Eerste Bijlmer Run werd een groot loopfeest

Eerste Bijlmer Run werd een groot loopfeest

Wat een mooi feestje werd het zaterdagavond in Amsterdam-Zuidoost tijdens de eerste editie van de Bijlmer Run. En die medaille! In allerlei opzichten mooi.

Als de creatievelingen van Patta en die van IndieRunner de krachten bundelen om een loopevenement neer te zetten, weet je eigenlijk al dat het leuk gaat worden. En alsnog wisten ze zaterdagavond met de halve marathon die ze in Amsterdam Zuidoost organiseerden de verwachtingen te overtreffen. De eerste editie van de Bijlmer Run was een groot succes.

Net voor de geplande start om 19 uur liet de speaker weten dat de lopers een kwartier later weggeschoten zouden worden. In de school waar de startnummers opgehaald konden worden was een brandalarm afgegaan, dus het liep allemaal wat uit. Nergens klonk een onvertogen woord, geen klacht en geen gezucht. De muziek speelde lekker verder, lopers zetten hun praatje voort of liepen nog een extra inlooprondje. De sfeer was ontspannen en iedereen had er zin in.

Lekker warm

Vooraf had de organisatie de deelnemers op het hart gedrukt niet als een malle van start te gaan en goed te blijven drinken. Het zou namelijk om 19 uur nog steeds 22 graden zijn; niet bepaald pr-weer. Dat ging allemaal prima. Natuurlijk waren er lopers die zich toch stukliepen, maar of dat alleen aan de temperatuur te wijten was, is niet te zeggen. Bij de finish waren vooral heel veel blije gezichten te zien

Na de start op het Anton de Komplein werden de lopers in vier rondjes van rond de 5 kilometer door de woonwijken van Zuidoost gevoerd. Steeds kwamen ze weer via het Nelson Mandelapark terug over het Anton de Komplein, waar ook de finish was. Behalve dat dit lekker afvinken was, was het ook mooi om steeds terug te keren op de plek waar het feest was.

Zuidoost is waarschijnlijk het deel van Amsterdam dat het best geschikt is om te hardlopen. Heel veel groen en een indrukwekkend aantal kilometers fietspad. De organisatie had het zichzelf niet makkelijk gemaakt met een parcours dat toch aardig wat weg had van een legpuzzel, maar door vrijwilligers op de meest strategische punten neer te zetten en duidelijk de route te markeren met pijlen en bordjes kwam het helemaal goed. Voeg daarbij de vrolijkheid van de mensen uit de buurt en langs het parcours en je snapt de vrolijke toon van dit wedstrijdverslag.

Anton de Kom

Bijzondere aandacht verdient de medaille die finishers omgehangen gekregen. Wat een juweel. Op de – lekker grote – medaille staat de beeltenis van Anton de Kom (1898-1945), vrijheidsstrijder op allerlei fronten, maar wellicht het meest als anti-kolonialist. De illustratie op de medaille is van kunstenaar Hedy Tjin. De Kom stierf in het Duitse concentratiekamp Neuengamme in april 1945. Zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’ kreeg in 2020 een plek in de Canon van Nederland, de richtlijn voor het geschiedenisonderwijs in Nederland. Een van de voorzichtige stappen die de laatste jaren zijn gezet naar meer aandacht voor de inktzwarte geschiedenis van slavernij, uitbuiting en onderdrukking door Nederland als koloniale macht.

Nog een keer!

Als het aan de initiatiefnemers – Charita Zandgrond van MBO College Zuidoost, IndieRunner en de Patta Foundation – ligt, is de Bijlmer Run een terugkerend evenement. Een mooie manier om de Bijlmer positief op de kaart te zetten en om een hele berg loopplezier te beleven. Aan de reacties van de deelnemers te oordelen, zit de run ook volgend jaar weer zo vol.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie

  • Ellen

    Zag de loop net te laat dus hopelijk volgende jaar weer.. dan ben ik erbij 👍

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer