Uitgekeken op Netflix? Bekijk het loopavontuur van Léonie van den Haak

Uitgekeken op Netflix? Bekijk het loopavontuur van Léonie van den Haak

‘‘Zo liep ik 100 kilometer door het Vondelpark als laatste training voor de Spartathlon’’. ProRun in gesprek met ultraloopster Léonie van den Haak.

Werkelijk álle interessante loopfilms op Netflix al bekeken maar nog niet verzadigd? YouTube biedt een bron aan pareltjes en daar vallen de video’s van Léonie van den Haak zéker onder.

Léonie van den Haak is ultraloopster en heeft indrukwekkende prestaties op haar naam staan. Zo liep ze in 2012 de Spartathlon, een hardloopwedstrijd van 246km in 28 uur, 42 minuten en 36 seconde. Ze werd tweede vrouw en liet slechts 7 mannen voor zich finishen. In 2018 kwam Léonie als eerste loper binnen bij de Florida Skydive Ultra Run) en liep ze 320 km in 58 uur, 23 minuten en 13 seconden.

Ze liep haar eerste marathon in 2007 en is sindsdien verknocht geraakt aan het lopen van lange afstanden en altijd op zoek naar mooie loopavonturen.

‘‘Ik zoek graag dingen uit die in eerste instantie aan het onmogelijke grenzen. Dan probeer ik linksom en rechtsom of het niet tóch zou kunnen en voor ik het weet is het een tastbaar doel geworden. Natuurlijk zitten er grenzen aan mijn verbeelding. Ik heb nooit gedacht dat ik de 100 kilometer in een recordtijd kan lopen maar dat bleek iets te zijn wat ik goed kon en leuk vond. Ik ontdekte dat hoe langer de afstand was, hoe leuker ik het vond. Met vallen en opstaan leerde ik dat wedstrijden lopen natuurlijk te gek is, helemaal als je ze mag winnen, maar dat ik toch de meeste voldoening haal uit de dagelijkse trainingsrondjes. En dan vooral de weekenden waarin ik regelmatig een dagje lopend op pad ga. Ik ben wat ze noemen ‘een trainingskampioen’. Zo liep ik als laatste training vlak voor de Spartathlon ooit 100 kilometer door het Vondelpark in 8 uur 34. Veel te lang en te hard, het sloeg trainingstechnischerwijs nergens op, maar ik had wel een leuke dag’’.

Léonie kent naast het lopen twee andere grote liefdes: Reizen en ‘‘die bebaarde man me’’. Léonie en haar Koen wilden altijd al graag in het buitenland gaan wonen en kozen voor Japan nadat ze verliefd werden op dat land.

‘‘Adidas zag gelukkig wel iets in me nadat ik out of the blue een sollicitatie verstuurd had. Ik verwachtte er nooit iets op te horen, maar 5 gesprekken en 3 maanden later zaten we samen in het vliegtuig en werd onze huisraad met de boot naar Japan verscheept. Japan is typisch zo’n love it or hate it land. Sommige mensen zijn erdoor gefascineerd en anderen vinden het maar een drukke bedoening. Ik vind het een fascinerende cultuur met hele mooie en rustgevende aspecten. Tegelijkertijd zijn er uitwassen in de kunst en muziek die zo hysterisch zijn dat je je afvraagt hoe die dingen samen kunnen bestaan. Tel daarbij de meest vriendelijke mensen op die je zult tegenkomen en de knipperende neonlichten van Tokyo: Dé plek waar wij ons thuisvoelen’’.

Omdat reizen vanwege corona momenteel niet mogelijk is, zoekt Léonie haar huidige hardloopavonturen dichter bij huis.

Vorig jaar besloot Léonie de 550 kilometer lange Nakasendo hardlopend af te leggen. Dit is de historische route tussen Kyoto en Tokyo. Dit smaakte naar mee en zo besloot Léonie een bekende pelgrimstocht op het Japanse schiereiland Shikoku hardlopend af te leggen. De route is 1140km lang en voert langs 88 tempels ter ere van de monnik Kobo Daishi.

‘‘Het is een traditie om de route wandelend te volbrengen, maar tegenwoordig zie je ook hele groepen in bussen, auto’s, fietsen, taxi’s en zelfs motoren de route afleggen. De echte pelgrims herken je aan hun witte jas, loopstok en hoed. Ze doen gemiddeld tussen de 30 en 60 dagen over de tocht. Ik kwam ook mensen tegen die al 90 dagen op pad waren of het in stukjes verdeelden en elk jaar terugkwamen. Het maakt dan ook niet uit hoe je de route aflegt, en precies daar zag ik een mooie opening om het hardlopend te doen. De witte jas, stok en hoed zijn niet erg aerodynamisch om mee hard te lopen dus had ik een pet bedrukt waarop dougyou ninin stond (同行二人). Dit betekent ‘je loopt samen met Kobo Daishi’’’.

‘‘Zo had ik toch een uiterlijk kenmerk van waar ik mee bezig was. In tegenstelling tot de echte pelgrims had ik geen stempelboek bij me. Bij alle tempels moet je laten tekenen nadat je alle gebeden en tradities volbracht hebt. Hier deed ik niet aan mee, ik maakte er simpelweg geen tijd voor want ik wilde toch wel een aardige tijd neerzetten op de route. Bovendien liep ik regelmatig buiten openingstijden van de tempels dus dat zou ook niet praktisch zijn. Ik liep de route op volgorde van de tempels met de klok mee en stond na 14 dagen, 10 uur en 29 minuten weer bij tempel nummer 1: Ryozenji’’.

‘‘Het vrijere lopen bevalt me wel. Dat komt nu natuurlijk goed uit met alle wedstrijden die afgelast zijn, maar het past me ook heel goed. Zo kan ik namelijk m’n drie liefdes combineren: lopend de wereld ontdekken met m’n favoriete man en een camper. Dat is toch wel m’n ideale vakantie, beter dan een all-inclusive aan het zwembad’’.

Bekijk het loopavontuur van de pelgrimstocht van Léonie hieronder. Het is de FKT (fastest known time) op deze route ooit afgelegd.

Wil je de avonturen van Léonie blijven volgen?

Website:
https://giventofly.nl/

Instagram:
https://www.instagram.com/Leonievdhaak/

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie

  • Karin Verheijden

    Wat geweldig dat je dit doet en ook ondersteund wordt door jouw man Koen.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer