Gekkenwerk of mooie aanvulling: run – dip – run

Gekkenwerk of mooie aanvulling: run – dip – run

Ze bestaan echt. Lopers die halverwege hun rondje de zee of de gracht in springen.

Herplaatst: november 2022

Het wordt gelukkig weer winter.

Donker. Wind. Regen. Kou.

Ik ben dol op hardlopen en ik ben ook dol op kou (sinds ik Wim Hof ken).

Begin november is de perfecte periode om te starten met run – dip – run

Wat is een run – dip – run?

Dat is hardlopen naar een meertje of een plas of een sloot of een gracht of de zee. Dan doe je je schoenen uit, je sokken uit en je hardloopshirt uit en ga je even het water in.

Natuurlijk ga je sneller ademen in dat ijskoude water en schrik je je wezenloos. Maar de kunst is om rustig te ademen terwijl je in het koude water bent.

Na twee minuten ga je er weer uit en ga je hardlopend terug naar huis.

De kop thee en de warme douche zijn meer dan verrukkelijk.

‘Waarom zou je überhaupt in de kou gaan zitten,’ vroeg Joost P.

Ik vroeg Joost: ‘Heb jij na een stressvolle dag wel eens dat je op de bank zit en dat het niet lukt om te ontspannen?’

‘Natuurlijk,’ antwoordde Joost: ‘dan blijf ik malen over vanalles en nog wat.’

‘En een ontspanningsoefening helpt dan niet?’

‘Niet altijd, nee.’

Als je op zo’n moment in een ijswak (of koud water) gaat zitten, schiet je lijf helemaal in de stress. Je hebt niet alleen een deadline om je druk over te maken, maar je lichaam herkent ijswater als een levensbedreigende situatie. Terecht. Want je kan doodvriezen. Maar als je dan rustig blijft ademen en na twee minuten ga je naar binnen om met een kop thee op te warmen, kom je in diepe ontspanning. Het lijkt erop alsof het gepieker van vóór het ijswak er niet meer toe doet na deze ervaring.

En dat gevoel is heerlijk.

Er zijn meer fysiologische voordelen van kou. Daar heb ik genoeg over opgeschreven in eerdere blogs en het boek Koud kunstje. Dat boek moet je echt lezen. Niet omdat ik zo goed kan schrijven, want ik weet ook wel dat je nog een stapel ongelezen boeken naast je bed hebt liggen van schrijvers die veel mooier schrijven.

Maar Wim Hof en zijn boodschap zijn echt bijzonder.

En behalve de fysiologische voordelen van kou is zo’n run – dip – run een leuke (maar zware) afwisseling van je looprondjes.

Hardlopen wordt een heus mini-avontuur

Heb jij ervaring met koud douchen en wil je meer met kou? Dan wordt dit een mooie winter.

In Finland heb ik een epische run-dip-dip gedaan, dankzijn Marco Rink en Rick Koekoek:

 

Ik ben benieuwd of jij zo’n run – dip – run wel eens hebt gedaan of dat jij het gekkenwerk vindt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 reacties

 • Baukje

  Ik doe dit ook al een tijd!! Iedere dag koude douche…en af en toe een dip of zwem hier in de Surfplas….merk wel nu het water kouder is en ik een run/dip/run doe mijn hartslag de laaste kilometers naar huis hoog is….is dit wel ok? Ik voel me er verder prima bij…maar Garmin geeft wel langer herstel aan…

 • Germa

  Ik doe dit al een tijdje. Lopen van ong 10 km of 15 en 4 km voor thuishaven kom ik langs de Lek. (Honswijkerplas) Steevast duik ik er even in… .Soms 1 minuut, soms 10 minuten). Ik zoek nog wel naar modus met of zonder kleren en nat of droog verder…. Korte kleding…. Afgelopen vrijdag.. dus try out met “alles aangehouden’ en bij 10 graden zeiknat verder. Met de zon erbij gaat dat prima. Heerlijk maar soms is nat verder niet oke. Trek je hardloop-bh (strak) maar eens weer aan als je uit t koude water komt….
  Dus,,, wie heeft de oplossing? Ik loop soms alleen, soms samen. Bij samen is er geen probleem.

 • Walther

  Dus als ik het goed begrijp moet je je lichaam wijsmaken dat je bijna dood gaat (want bevriezings- en verdrinkingsgevaar) zodat je lijf in een super overlevingsstress-modus schiet. En daarna voel je jezelf heerlijk ontspannen.
  Tja, dat lijkt me logisch. Alleen wat hier als ontspannen wordt gezien, is in werkelijkheid een staat van enorme vermoeidheid nadat het lichaam iets bijzonder heftigs heeft ervaren. Bungy jumpers ervaren ongeveer hetzelfde en wedstrijdvechters (boxers enzo) ook.
  Het is een beetje als die man die steeds met een hamer op zijn hoofd bleef slaan. Toen ik vroeg waarom ie dat deed, antwoordde hij: het voelt zo lekker als ik er mee ophoud.
  Nee, doe mij maar lekker een bakje thee op de bank om te ontspannen.
  Maar hé, ieder zijn of haar ding.
  🙂

  • Koen de Jong

   Heb je het wel eens gedaan Walther?

  • germa

   Haha,
   Walter, tijdens je run het koude water in voelt echt anders dan gewoon besluiten een ijsbad te nemen…
   Dat voelt heerlijk… maar ik snap je aversie ook wel.

 • Henk

  bij mij is het bike-dip-bike of bike-run-dip-bike run-dip-bike heb ik nog nooit geprobeerd

  • germa

   gaaf toch.. alternatieve triatlon?

 • Albert

  Enkele vragen die bij me op komen: Ga je koppie onder? Neem je een handdoek mee? Of gaat je hardloopkloffie gewoon weer aan over je natte lichaam? En eventuele modderige voeten?

