter en Jim Walmsley wonnen afgelopen de 100 kilometer lange Ultra Trail Cape Town (UTCT) in Kaapstad. Walmsley bleef als enige onder de 10 uur, hij finishte in 9:47,20. Dauwalter, die eerder dit jaar al de Ultra Trail Mont Blanc (UTMB) won, was 11:20,04 onderweg en eindigde daarmee ook nog in de top 10 overall, ze werd 8e. Haar naaste concurrente, de Canadese Marianna Hogan, kwam 55 minuten later binnen.

Walmsley pakte naast de winst ook het parcoursrecord. Hij haalde drie minuten af van de tijd die de Zuid-Afrikaan Prodigal Khumalo liep in 2017. En dat terwijl Walmsley op de top van de Tafelberg nog wat extra meters maakte omdat hij even de route kwijt was. Dat zou hem zeker drie minuten hebben gekost.

Walmsley verspeelde op die manier al eens zijn kans op winst in de Western States 100, de belangrijkste trailwedstrijd in zijn thuisland. Tijdens die race nam hij na 93 van de 100 mijl een verkeerde afslag en was toen een uur lang onvindbaar voor zijn crew en de organisatie. Een fotograaf vond hem op Highway 49, liggend op het asfalt. Walmsley is toen teruggestrompeld naar het parcours en heeft de wedstrijd in Californië alsnog uitgelopen. Hij werd uiteindelijk 20e. Inmiddels heeft hij de Western States al drie keer gewonnen en heeft hij ook daar het parcoursrecord stevig in handen.

De UTCT is een race over 100 kilometer met 4560 hoogtemeters die de lopers over de bergen rond Kaapstad leidt. De organisatie maakte onlangs bekend dat er tijdens de editie van 2022 ook een 100 mijl op het programma staat. Afgelopen editie werden er naast de 100 km, ook trails van 65, 35 en 21 km gelopen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer