Hoe kom je goed in de flow?

Lopen is het fijnst als je in de flow zit. Als je er helemaal in opgaat en de rest vergeet.

Lopen is het fijnst als je in de “flow” zit; als je je er helemaal in verliest, zonder besef van tijd, als je volledig geconcentreerd bent, je er helemaal in opgaat, je geen oog meer hebt voor je omgeving of voor anderen, als je niet wordt afgeleid door geluid, dit zelfs niet hoort, als het lopen als vanzelf lijkt te gaan, je ademhaling rustig en gecontroleerd is, je spieren soepel bewegen, etc. De ene keer zit je in die “flow” en gaat het lopen heerlijk, de andere keer gaat het helemaal niet en ben je er overduidelijk “uit”. De vraag is dus: hoe kom je in de “flow”?  

Volgens de neurosemantiek  is de “genius- state” of “flow-state” een staat waarin je volledig opgaat in datgene wat je doet, zodanig dat je geen notie meer hebt van tijd, van je omgeving, of van jezelf. Vaak vinden we het moeilijk om in deze “flow” te komen, of, als we er eenmaal inzitten, om er weer uit te komen. In de “flow” zijn voelt heerlijk, maar het is niet altijd wenselijk om geen besef te hebben van tijd.

Het goede nieuws is dat je deze “flow-state” ‘aan’ en ‘uit’ kunt zetten. Het kunnen “controleren” van deze staat, het bewust onderbreken en desgewenst weer oppakken, geeft zelfvertrouwen. Dit kun je oefenen, zodat je effectief gebruik kunt maken van de “flow-state”.  

De oefening
1. Eerst gaan we kijken naar activiteiten waar je jezelf al helemaal in kunt verliezen. Stel jezelf de vraag: in welke activiteit verlies ik me helemaal, verlies ik het besef van tijd, van mijn omgeving, van mezelf? Denk aan een moment waarop je dat had. Schrijf er misschien een paar op.

2. Denk aan een keer dat je dat had, sluit je ogen en beeld je dat moment en gevoel helemaal in. Stel jezelf daarbij vragen als: wat zie ik, hoor ik, voel ik?

3.Houd deze “flow-state” vast door er een denkbeeldige ‘bol’ omheen te fantaseren, waar je in en uit kunt stappen.

4.Stap uit je ‘bol’ met de “flow-state” en laat de “flow-state” daar, je neemt niets mee naar buiten.

5. Stap weer in de ‘bol’ met de “flow-state” en ervaar, voel en geniet van deze staat. Stel jezelf de volgende vragen:
  -Waarom is deze staat belangrijk voor me? -Hoe kom ik in deze staat?
  -Waar wil ik deze staat inzetten?
  -Wanneer wil ik deze staat inzetten?
  -Welke onderbrekingen zijn belangrijk? Wanneer wil ik er weer uitstappen?
  -Welk gedeelte van mijn geest, welk “stemmetje”, kan beslissen wanneer ik deze staat inzet? Geef dit gedeelte toestemming om de staat ‘aan’ en ‘uit’ te zetten. -Bedenk een signaal, een gebaar, voor jezelf om weer uit de staat te komen.

6. Stap weer uit de ‘bol’.

7. Zet de “flow-state” weer aan door de denkbeeldige ‘bol’ in te stappen en versterk de staat door jezelf de volgende vragen te stellen:

  -Waarom wil ik deze staat hebben? Wat maakt het belangrijk voor mij?
  -Welke betekenis geef ik aan deze staat?
  -Waar wil ik deze staat hebben? In welke contexten?
  -Wanneer wil ik deze staat hebben?
  -Door wie of wat laat ik deze staat doorbreken?
  -Kies ik ervoor om deze staat bewust ‘aan’ en ‘uit’ te zetten?
  -Als ik me voorstel dat ik deze staat de komende tijd bij me heb en kan gebruiken op de momenten die voor mij belangrijk zijn, wil ik dat dan of zijn er nog bezwaren?
  -Gebruik je signaal om de “flow-state” uit te zetten en stap weer volledig uit de denkbeeldige ‘bol’.

En nu?
Deze oefening heb ik geleerd tijdens de cursus die ik gevolgd heb om coach te worden in de neurosemantiek, een opvolger van het welbekende NeuroLinguïstisch Programmeren (NLP). Deze cursus volgde ik in de periode dat ik mij aan het voorbereiden was op de Rotterdam Marathon. Tijdens deze marathon heb ik deze oefening gebruikt om in de “flow-state” te komen, met als resultaat dat ik deze marathon met enorm veel plezier en trots heb gelopen. Ik had mijn doel gehaald: ik wilde tijdens deze marathon alles geven wat ik in me had, lekker lopen en ervan genieten. En dat heb ik gedaan!

De “flow-state” van de Marathon Rotterdam heeft me zoveel zelfvertrouwen gegeven, dat ik sindsdien deze “flow-state” aanzet tijdens iedere wedstrijd. Bij het startschot stap ik dan in mijn denkbeeldige ‘bol’; ik verbeeld me hoe ik me toen voelde, wat ik toen hoorde en zag, hoe ik ademde, hoe mijn spieren voelden, hoe lekker ik liep, hoe vrolijk ik was, welke belangrijke mensen er in het publiek stonden voor me, hoe perfect die dag was, hoe de zon scheen, wat voor lekkere muziek er langs de kant gespeeld werd, de leuke mensen die ik heb gesproken tijdens het lopen, de grappige opmerkingen uit het publiek, hoe gezellig de reis naar Rotterdam was, en ook het biertje met familie en vrienden erna, en hoe ik genoot. Bij het passeren van de finish zet ik deze “flow-state” weer uit.

Hierdoor verbeter ik sinds de Rotterdam Marathon bij iedere wedstrijd mijn PR. Hopelijk blijft dat lukken!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training