Wat als we verdwalen?

Wat als we verdwalen?

Olympiër Hans Koeleman wil een nieuw magazine beginnen. En dat lijkt nog te lukken ook.

Olympiër Hans Koeleman begint een nieuw magazine. Hij schreef een verhaal. Na het lezen heb je meteen zin om te lopen én om het magazine te lezen.

Als je interesse hebt in het nieuwe loopmagazine Mystical Miles, ben je een hardloper.

Of niet, wellicht ben je simpelweg nieuwsgierig waarom al die mensen in ons land zo vaak gaan rennen. Wil je gewoon weten waar die mensen met bezwete voorhoofden aan die tafel daar over praten.

Vraag je je af waarom die drie mannen daar buiten op straat zo lachen, terwijl het toch echt hard regent en ze onder de modder zitten en ze in sjokdraf richting de brug lopen waarachter alleen maar lange polderwegen zijn

Iemand schreef eens dat als je een stel mensen ziet die gaan beginnen aan een lange run door onbekend terrein, over mistige paden, vals plat, mul zand, modder, een stuk of drie onbegaanbare weggetjes, een aantal driesprongen die allemaal een
donker bos ingaan, eindeloos lange paden die tot aan de horizon lijken te reiken, en nog wat meer uitdagende panorama’s, als een groep hardlopers dit allemaal gaat trotseren, heb dan geen medelijden.

Nee, wees jaloers.

Zij gaan iets zien en beleven. En als de lopers na afloop terugkomen, half-zwevend, benen onder modder en schrammen, het zweet druipend, als jagers terug uit de heuvels, dan gebruiken ze woord en gebaar om anderen de volgende keer mee te krijgen.

Hardlopers zijn soms zonderlinge wezens, met hun eigen taal en rituelen, met rollende ogen, mensen die geld betalen om zichzelf te pijnigen. Er was eens een loper die de Heer heette en die al rennend Bijbelcitaten rondstrooide, de andere lopers in twijfel brengend. ‘Jesaja 40 vers 29 tot en met 31. Maar wie hoopt op de Heer krijgt nieuwe kracht. Hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput…’ Niet dat hij een gelovig man was.

Hij vertelde altijd dat het echt geen toeval was dat op het moment dat de kerken leeg begonnen te lopen, de hardloopwedstrijden volstroomden

‘De lange duurloop en het terrein waarop we lopen is de hedendaagse kerk waarin iemand zichzelf vindt’, zei hij wel eens. ‘Een
lang stuk rennen geeft meer houvast en zelfkennis dan welke kerk of kerkboek dan ook,’ zei hij met de ogen fel op anderen gericht.

En hij ging maar door: ‘Sinds wanneer heeft een loper een pad nodig om over te rennen, waarom heeft hij een lamp nodig als het donker is. Waarom heeft een wedstrijd altijd één startstreep, waarom geen negen?’ Geef zo’n persoon na afloop een stoel en een grote mok koffie en hij gaat vertellen. En af en toe zitten er zelfs hele goeie verhalen bij, kleurrijke scenes waarvan anderen rond de tafel zeggen ‘dat zou ik ook wel eens willen zien of meemaken…’

Mystical Miles wordt een blad dat vol zit met verhalen. Lange verhalen, korte verhalen, vertellingen uit eigen land, maar ook uit afgelegen delen van de wereld, geschreven door prijswinnende schrijvers en hen die hun eerste korte verhaaltje maken, door
dichters en wetenschappers, rebellen en stille conformisten. Maar allen met de eigenschap een ogenschijnlijke doorsnee bezigheid te vertalen naar kleurrijke scenes die inspireren.

‘Geen idee, laten we maar gewoon beginnen.’

‘Ken jij de weg hier.’

‘Nee.’

‘Wat als we de weg kwijtraken?’

‘Hoe kunnen we de weg kwijtraken als we erop lopen?’

‘Nou, wat als we verdwalen?’

‘Dat zou mooi zijn.’

‘En wat als het pad ophoudt?’

‘Wij zijn hardlopen, wij hebben geen paden nodig om van hier naar daar te komen.’

Dit is Mystical Miles. Hardlopen, leven, vrijheid, avontuur, zoeken, vinden.

Of hopeloos verdwalen.

Wil jij komend voorjaar het magazine op je mat? Bestel hier alvast je eerste exemplaar via de crowdfunding. Zo mis jij het eerste nummer in ieder geval niet én help je de makers (hardlopers) op weg.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 reacties

  • RunHanRun.nl

    Gaaf – heel veel succes met het opzetten van dit blad, wat ik zeker wel lezen wil!

  • André

    Dit raakt de kern van hardlopen. Simpel in zijn schoonheid en eenvoud.

  • Kes

    Goeie! Ik haal allemaal leuke one liners eruit. Vooral dat verdwalen. Ik had toen ik tijdens een loopje in de vakantie in het bos verdwaald was, ook even Hans naast me nodig gehad.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer