Runbrandt rent een orka tegen plastic soup

Runbrandt rent een orka tegen plastic soup

Sander Gabel, onder hardlopers beter bekend als Runbrandt, loopt maandag 11 juli een orka. Dat doet hij om geld op te halen voor de Plastic Soup Foundation en dus voor schonere oceanen. Je kunt hem steunen!

Kom je regelmatig op ProRun, dan heb je ongetwijfeld wel eens de bijzondere creaties van Strava-kunstenaar Runbrandt voorbij zien komen. Onze Koen en Mark liepen al eens een marathon in de vorm van een vogel en Koen klom zelfs al eens over een hek om zijn lama te vervolmaken. Kortom Runbrandt, in het dagelijks leven Sander Gabel, inspireert lopers graag tot bijzondere loopjes met prachtige Strava-art tot gevolg.

Orka

Op maandag 11 juli gaat hij weer iets bijzonders doen, dit keer voor een goed doel. Sander loopt dan een route in de vorm van een orka. Dat doet hij in de buurt van Hoofddorp. Niet bepaald een locatie waar je ooit zo’n vervaarlijk zeezoogdier zal tegenkomen, maar het dier is niet willekeurig gekozen omdat het een leuke vorm is. Nee, het is een statement voor schonere oceanen en tegen vervuiling in de vorm van zogeheten plastic soup.

Plastic soep

Plastic Soup is de benaming voor de massa microplastics die een gevaar vormt voor al het leven in zee. En daar houdt het niet op, microplastics kunnen afbreken tot zulke kleine vezels dat ze uiteindelijk ook in de lucht terecht kunnen komen en zo in ons lichaam. Daarnaast krijgen mensen minuscule plasticdeeltjes binnen door het eten van schaal- en schelpdieren. Er zitten microplastics in zout, bier, vers fruit, verse groenten en ons drinkwater. Plasticdeeltjes die in de lucht rondzweven, kunnen in een kwestie van dagen rond de aardbol reizen en als regen uit de lucht vallen.

Doneer!

Sanders idee is eenvoudig: hij loopt die mooie orka en je kunt via zijn actiepagina aan het goede doel, de Plastic Soup Foundation doneren.

En wie weet, als je Sander volgt op Strava kun je daarna misschien zelf proberen die orka te rennen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer