X
Stryd FootpodWINACTIE
De Stryd Footpod
Met de Stryd Footpod krijg je nauwkeurig inzicht in je trainingsintensiteit. Deze gegevens helpen je bij het optimaliseren van je loopprestatie en het voorkomen van blessures.

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

De teek moet je niet tegenkomen in het bos!

Door
Mark de Boer
17 april 2018 00:09
De teek moet je niet tegenkomen in het bos!
tekenbeet
Eén van de vervelendste tegenstanders van de hardloper is wel de teek. Een klein spinachtig beestje dat zich graag ophoudt in landelijke gebieden, bossen en duinen. Juist die plekken waar hardlopers graag trainen. Deze week is het 'De week van de Teek' waarin we weer eens op de gevaren van een tekenbeet worden gewezen. 

Teken voeden zich met bloed van mensen of dieren. Ongemerkt kunnen ze over je huid kruipen naar een geschikte plek om zich te voeden. Vaak is het alleen maar vervelend maar meer en meer zijn de teken in Nederland besmet met een micro-organisme genaamd Borrelia.

De teek heeft deze bacterie als larve opgelopen van een besmette vogel, muis of ander knaagdiertje. Na verloop van tijd gaat de larve over in het stadium van nimf en weer later in het levensstadium van volwassen teek. Het zijn met name de nimfen en de volwassen teken die ook wel hardlopersbloed lusten. In Nederland is één op de vijf teken besmet en in sommige gebieden zelfs een derde van alle teken.
De ziekte die je krijgt van de besmette teek heet de Ziekte van Lyme. Op de site (LINK) van het RIVM staat een uitgebreide beschrijving van de symptomen. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode, ringvormige uitslag op de plaats van de tekenbeet. Soms is de uitslag een blauwachtige of roze vlek. De vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de beet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. Vervelend is echter dat niet iedereen die rode vlek of kring krijgt maar hooguit eventjes een paar dagen wat grieperig is.

Als de ziekte niet wordt herkend en behandeld dan kunnen later allerlei klachten ontstaan. Dat deze klachten zijn veroorzaakt door een tekenbeet maanden geleden, is dan lastig te achterhalen.

Bij besmetting is het belangrijk contact te zoeken met de huisarts, zodat behandeling met antibioticum snel gestart kan worden. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt er voor kiezen om niet in de meest besmette gebieden te gaan lopen. Een overzicht hiervan is te vinden op de site van het RIVM. Maar dat is wel heel jammer als dat nu juist een onderdeel is van je favoriete trainingsrondje.

Probeer in ieder geval niet te veel in het struikgewas en de dichte begroeiing te komen. Draag verder lange mouwen en een lange tight. En smeer je huid in met DEET, een middel dat verkocht wordt in de drogisterij en de buitensportzaken tegen de muggen.

En als je bent wezen trainen in een gebied waar veel teken zijn, check de dagen na de training of je ergens een teek ziet zitten. Ze zitten graag in huidplooien maar ook op andere plekken zijn ze vaak te vinden. De met bloed volgezogen nimfen zijn enkele millimeters groot, de volwassen teken zien er uit als donkerrode speldenknoppen. De teek kunt je het best verwijderen met een speciale tekentang, ook te koop bij de drogisterij of buitensportzaak. Gebruik in ieder geval geen alchol of jodium voor het verwijderen. En schrijf in je trainingslogboek de datum van de verwijdering van de teek. Want de symptomen van de Ziekte van Lyme krijg je vaak pas enkele weken later.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Mark de Boer
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Jeroen
  Aangezien de link in de tekst ontbreekt bij deze de link naar de site van het RIVM KLIK
  Reactie geplaatst op 05/04/17 om 09:26 uur
 • Rob
  week van de teek
  Reactie geplaatst op 05/04/17 om 09:14 uur
 • teken lusten me graag
  Goed artikel met in ieder geval kloppende informatie erover! Een belangrijk punt om te benadrukken is dat de klachten soms over lijken na een behandeling, maar jaren later (soms tientallen jaren later) kunnen de klachten terugkeren. De borreliabacterie deelt zich heel traag, dus een lange antibioticakuur bij acute lyme is nodig (6 weken is het best, volgens sommige onderzoeken). Helaas zijn er maar weinig artsen die dat erkennen. Zij geven 10 a 14 dagen en dat is niet altijd genoeg!! Weet ik uit eigen ervaring. De teek kun je beter niet weggooien maar opsturen naar bijv. Pro Health. Zij onderzoeken dan voor je of de teek de lymebacterie draagt.
  Reactie geplaatst op 03/04/17 om 13:38 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

12
december