  • Koen de Jong

   Hardloopkloffie en weer door, net alsof je in een regenbui hebt gelopen …;)

  • John Eising

   Geen koppie onder. Ik heb een lege fles verstopt die ik vantevoren altijd vul met water om af te spoelen. Succes👍

  • Germa

   Hoi Albert, j
   Da’s geheel afhankelijk van hoe je verder wilt. Ik houdt mijn five fingers aan maar ga soms volledig uit de kleren en heb dan een klein campeerhanddoekje in mijn racevest maar soms ook met alle kleding aan. Als ik alles aan houd doe ik korte kleding aan (wat niet nat is maakt je niet koud!). Je huid/lichaam parelt vanzelf af en is sneller droog zonder kleren dan met kleren. Dat heeft invloed op je temperatuur. Modderpoten heb ik meestal toch al en daar wennen je voeten aan. Hoewel ik me met klassieke schoenen kan voorstellen dat t drie dagen duurt voor die weer schoon en droog zijn… (five fingers spoel je uit en klaar)
   Ik heb wel eens 8 km achter mijn dip aan gelopen met met natte kleding en natte five fingers. Geen probleem. Ik kan me voorstellen dat dat anders wordt als t onder nul gaat…

 • Christine

  Run-dip doe ik meestal. Rundiprun 1x in september jl. gedaan. Manlief dropte mij bij het Rutbeek, tussen Haaksbergen en Enschede. Rondje Rutbeek ruim 4km. Dan het water in, 17 graden en 17 minuten. Daarna 13km naar huis lopen. Na 2 km lopen hield het klappertanden op en na 3 km waren alleen mijn voeten nog koud. Die middag met een nieuw gekocht thriatlonpakje (geen armbescherming en de pijpjes eindigden halfweg mijn bovenbenen. Voor het teruglopen een katoenen T-shirt gebruikt. Dat scheelt. Nu na 1 jaar rundiprutbeek ben ik nog steeds geen fan, wel een doorzetter, dankzij mijn mededippers. Dan lukt zelfs dippen in 1gr.

 • Christine

  Run-dip doe ik meestal. Rundiprun 1x in september jl. gedaan. Manlief dropte mij bij het Rutbeek, tussen Haaksbergen en Enschede. Rondje Rutbeek ruim 4km. Dan het water in, 17 graden en 17 minuten. Daarna 13km naar huis lopen. Na 2 km lopen hield het klappertanden op en na 3 km waren alleen mijn voeten nog koud. Die middag een nieuw gekocht thriatlonpakje (geen armbescherming en de pijpjes eindigden halfweg mijn bovenbenen. Voor het teruglopen een katoenen T-shirt gebruikt. Dat scheelt. Nu na 1 jaar rundiprutbeek ben ik nog steeds geen fan, wel een doorzetter, dankzij mijn mededippers. Dan lukt zelfs dippen in 1gr.

 • Peter

  Ik loop wekelijks naar het strand voor een duik in zee. Zomers een heerlijke frisse zwempartij en in de winter een wekelijks psychologische uitdaging. Eerst al ga ik me bed uit op zondag ochtend met windkracht 6, 4 gr en buien? Dan ga ik die 4 km lopen naar zee. Er daar het uitkleden en dippen. 2 minuten in zeewater van 5gr en woeste branding. Vervolgens afdrogen aankleden en terug richting douche en ontbijt. Een betere zondagochtend kan ik me niet voorstellen. We gaan voor de veiligheid wel altijd met een groepje, houden elkaar in de gaten met stroming en koude. Maar vooral is het erg gezellig.
  Ik raad het iedereen aan!

 • Roeli Paludanus

  In koud water even zwemmen na hardlopen. Inderdaad dat voelt heerlijk. Maar ondanks dat ik dit vooraf gaand met koud douchen had opgebouwd. Ging dit niet goed met me. Ik voelde plotseling dat ik geen kracht had en daarna voelde ik me heel slecht. Om een lang verhaal kort te schrijven, binnen een kwartier lag ik in de ambulance op weg naar het ziekenhuis waarna ik onmiddellijk ben geholpen aan mijn hart. Ik kreeg 3 stents geplaatst! Ik had een scad. Ondanks mijn gezonde leefstijl en goede conditie!
  Graag wil ik in dit bericht een waarschuwing plaatsen, omdat bij het ouder worden je moet oppassen ivm met hart en vaatziekten.
  Ik ben heel dankbaar dat ik het nog kan navertellen, omdat wanneer je alleen traint dit echt gevaarlijk kan zijn. Gelukkig heeft mijn man heel adequaat gereageerd, anders was ik er niet meer geweest.
  Wilt u in Pro Run hier meer aandacht aan geven.

  Met sportieve groet,
  Roeli
  vrouw 64 jaar

  • Koen de Jong

   Dat is heftig Roeli, dank voor het delen. Een belangrijke waarschuwing.

  • an

   goed dat je hier aandacht aan geeft!

  • Germa

   Hoi Roelie.
   Dat was ongetwijfeld schrikken. Ik hoop dat je nu dusdanig bent hersteld dat je weer kunt sporten.

   Ik ga bij mijn activiteit uit van een gezond lichaam. Gezond leven helpt maar geeft geen garantie. Ik denk dat jij daarvan t bewijs geeft.
   Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er een onbekend zwakte/probleem is dat op zulke zwemmomenten opeens tevoorschijn komt. Zulke gebeurtenissen zullen in de sport wel blijven bestaan. Zelfs in de topsport waar veel vooraf wordt gemeten zagen we dit afgelopen jaren langskomen.
   Daarom is samen gaan dus een goed idee.
   Succes en dank voor je delen…

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer