Zes mooie Nederlandse trailrunlocaties

Welke trailrunlocaties zijn de mooiste van Nederland en hoe kom je er?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Zes mooie Nederlandse trailrunlocaties
Trailrunning wordt ook in Nederland steeds populairder. Tijdens het trailrunnen maak je jouw hoofd helemaal leeg: doordat je op onverharde wegen door de natuur loopt, hoef je je geen zorgen te maken over verkeer of geluidsoverlast. Saai is het echter absoluut niet, want tijdens het rennen neem je de nodige hindernissen over onder andere rotsen, heuvels, bergen en water. Welke trailrunlocaties zijn de mooiste van Nederland en hoe kom je er?
Lus om de Oosterplas in Bloemendaal
Ben je op zoek naar een middelzware route die uitdaging biedt en ook voor beginners nog te doen is, dan is deze ronde om de Oosterplas een aanrader. Je rent door de prachtige natuur om het duinmeer in een rustige omgeving. Neem zelf water mee, want er zijn niet veel voorzieningen in dit gebied. Je komt er via de Duiningang Bleek en Berg op Bergweg 1 in Bloemendaal. Met het openbaar vervoer is het gebied per trein te bereiken via NS-station Santpoort Zuid op een kwartier lopen.
De Amsterdamse Waterleidingduinen: van Zandvoort tot Noordwijk
Op deze route in het duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk kom je dieren tegen zoals vossen, damherten en diverse vogelsoorten. Je rent er in alle rust en ruimte, want het is er verboden voor auto’s, motorrijtuigen en fietsen. Je betaalt € 1,50,- toegangsgeld en je mag ook buiten de paden lopen, wat zorgt voor een afwisselende route over verharde en onverharde paden. Je kunt er via een van de hoofdingangen van het gebied komen: Ingang Panneland in Vogelenzang op de Vogelenzangseduinweg 2, Ingang Oase in Vogelenzang op de Eerste Leijweg 2, Ingang Zandvoortselaan in Zandvoort op de Zandvoortselaan 130, de Ingang De Zilk in De Zilk op de Joppeweg 1. Ga je met het openbaar vervoer dan is het vanaf bus 9 naar Vogelenzang maar 3 minuten lopen naar de Ingang Oase.
De Posbank ofwel de Veluwezoom bij Arnhem
Voor een flink hoogteverschil kun je trailrunnen op De Posbank ten noordoosten van Arnhem. Dit gebied ligt maar liefst 90 meter hoog en heet officieel het Nationaal Park de Veluwezoom. Onderweg kun je hier herten tegenkomen. Vooral in augustus en september kun je hier genieten van een prachtige natuur wanneer de heide in bloei staat en alles paars kleurt. Deze route start bij het bezoekerscentrum in Rhede en je kunt kiezen voor diverse afstanden, die oplopen tot tientallen kilometers. Per bus bereik je het bezoekerscentrum vanaf de bushalte aan de Zutphensestraatweg (lijn 119) en per trein vanaf het NS-station Rheden in een kwartier lopen.
Bossen en duinlandschap in de Loonse en Drunense Duinen
Het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is een omvangrijk gebied waarin diverse routes lopen die in lengte variëren. Je loopt tijdens de routes door de zanderige duinen, door de bossen en kleine stukjes over het geasfalteerde pad door het bos. Heb je het uitdagende parcours afgelegd, dan kun je uitrusten op een van de gezellige terrasjes vlakbij bij de parkeerplaatsen. Je bereikt de parkeerplaatsen in Drunen bij De Drie Linden op Giersbergen 8 en bij Café De Klinkert op Klinkert 1 met de auto. Met het openbaar vervoer neem je Buslijn 139 van Den Bosch naar Tilburg of andersom.
Pittige run over de Strabrechtse Heide in Heeze
Deze Trailrun is van het Staatsbosbeheer en voert recht door de Strabrechtse Heide. Hier vind je veel heidepaadjes waar je slechts met één persoon tegelijk overheen kunt rennen en geniet je van het mooie uitzicht van de velden. Er groeien bijzondere planten die je niet of nauwelijks op andere plekken in Nederland ziet en er zijn veel verschillende soorten libelle te vinden. Je vindt het natuurgebied op de Strabrechtseheideweg 2 in Heeze. Vanaf het NS-station in Eindhoven gaat bus 20 naar Heeze en Someren, waar vandaan diverse bussen vertrekken naar haltes op 15 min lopen van het heidegebied.
De Brabantse Vennen: rennen met uitzicht
Een andere trailrunlocatie die prima past in het loopschema van beginners is de Brabantse Vennen, met routes van 14,5 kilometer en langer. Het vlakke gebied met heuvels heeft een rijke flora en tal van watervogels. Ook kom je langs duinen, heidevelden en wateren. De route gaat door de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Kampina. De start is op NS-station Tilburg waardoor je direct kunt beginnen zodra je van de trein stapt. De trail eindigt bij NS-station Oisterwijk, dus deze route is heel bereikbaar. Als je met de auto gaat, zorg dan altijd dat je zuinig omgaat met de natuur. Parkeer je auto altijd op de daarvoor bestemde parkeerplekken en nooit zomaar in de natuur.
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners