De race waarvan niemand weet waar de finish ligt

Foto: Foto: De Trailclub (www.trailclub.nl)

De race waarvan niemand weet waar de finish ligt

De meeste lopers gaan niet finishen, dat weten we nu al. Sterker nog, van alle deelnemers gaat er maar eentje de boeken in als finisher! Dit weekend vindt het wk Backyard Ultra plaats, een hele speciale race.

Dit weekend vindt er wereldwijd een wedstrijd plaats waarvan we zeker weten dat vrijwel alle deelnemers hem niet zullen uitlopen. Wat we ook weten is wanneer de race start, maar wanneer ‘ie eindigt; geen idee. In Nederland gaan 15 ultralopers in het Lingebos bij Gorinchem tijdens het Backyard Ultra World Championship de strijd aan met collega’s van over de hele wereld.

WK rondjes rennen

Voor wie het principe van de Backyard Ultra nog niet kent, een korte uitleg. Deelnemers beginnen ieder uur aan een ronde van 6,7056 kilometer, dat iets meer dan 4 mijl. Je doet mee voor de winst zo lang je ieder uur bij het starten van een nieuwe ronde klaar staat in het startvak. Red je het niet om de 6,7 km binnen een uur af te leggen of kun je het niet meer opbrengen je in op het uur in het startvak te melden, dan krijg je een DNF (Did Not Finish) achter je naam. De race gaat net zo lang door tot er nog een loper over is; de enige finisher en daarmee uiteraard winnaar van de wedstrijd.

Het idee om zo’n buitenissige wedstrijd te organiseren is van Gary Cantrell, beter bekend als Lazarus ‘Laz’ Lake, de illustere organisator van de Barkley Marathons. Nog zo’n race met een bijzondere opzet, waarbij finishen een uiterst ongewisse zaak is. De Barkley’s finishen is nog maar een enkeling gelukt.

Lopers uit de hele wereld kwamen de afgelopen jaren naar de achtertuin van Cantrell in Tennessee om daar mee te doen aan Big Dog’s Backyard Ultra. Toen er nauwelijks races mochten plaatsvinden vanwege corona en al helemaal geen internationale wedstrijden, besloot de organisatie een virtueel kampioenschap te organiseren. Dat bleek een succes. Niet alleen werd er ongelooflijk lang doorgelopen – de Belg Karel Sabbe won door 75 rondes te lopen – de competitie tussen landen bleek ook heel erg leuk te werken.

Los in het Lingebos

Dit jaar wordt het ook in Nederland wat groter aangepakt. Er hebben ook hier trouwens al Backyard Ultra’s plaatsgevonden, maar dit jaar gaat het echt los en treedt ook Nederland aan met een sterrenteam van onze taaiste ultralopers. Voor vrijwel het hele team geldt toch wel dat ze minstens 48 rondes willen lopen, dat betekent 48 uur in touw zijn. Het land dat met z’n allen het meeste ‘yards’ (rondes van 6,7 km) weet te verzamelen, wint. Alle deelnemende landen vaardigen een team met 15 lopers af.

Tegelijk met het wk vindt ook een individuele wedstrijd plaats, de Backyard Ultra Lingebos. De wk-deelnemers starten op ieder heel uur, de andere wedstrijdlopers steeds een half uur later. Het wk start om 13 uur (Nederlandse tijd). Mocht je ze willen aanmoedigen, kijk dan even op de site van de organisatie voor de details.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • Geerten

    Ha Klaas, je mag je pr op je bio aanpassen!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer