Als je denkt dat je niet meer kunt, heb je nog een derde

Als je denkt dat je niet meer kunt, heb je nog een derde

Herken je het gevoel dat alles zeer doet en je er het liefst nu mee zou stoppen? Hoe kun je daar weerstand aan bieden?

Iedere duurloper kent het gevoel in een wedstrijd, dat de finish nog veel te ver weg lijkt. Alles doet zeer. Lopen kost veel moeite en je wilt er er het liefst mee stoppen.
Je benen zijn zwaar, je ademhaling is zwaar, je lijkt niet vooruit te komen en je hebt een stemmetje in je hoofd dat jou er voortdurend op wijst dat al deze ‘ellende’ direct voorbij is als je stopt. En die optie lijkt door de kracht van herhaling steeds aantrekkelijker te klinken.
Iedereen weet dat je lichaam enorm sterk is. Dat je lichaam een ongelooflijk intelligent, complex en zelfregulerend systeem is, dat alles in werking zal stellen om jou te laten overleven. Dat zo efficiënt met zijn energievoorraad omgaat, dat het nog wel even doorgaat als jij denkt dat je stuk bent, er doorheen zit of ‘dood’ gaat.

Je geest is vaak sterker dan je lichaam.

Als jij jezelf een doel stelt, zal je lichaam er alles aan doen om jou te helpen jouw doel te realiseren. Met andere woorden, je lichaam volgt je geest. Dit stelt mensen in staat om ultra marathons en iron mans te lopen, sommige mensen zelfs dagen of maandenlang zo’n afstand per dag, terwijl een ‘gewone’ marathon al significante schade toebrengt aan ons lichaam en de allereerste marathon, zoals de mythe ons vertelt, zelfs een dodelijke afloop had. Dat was in het jaar 490 voor Christus, toen de Griekse soldaat Pheidippides van Marathon naar Athene snelde om het nieuws van de overwinning van de Atheners op de numeriek veel sterkere Perzen te melden, en die, nadat hij de woorden “Verheug u, wij hebben gewonnen!” uitriep, in het centrum van Athene overleed, vermoedelijk aan een zonnesteek.
Echter, als het er écht om gaat, als je lichaam aan het overleven is, dan wordt je geest vaak uitgeschakeld. Dan heb ik het over een situatie van leven of dood, waarbij je tijdelijk buiten bewustzijn of in coma bent. Dan kan je lichaam je ‘eigenwijze’ geest er blijkbaar even niet bij gebruiken en neemt het de leiding over.
Je geest kan je lichaam namelijk saboteren. Zowel als je denkt dat je iets niet kunt, als dat je ervan overtuigd bent dat je iets wél kunt, zal je gelijk hebben. Wat er dan voor zorgt dat iets je niet lukt is niet dat je lichaam het niet aan zou kunnen, maar dat jij opgeeft.
Als je jezelf wil motiveren om kost wat kost een sportief doel te bereiken, of dat nu een PR is, of om gedurende een bepaalde afstand een bepaalde tijd per km vast te houden, of voor het eerst een bepaalde afstand te lopen, dan kun je het motto ‘opgeven is geen optie’ beter niet gebruiken. Hoe vastberaden dit ook klinkt, je hoofd kent het woord ‘niet’ namelijk niet (denk maar eens niet aan een witte ijsbeer), en als je het zo formuleert, zal je hoofd ‘opgeven’ registreren en vergroot je de kans dus juist dat je opgeeft. Denk maar aan wat er gebeurt als je tegen jezelf zegt dat je niet meer mag snoepen, roken, drinken of wat dan ook; dat resulteert vaak in het tegenovergestelde en maakt het voor mensen juist zo moeilijk – of onmogelijk – om met slechte of ongezonde gewoontes te stoppen. De key is dus om je wilskracht te voeden door positieve gedachtes.

Vertrouwen in je lichaam

Daarnaast is het belangrijk om vertrouwen in je lichaam te hebben. Dat doet precies wat jij van hem gedaan wil krijgen en wil ook nog wel even doorgaan als jij de handdoek al in de ring hebt gegooid. Je lichaam geeft immers niet op, maar jij. Dus de eerstvolgende keer als je het zwaar hebt, bedenk je dan, dat als jij denkt dat je niet meer kunt, je lichaam zeker nog een derde aan energie over heeft.
Dit axioma helpt mij altijd weer om mezelf te herpakken, als ik tijdens een wedstrijd of training overweeg om te stoppen, omdat ik het zwaar heb of er doorheen zit:
“Als je denkt dat je niet meer kunt, dan heb je nog een derde!”

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training