Heb je last van een post-marathon depressie?

Herken je dat gevoel? Je hebt na een maandenlange voorbereiding dan eindelijk je marathon gelopen. Gelopen ja, maar niet tevreden. Hoe nu verder?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Heb je last van een post-marathon depressie?
Herken je dat gevoel? Je hebt na een maanden lange voorbereiding dan eindelijk je marathon gelopen. Hopelijk met een persoonlijk record maar zit je nu met een ” katterig” gevoel. Je hebt je levensritme en sociale leven aangepast aan je marathon training. Nu, na afloop heb je een tevreden gevoel maar loop je met een groot vraagteken rond. 

“Was het dit nu?
Sommige lopers worden na een marathon gedeprimeerd. Volgens sportpsychologen is dit een normale reactie. Een mogelijkheid om dit op te lossen is je gevoelens hierover te erkennen. Verder is het advies om je sociale leven weer actief op te pakken, zelfs als je er geen zin in hebt! Dit is een goede manier om van je negatieve gevoelens af te komen.

*Ben je gedeprimeerd omdat het resultaat tegen viel? 
Volg dan in ieder geval ook onderstaande tips op. Onderzoek heeft uitgewezen dat een positief gedrag, na een tegenvallende of zware ervaring, het psychische “herstel” bevordert.

*Maak ook een analyse van wat er fout ging. 
Als je tot de conclusie komt dat je “slechte” resultaat het gevolg is van simpele fouten, bijvoorbeeld omdat je de beginfase te snel gestart bent of een fout hebt gemaakt in je voeding strategie, probeer dan een oplossing te vinden hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. 

*Trainingen
Vraag jezelf af wat je moet je veranderen in je training, je voorbereiding en je wedstrijd planning.

*Wat mijn doel wel realistisch?
Je kunt je ook afvragen of je marathon doelstelling wel realistisch was. Lag je tijd doel niet te hoog, was je er wel klaar voor? Veel lopers nemen zich voor om onder een bepaalde tijd te lopen. ” Ik wil onder de vier uur lopen” of ik ga in een tempo van 10 kilometer per uur lopen”. Je moet je eerlijk afvragen of dit wel een realistische wens was.

*Analyseer ook de je de weersomstandigheden. 
Was het niet te koud of te warm, stond er veel wind etc. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op je prestatie. Misschien heb je best goed gelopen maar hebben deze factoren teveel invloed op je resultaat gehad.Hierover kun je je zelf geen verwijten over maken.

*Neem even wat afstand
Als je zelf verwijten maakt doe je er verstandig aan om een aantal dagen na de marathon nog eens naar de resultaten van je analyse te kijken. Je bent dan wellicht minder emotioneel over je resultaat en kunt je met wat meer afstand je analyse nogmaals bekijken. Waarschijnlijk lach je dan om het resultaat en kom je tot de conclusie dat je gewoon te snel vertrokken bent.

*Zoek een nieuw doel
Als je marathon goed verlopen is, maar je voelt een bepaalde leegte, zoek dan eens naar een nieuw doel. Dat hoeft geen groots doel te zijn, maar dat kan een 5 of 10 kilometer loopje zijn. Op die manier kun je de opgebouwde conditie goed benutten en handhaven.
Zoals aan het begin is al geschreven, is het actief deelnemen aan het sociale leven ,een goede remedie tegen een post-marathon depressie.

*Familie en vrienden
Besteed weer eens aandacht aan je familie, ga de dingen weer doen die je tijdens je voorbereiding opzij hebt gezet.

Je zult zien dat je dan vanzelf weer zin krijgt in je volgende marathon!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid