Gissen is missen, meten is weten met Polar

Gissen is missen, meten is weten met Polar

Hans en Ron waren bij de productpresentatie van de nieuwe Polar Grit X. Ze gaan in op een paar van de vele mogelijkheden van het sporthorloge.

De zinspreuk ‘door meten tot weten’ komt historisch gezien uit de technische wetenschappen. In deze wereld is het gebruikelijk om de opgedane wetenschap te vertalen naar formules en modellen voor het evalueren en voorspellen van prestaties. De lezers van ons boek ‘Hardlopen met Power!’ en de vele artikelen bij ProRun en elders zullen dit herkennen. Ons op fysische en fysiologische wetmatigheden gebaseerde hardloopmodel bleek net zo toepasbaar voor wielrennen en schaatsen.

Wij zijn dan ook heel gecharmeerd van high-end hardloophorloges die op de markt zijn. We doen ze eigenlijk tekort door ze horloge te noemen. Het zijn inmiddels complete meetsystemen met allerlei apps om je te helpen het maximale uit jouw prestatie te halen. Het spreekt voor zich dat wij met veel belangstelling kijken als er weer iets nieuws op de markt verschijnt.

Een tijdje terug werden we benaderd door Polar. Als we een geheimhoudingsovereenkomst tekenden, mochten we meekijken bij de productpresentatie voor pers en media van de Polar Grit X. Die uitnodiging pakten we natuurlijk met beide handen aan. De oprichter van Polar is de Fin prof. Seppo Säynäjäkangas. Deze hoogleraar elektrotechniek begon in de jaren zeventig met de ontwikkeling van hartslagmeters om langlaufers aan betere prestaties te helpen. In onze eerdere contacten met ontwikkelaars in Helsinki bleek die drijfveer nog steeds aanwezig en delen we de belangstelling hoe je het maximale uit je sport kunt halen.

In dit artikel gaan we in op een paar van de vele mogelijkheden van deze nieuwe Polar Grit X. Op internet zijn alle details te vinden. Een kanttekening is dat we de informatie vooral van horen zeggen hebben. En natuurlijk van onze verwachtingen vanwege onze eerdere positieve ervaringen met de Polar Vantage V.

Polar Grit X

Hoe moet je de Polar Grit X plaatsen?

Bij Polar positioneren ze de Grit X als outdoor multisporthorloge dat ‘stijl, kracht en unieke trainingsfuncties van Polar combineert’. Het prijsniveau zit net onder de Polar Vantage V en ruim boven dat van de Vantage M. Het lijkt duidelijk het robuuste en stoere broertje van de Vantage V.

De afmetingen (47 x 47 x 13 mm) en gewicht (64 gram met polsband) zijn vrijwel identiek aan de Vantage V. De batterij gaat net zo lang mee (40 uur in trainingsmodus en 7 dagen in horlogemodus met continue hartslagmeting).
De outdoorbestendigheid blijkt uit de sterke behuizing van roestvrijstaal en de achterkant van polymeer, met glasvezel versterkt. Het gelaagde Gorilla Glass aan de voorkant is rondom beschermd met een iets verhoogde roestvrijstalen ring. De waterbestendigheid is verbeterd tot WR100 (100 meter).

De optische sensor (Polar’s Precision Prime) voor hartslagmeting op de pols ziet er anders uit dan bij de Vantage V en is een verdere doorontwikkeling. We zijn benieuwd naar de ervaringen. Het blijft duidelijk de ambitie van Polar om voorop te lopen in de ontwikkeling van accurate optische hartslagmeting. Toch verkozen wij bij de Vantage tot nu nog steeds de borstband tijdens training. Tijdens slaap en dagelijks gebruik konden wij wel rekenen op de optische meting. De Polar H10 borstband is wetenschappelijk getest en erkend als Polar’s meest accurate hartslagmeter voor tijdens het sporten.

De Grit X is net zo compleet als de Vantage V maar mist Recovery Pro (bewaakt je persoonlijk herstelstatus met orthostatische testen). In ruil daarvoor krijg je een paar mooie outdoor features terug.

Polar Grit X

Hardloopvermogen

Net als de Vantage V meet de Grit X het hardloopvermogen. De Grit X moet het daarvoor van de nauwkeurige GPS en barometer hebben. Wij begrepen dat de chip dezelfde is als in de Vantage. Die is goed. De GPS-prestaties worden mede bepaald door de antenne en het materiaal van de kast van het horloge. Het kan zijn dat de barometer verder verbeterd is gezien de nieuwe kalibratiemogelijkheid. Wij zijn heel benieuwd wat de prestaties in de praktijk zijn en gaan dat zeker flink uitproberen. Over een paar weken laten we ons hierover horen bij ProRun.

Er is wel een verschil met de vermogenswaarden die vermogensmeters voor wielrennen en de Stryd hardloopvermogensmeter aangeven. We hebben het daar al eens bij ProRun over gehad. Het verschil zit heel kort samengevat in een bruto en netto berekening van het wattage. Hierdoor kun je de vermogens bij hardlopen volgens de Polar horloges niet vergelijken met deze bij het fietsen.

Hill Splitter

Het vermoeden van een wellicht verder verbeterde GPS en barometerfunctie wordt versterkt door de aanwezigheid van de Hill Splitter app. Hill Splitter detecteert automatisch wanneer je een heuvel beklimt of afdaalt en geeft de tijd die je stijgt of daalt, evenals de lengte van de klim of afdaling. Het telt ook elke beklimming en afdaling. In Polar Flow zie je na afloop de details per klim en afdaling. Wij denken dat je hier wel wat aan hebt bij de analyse achteraf van je heuvelsprints en natuurlijk van een parcours in geaccidenteerd terrein. Ook hier zijn we heel benieuwd wat het gebruik in de praktijk laat zien.

Polar Grit X

Vocht en energie

FuelWise is een nuttige energie-assistent van de Grit X die je bij lange duurlopen (meer dan pakweg anderhalf uur) aangeeft wanneer je hoeveel energie bij moet tanken om je brandstofvoorraad aan glycogeen (koolhydraten, carbs) op niveau te houden. Er zit ook een soort van wekker op waarmee je vooraf het tijdsinterval kunt instellen waarop je onderweg wil drinken om je vochtbalans op orde te houden.

Conclusie

De Polar Grit X is een zeer compleet en geavanceerd multisporthorloge. Het krijgt heel veel gegevens binnen die toepassing krijgen in tal van nuttige apps. Sommige apps zijn voor fijnproevers. Al met al zal het goed ontvangen worden door prestatiegerichte hardlopers. En natuurlijk als je gewoon een mooi sportief horloge aan je pols wilt hebben.

Polar benadrukt dat de Grit X aan militaire standaards voldoet. Dat verbaast niet. Ze zullen gezien de legergroene uitvoering van een van de modellen bij de ontwikkeling van de Grit X ongetwijfeld ook gedacht hebben aan gebruik door militairen. Wat nodig is voor outdoor sport verschilt niet veel van wat mariniers, commando’s of leden van de luchtmobiele brigade kunnen gebruiken bij fysieke inspanningen.

Train met plezier, train verstandig en gezond!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear