Ondermijn niet je trainingsplan

Een schema is geen statisch gegeven. Volg ook je gevoel en durf aan te passen. Hoe doe je dat?

Een mooi trainingsschema pik je makkelijk op van internet. Zo gepiept. Dan komt het echte werk. Wat doe je met dat plan in de dagelijkse praktijk? Van verkeerde acties tot leidraad naar succes.

1 Plan: van statisch naar dynamisch

Papier is geduldig. Klopt, en internet ook. Alles wat je vindt aan trainingsschema’s is grofweg in 3 klassen verdeeld: beginner, gevorderd en ambitieus. Pas je in een van deze 3 categorieën? Misschien net niet helemaal. En wellicht een paar maanden geleden zat je nog bij de supersnelle lopers maar ben je nu meer in het niveau van een gevorderd loper beland. Je bent een mens, je verandert. Kies een goed plan dat bij je past en maak altijd aanpassingen.

2 Welkome aanpassingen

De een loopt beter in de ochtend. De ander is meer geschikt van veel kilometers in plaats van snelheid. Met het hardlopen leer je jezelf kennen. Als beginner moet je nog echt alles ervaren. Zodra je een paar jaar loopt weet je meer wat goed voor je werkt. Dan nog zal je regelmatig verrast worden als je van andere hardlopers of vanuit artikelen op internet opeens wat goeds ziet dat ook perfect bij jou werkt.

Het is goed om af en toe wat nieuws uit te proberen. Ten eerste word je fysiek weer uitgedaagd, een nieuwe prikkel. Ten tweede is het leuk om te veranderen.

3 Gewoon doen! (en niet anders)

Zie je trainingsschema als je hulpcoach. Jij bent zelf natuurlijk de Big Coach. Jij neemt de echte beslissingen. Wat zie je in de praktijk? Het trainingsplan zegt A en de hardloper doet B tijdens de training.

Een schema is, meestal, goed doordacht. Doe dan ook wat daar staat want dat heeft een reden. Ondermijn het plan niet. Die snelle 5 x 800 meter staat niet voor niets op die specifieke dag in de week ingepland. Dat is de dag waarop je werkt aan snelheid en je mentale uithoudingsvermogen om ook met vermoeidheid in de kuiten die laatste 800 ook krachtig te lopen. Focus op de doelen van de dag in het trainingsplan.

4 Makkelijke dag niet zwaar maken

Dan heb je nog het effect dat hardlopers alsmaar tot op de bodem van hun krachten willen gaan. Stel, er staat een duurloop van 12 kilometer gepland. Je loopt die en het gaat heel makkelijk. Laat je niet verleiden om er dan nog 3 kilometer aan te plakken. Of om die 12 veel harder te lopen. Het is ook goed voor het lichaam dat je makkelijk en met goede techniek blijft hardlopen.

Door de makkelijke training heb je wel de trainingsprikkel en kun je eenvoudig herstellen. Een betere basis voor een volgende training, waar je bijvoorbeeld naar het 14 kilometerpunt gaat, is niet te bedenken.

5 Kijk naar een breed perspectief

Die hulpcoach in de vorm van een trainingsplan is heel fijn. Dat geeft je net als een gewone coach het brede perspectief. Daarom werkt een trainingsplan beter dan iedere week hetzelfde aantal kilometers lopen. Je kijkt vanuit je uitgangspunt in vorm tot voorbij de wedstrijd (herstelfase). Hobbel niet zomaar van week naar week. Volg je plan en maak op tijd veranderingen. Bijvoorbeeld als je even ziek wordt, of als alles heel erg goed gaat en je meer tijd aan snelheid kunt besteden.

6 Smiley

Wat ook fijn werkt, maak je trainingsplan leuk. Teken smileys bij de dagen waarop het heel goed gaat. Maak aantekeningen waar je lekker liep of wat een mooie route was. Je bent hardloper en mens en dan ervaar je emoties bij die kale getallen in je trainingsplan. Die emoties en ervaringen horen er zeker bij. Daar doen we het allemaal voor, veel fun in je run.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training