Een logisch verhaal

In de deze column ga ik proberen een logisch verhaal te vertellen over hardlopen

Een logisch verhaal
In de deze column ga ik proberen een logisch verhaal te vertellen over hardlopen. En dat wordt moeilijk. Vorige keer pleitte ik met overtuiging voor lopen in het rood. Niks genieten, maar gáán voor die tijd. Afgelopen zondag deed ik het tegenovergestelde. Als laatste loper passeerde ik de start en nam me voor: ik ga ervan genieten.

Ik kan het uitleggen. Sterker nog: ik moet het uitleggen. Het schrijven van deze column heeft namelijk één nadeel: ik word soms afgerekend op de dingen die ik schrijf. Dus ik kreeg de wind van voren. Eindelijk gaat ze een keer haar best doen, en dan ineens toch met duimpjes omhoog op de foto. Onvergeeflijk.

Echter, ik eindigde mijn pleidooi zonder sluitende conclusie. Genieten versus in het rood lopen, ik zou ermee gaan experimenteren. En zo geschiedde. Op zaterdag besloot ik dat ik zondag de Bruggenloop zou gaan lopen. Ik nam een startnummer over en kocht daarmee anderhalf uur ontspanning. 

Die keuze heeft alles te maken met adrenaline. Het stofje dat onze hartslag omhoog jaagt tijdens een wedstrijd, en ons in opperste staat van alertheid brengt als we dat nodig hebben. Tijdens hardlopen reuze handig, maar niet alleen dan. Deadlines en onmogelijke klussen brachten me de afgelopen weken in een vergelijkbare vervoering. Als mijn adrenaline in een pannetje zou zitten, kookte die net niet over. Tenzij ik er een scheutje bij zou doen, bijvoorbeeld door het lopen van een wedstrijd.

En zo waren twee agenten op een fiets mijn enige achtervolgers na het afgaan van het startschot. Met een fossiele hartslag en veertjes onder onze schoenen begonnen mijn loopmaatje en ik aan de misschien wel meest ontspannen 15 kilometer ooit. Als twee stoomschepen gleden we door het deelnemersveld, ruim 1500 lopers achter ons latend. Het belangrijkste: ik kwam uitgerust over de finish. In het donkergroen, om precies te zijn.  Volgende keer, als het pannetje het toelaat, gooi ik er weer een schepje bij. Dat beloof ik plechtig.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer