Loop jij in Amsterdam een PR? Wél als je het parcours in Stryd zet!

Loop jij in Amsterdam een PR? Wél als je het parcours in Stryd zet!

John Eising vertelt over zijn ervaringen met trainen met behulp van Stryd. In dit artikel legt hij uit hoe je het parcours van de (halve) marathon in Stryd kunt configureren.

John Eising is in training om op 30 oktober in Nice een marathon te lopen. Met behulp van Stryd en een schema van Klaas Boomsma hoopt hij daar een pr te lopen. Voor ProRun doet hij verslag over zijn ervaringen met vermogensmeter Stryd én geeft hij tips.

Volgende week is het zover: de Amsterdam Marathon. Diezelfde dag vindt in de stad ook de halve marathon plaats. ProRun -lezer Pedro gaat voor de hele marathon. Naar aanleiding van mijn artikel Ik ga vandaag een PR lopen, vroeg Pedro hoe je het parcours van de marathon in Stryd kunt configureren. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Terwijl ik dit artikel schrijf, kom ik net terug uit Ibiza. In plaats van daar een week flink te trainen, als voorbereiding op Nice, was ik alleen maar flink ziek. De loopjes die ik er heb kunnen doen waren mooi, maar zeker niet om over naar huis te schrijven. Daarom ben ik ook wel benieuwd wat Stryd nu zegt over de halve van Amsterdam, die ik als finale test wil gaan lopen. In het tweede deel van dit artikel zie je waar ik nu volgens Stryd sta.

Wat heb je nodig?

Het allerbelangrijkste dat je nodig hebt om een parcours te kunnen importeren, is een GPX-file. Er zijn legio mogelijkheden om aan GPX-files te komen. Verderop in dit artikel laat ik een voorbeeld zien waarbij je een GPX-file exporteert vanuit Strava. Echter, je kan ook met behulp van bijvoorbeeld Google Maps zelf een GPX-file creëren. In een volgend artikel zal ik een aantal van deze tools behandelen.

Ik heb via Google een oudere route van de Amsterdam Marathon gevonden. Het is vast mogelijk om ook ergens het parcours van 2022 te vinden. Maar omdat ik in dit artikel wil laten zien hoe je zo’n bestand importeert, is eigenlijk ieder GPX-bestand geschikt.

Het GPX-bestand heb ik inmiddels opgeslagen op mijn computer.

Importeren van de GPX-route

Om het GPX-bestandje te kunnen importeren, volg je een aantal stappen.

  1. Open de race calculator in het powercenter van Stryd.
  2. Klik rechtsboven in het scherm op ‘Select Course’. Er verschijnt een dropdown-menuutje.
  3. Kies ‘Upload Course’.

Er verschijnt nu een ‘Wizard’ die je gaat gebruiken om de file te importeren.

  1. Selecteer het bestand dat je wilt gaan inladen.
  2. Navigeer naar de locatie waar het bestand zich bevindt. Geef jouw ‘Course’ een naam.
  3. Geef aan wat voor ondergrond de route (voornamelijk) bevat.
  4. Klik op ‘Create Course’ om de route aan te maken.

Hieronder zie je een voorbeeld van de Amsterdam Marathon:

De GPX-route gebruiken in de race-calculatie

De door jou aangemaakte route kun je nu inladen om te gebruiken in de race calculatie.

  1. Klik op ‘Select Course.’
  2. Ga naar ‘Personal’, dan opent zich een vervolgscherm.

Kies de route uit jouw ‘personal’ folder

Nadat je de route hebt aangeklikt, berekent Stryd automatisch de haalbare eindtijd op basis van jouw critical power en de eigenschappen van de route:

Hieronder zie je een voorbeeld van de berekening op basis van de GPX-file van de Amsterdam Marathon. Blijkbaar zou ik daar nu 3:31:40 kunnen lopen. Wat op zich, gezien mijn fysieke toestand vanwege een flinke verkoudheid, ook niet gek zou zijn.

Een GPX-route uit Strava gebruiken in Stryd

Je kan eenvoudig GPX-files exporteren vanuit Strava en deze importeren in Stryd. Als voorbeeld gebruik ik een GPX-file van de halve marathon van Amsterdam, die ik zelf ga lopen op 16 oktober aanstaande als voorbereiding voor de Marathon van Nice.

Ga naar de webversie van Strava (via de app lukt dit niet) en zorg dat je bent ingelogd met jouw account. Dit mag overigens een gratis account zijn.

Een segment vinden in Strava

  1. Klik op het zoek icoontje.
  2. Typ de naam van het segment in dat je wilt zoeken.
  3. Klik op het segment dat je wilt gaan gebruiken voor de download.

Een segment downloaden

Zodra je een segment hebt aangeklikt, land je in het detailscherm van dat segment. Scroll naar beneden, totdat je het overzicht ziet van sporters die dit segment hebben voltooid.

Om de GPX van dit segment te kunnen downloaden, dien je de prestatie van iemand te openen door op de datum te klikken.

  1. Klik op de drie puntjes. Er opent zich een vervolgmenuutje.
  2. Klik nu op GPX exporteren.

Zo’n Stravabestand kun je niet zonder meer importeren in Stryd. Je zult dan onderstaande melding krijgen:

De melding: can not convert uploaded gpx file to ir: file must have timestamp data

Timestamp toevoegen aan Strava-bestanden

Om een Strava bestand geschikt te maken voor het importeren in Stryd, kun je een tool gebruiken als ‘GoToes’.

  1. Ga naar https://gotoes.org/strava/Add_Timestamps_To_GPX.php
  2. Kies voor ‘Bestanden kiezen.

  1. Klik op ‘Upload’.
  2. Klik op ‘Click Here For Next Step’.

LET OP: Na het uploaden verschijnt BOVENIN HET VENSTER ‘Click Here For Next Step’:

In het volgende venster kun je nog vanalles finetunen. Laat je alles standaard, dan kun je direct op ‘click here to combine GPS files using above parameters’.

GoToes maakt het bestand nu zo dat Stryd het bestand accepteert. Het importeren in Stryd gaat zoals de stappen in het begin van dit artikel beschreven.

Wat zegt Stryd?

Na ruim anderhalve week keelpijn, hoesten en koorts en een mislukte trainingsweek op Ibiza is het moment van de waarheid aangebroken. Wat vindt Stryd dat ik nu kan lopen in Amsterdam? Nou…op basis van deze import, zegt Stryd dat ik in Amsterdam 1:39:02 op de halve marathon ga lopen. De definitieve calculatie doe ik volgende week. Ik ben benieuwd of Stryd dan een ander oordeel voor me in petto heeft.

In een volgend artikel laat ik zien hoe je tools als Google Maps kunt gebruiken om een route te maken en te exporteren als GPX-bestand.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

  • Pedro

    Top! Bedankt voor de info.
    Wat doe je op race-day zelf? Gebruik je de native Stryd app of je standaard horloge app met Power dataveld er in gezet?

    • John

      Ik gebruik de Stryd app op mijn Apple Watch. Succes! Welk startnummer heb je?

      • Pedro

        De marathon heb ik uitgelopen op 262 Watt. Dat had ruim voldoende moeten zijn volgens Stryd voor dik onder de 4 uur. Helaas kwam ik uit op 4:04 uur. Evengoed een PR 🙂 Wellicht de tegenwind die hier debet aan was? Geen idee, maar het klopte niet met de waardes gedurende trainingen.

        • John

          Hi Pedro, Dat is interessant. De wind zou meegenomen moeten worden, maar er is ook een marge die wordt afgegeven in de berekening met een aantal plus- en min- minuten. Toevallig kreeg ik nog een soorgelijke vraag. Ik vroeg me daarbij af of je weet of jouw gewicht die dag afweek van je gewicht tijdens de trainingen.

          • Pedro

            Klopt, die + en – marge is rond de 5 minuten. Mijn gewicht week niet (veel) af denk ik. Eerder iets lichter dan zwaarder, maar marginaal. Wat wel meespeelde is dat ik vaak en veel vertraagd heb bij de drinkposten. Niet stoppen, maar wel minder snel lopen om voldoende vocht binnen te krijgen. Volgende keer loop ik met mijn rugzak met 1,5 liter. Dat scheelt al een stuk.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear