Corona en obesitas

Wat is de link tussen overgewicht en corona?

Corona en obesitas

Dat mensen die én sporten én gezond eten minder kans hebben op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en kanker is al bekend. Arts William Cortvriendt legt uit dat er ook een verband is tussen overgewicht en corona.

Nog maar weer een stimulans om in deze tijden goed te eten en te blijven hardlopen.

Deel het bericht vooral met je vrienden die dat gezonde gedoe maar niks vinden.

Waarom Covid-19 vaker mensen met overgewicht treft

De zogenaamde Covid-19 virus pandemie (de 19 refereert naar 2019, het jaar van de ontdekking van het virus) is ondertussen bijna een halfjaar geleden in China begonnen en geleidelijk beginnen we de eigenschappen van dit virus beter te begrijpen. We weten ondertussen wie de risicogroepen zijn om ziek te worden van het Covid-19 virus en ook wie de grootste risico’s lopen op een fatale afloop.

Het betreft met name de zestigplussers en dan vooral diegenen die voorheen al een zekere mate van orgaan- of weefselschade hebben opgelopen. We moeten hierbij vooral denken aan longen, hart, nieren en meer diffuse weefselschade zoals deze kan ontstaan bij diabetes.

Daarnaast hebben artsen al snel na de eerste ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 gemeld dat een opvallend groot deel van de patienten overgewicht vertoont. Onderzoek uit de staat New York laat zien dat mensen onder de 60 jaar met obesitas die geïnfecteerd zijn met Covid-19 tweemaal zo vaak in het ziekenhuis belanden. Dit loopt zelfs op tot een factor zes bij ernstige tot zeer ernstige obesitas, overigens zonder dat hier een goede verklaring voor werd gegeven. Waaruit bestaat deze specifieke relatie tussen Covid-19 en overgewicht?

Overgewicht tast alle lichaamsfuncties aan

De situatie wordt duidelijker wanneer we begrijpen hoe overgewicht ontstaat en wat er hierbij in ons lichaam gebeurt. Het ontstaan van overgewicht houdt namelijk veel meer in dan alleen een toename van vetweefsel, maar gaat daarentegen samen met het aangetaste functioneren van nagenoeg alle organen en functies in ons lichaam.

Ik durf zelfs te stellen dat wanneer er in de toekomst weer een epidemie of pandemie optreedt met een volkomen ander virus of ander micro-organisme, er dan opnieuw mensen met overgewicht bovengemiddeld zullen worden getroffen.

Overgewicht is niet zoals velen denken een simpel gevolg van het consumeren van meer calorieën dan we verbranden dat ook wel weer verdwijnt als we juist minder calorieën consumeren dan we verbruiken.

Vele tientallen gepubliceerde onderzoeken tonen ondertussen duidelijk aan dat overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) niet zozeer optreden door de hoeveelheid voedsel, maar specifiek door de consumptie van industrieel bewerkte voeding en fris- en vruchtendranken

Voeding en drank waarvan ons lichaam nooit de tijd heeft gehad om zich in genetisch opzicht voldoende aan te kunnen passen. De gevolgen van dergelijke drank en voeding zijn allereerst dat ons lichaam niet meer herkend wanneer we voldoende verzadigd behoren te zijn. Zo registreert ons lichaam bij het drinken van frisdrank nauwelijks de hoeveelheid calorieën en denkt daarentegen dat we water drinken! We nuttigen daardoor te veel calorieën, krijgen door de snelle vertering en kortstondige hoge bloedsuikerspiegels van moderne voeding te snel weer honger en krijgen behoefte aan tussendoortjes, een fenomeen dat door de voedingsmiddelenindustrie als ‘extra eetmomenten’ is betiteld.

Dit door de moderne industrieel bewerkte voeding veroorzaakte eet- en drinkgedrag heeft verregaande gevolgen voor onze bloedsuikerspiegels en insuline spiegels. Deze zijn namelijk voortdurend te hoog waardoor ons lichaam in de vetoplagstand blijft staan met als gevolg een chronische toename van ons gewicht. Maar dit is niet het enige. Vetten stapelen zich naast ons vetweefsel ook op in de lever waardoor deze niet meer goed kan functioneren met allerlei gevolgen op afstand vanwege een onvoldoende ontgiftende werking en afwijkende bloedwaarden waarvan verhoging van het slechte (LDL) cholesterol en de triglyceriden de meest bekende zijn.

Het zal dus ook niet verrassend zijn dat mensen met overgewicht vaker lijden aan hart- en vaatziekten, nierfunctiestoornissen en diabetes, allen inmiddels bekende risicofactoren voor complicaties na besmetting met het Covid-19 virus.

Bij overgewicht versuikeren onze antilichamen

Maar er is meer schade. Chronisch hoge bloedsuikerspiegels hebben tot gevolg dat meer dan een normaal deel van de eiwitten in ons lichaam worden geglycolyseerd (ofwel versuikerd) wat betekent dat glucose onomkeerbaar aan de lichaamseigen eiwitten bindt. Een bekend voorbeeld is de bloedwaarde HbA1c die aangeeft welk percentage van ons hemoglobine is versuikerd en bij diabetici doorgaans is verhoogd.

Ook de eiwitten in onder meer collageen en elastine versuikeren en worden daardoor brozer en minder elastisch. In de huid zien we dit bijvoorbeeld door het optreden van rimpels, in de gewrichten en spieren voelen we het. We worden stijver. En als eenmaal het broze uit versuikerde eiwitten bestaande kraakbeen versneld is afgesleten worden we met pijnlijke gewrichten doorgestuurd naar de orthopedisch chirurg voor een kunstknie of kunstheup.

Ook ons immuunsysteem functioneert bij de gratie van eiwitten die antilichamen worden genoemd. Deze antilichamen signaleren wanneer er zich bijvoorbeeld ongewenste virussen in ons lichaam bevinden waarna deze kunnen worden aangevallen, gedood en verwijderd. Ook onze antilichamen vallen ten prooi aan deze versuikering waardoor hun eigenschappen kunnen veranderen.

Als gevolg hiervan kunnen antilichamen onterecht de aanval inzetten tegen onschadelijke invloeden die ze zouden moeten tolereren zoals graspollen waardoor we allergieën ontwikkelen. Vaak erger is dat de antilichamen ook onze eigen cellen als lichaamsvreemd en schadelijk gaan beschouwen waardoor we een auto-immuunziekte kunnen ontwikkelen zoals lupus erythematosis of de schildklierziekte van Hashimoto.

Mensen met overgewicht, en al helemaal als ze lijden aan diabetes, hebben dan ook meer last van allergieën en auto-immuunziekten. En omdat het immuunsysteem minder goed werkt, krijgen ze niet alleen vaker de diagnose kanker te horen, maar zijn ze ook veel vatbaarder voor infecties met allerlei micro-organismen variërend van bacteriën tot virussen.

Het is daarom weinig verrassend dat mensen met overgewicht hierdoor ook vatbaarder zijn voor het Covid-19 virus, na infectie vaker met complicaties te maken krijgen en er ook vaker aan overlijden.

William Cortvriendt is medicus en auteur van diverse bestsellers over de relatie tussen leefstijl, ziekte en gezondheid zoals Hoe word je 100 en Lichter.

Binnenkort wordt zijn nieuwe boek Kankervrij gepubliceerd over wat we zelf kunnen doen om kanker te overwinnen.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid