Review: HOKA One One Mach 4

Review: HOKA One One Mach 4

Getest: de HOKA Mach 4. Een comfortabele en snelle schoen.

Op de vraag van ProRun of ik een nieuw model HOKA’s wil testen hoef ik niet lang na te denken. Bijna een jaar loop ik nu op de Clifton Edge van HOKA ONE ONE en na meer dan 1000 kilometer en een PR op de marathon zijn ze wel aan vervanging toe. De HOKA’s bevallen prima, dus de vraag van ProRun kwam op een perfect moment.

De eerste indruk

De schoenen worden bezorgd als ik na 3 dagen plat liggen door corona weer enigszins op de been ben. Ik haal ze uit de doos en merk dat ze bijna niets wegen. Het is te hopen dat ik ze pas, want ik zou me toch wat beschaamd voelen als ik gekregen schoenen moet terugsturen om te vragen naar een maat groter of kleiner. Gelukkig zitten ze als gegoten. Het uitstekende deel op de hiel om je schoen makkelijk aan te trekken is nauwelijks nodig. Ze lijken voor mijn voeten gemaakt, nauwsluitend zonder te knellen.

Vergeleken met mijn huidige HOKA’s is de Mach 4 een elegante schoen. De zool steekt een stuk minder ver uit dan bij de Clifton Edge. Alsnog zorgt deze zool, met V-vormige inkeping, voor een goede afwikkeling en demping als je op je hak landt. Vooral handig als je op een heuvel op viaduct naar beneden loopt. Opvallend aan de Mach 4 is de tussenzool gemaakt met de ProFly-technologie van HOKA. Deze zool, bestaande uit 2 lagen, zorgt voor een zachte demping en responsiviteit. Een schoen gericht op snelheid dus.

De eerste kilometers

Helaas blijft het voorlopig alleen bij passen en zal het nog even duren voordat ik mijn eerste kilometers op de Mach 4 kan maken. Meer dan een week staan de schoenen naar me te lonken als een taart waar ik vanaf moet blijven. Of eigenlijk heeft dit geen metafoor nodig. Het zijn nagelnieuwe schoenen die schreeuwen om gedragen te worden, kilometers maken over asfalt, hei en bospaden.

Na een dag of 10 voel ik me goed genoeg voor een klein rondje. De HOKA’s heb ik wel al een paar keer aangetrokken, maar verder dan de tuin was ik nog niet gekomen. Direct na de eerste hardlopende meters voel ik dat dit mijn favoriete schoen gaat worden. De tussenzool doet wat het belooft. De landing is zacht en dwingt je tot een volgende stap. Een hoge pasfrequentie wordt zo een makkie. Het lijkt alsof ik op verende kussentjes aan het lopen ben, hoewel dit model van HOKA geen carbon plaat heeft. Het uitstekende deel op de hiel om het aantrekken van de schoen te vergemakkelijken zorgt er voor dat de druk op de achilleshiel minimaal is.

Na een kilometer of 3 weet ik niet wat me gebeurt. Het tempo is laag, dat had ik me voorgenomen, maar ik loop te hijgen alsof ik een Strava-segment aan het aanvallen ben. Mijn longen branden pijnlijk. In een nog lager tempo, bijna wandelend, zet ik koers naar huis. De schoenen willen harder, het lichaam nog even niet.

Stabiel op elke ondergrond

Na een paar weken van rustig opbouwen is er niets te noemen wat niet bevalt aan de HOKA Mach 4. Ik heb op verschillende ondergronden gelopen: asfalt, klinkers bos en hei. Op elk terrein gaven de schoenen mij stabiliteit. Wel heb ik het gevoel dat de HOKA’s nog niet helemaal tot hun recht komen. Ik heb vooral rustige rondjes gelopen van maximaal 10 kilometer, slechts een enkele keer liep ik wat harder door. De schoen met ProFly-technologie vraagt om intervallen, trainingen op tempo en wedstrijden waar je tot het gaatje wilt gaan.

Ik ben benieuwd of de schoenen ook geschikt zijn voor de lange rustige duurlopen, daar ben ik nog niet aan toegekomen. Deze staat, net als een intervaltraining, nog in de planning.

Conclusie

De HOKA ONE ONE Mach 4 is een fijne (neutrale) lichtgewicht schoen gericht op het snelle werk.

Ook bij minder snelle trainingen voelt de schoen comfortabel en geeft het voldoende ondersteuning. Of de schoen ook prettig is bij lange rustige duurlopen is nog de vraag.

De schoen kost bij de meeste (web)winkels 140 euro, dat lijkt in een prima verhouding te staan tot de kwaliteit.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 • Claudia

  Yessss ik heb ze ook. Wat een parels he. Gebruik ze niet voor de langzame loopjes want dat vind ik zonde. Morgen morgen ze weer aan. Met de tempos. Mits het niet regent want dat is zonde 😉

 • Karin Verheijden

  Dat klinkt heel goed. Hopelijk ben je zelf binnenkort weer toe aan het echte snelle werk met deze Hoka’s.

 • Auke Bos

  Mooi verhaal. Ik gebruik al een aantal jaren hoka’s. Ik kreeg last van mijn achillespees en later van hielspoor. In combinatie met inlegzolen kan ik nu weer lopen. Helaas geen marathon meer maar ik kan lopen en dat verhoogd mijn levensvreugde.
  Ik loop nu op de hoka one one en ben toe aan een paar nieuwe. De zool is nog prima maar de bovenkant scheurt aan de zijkant los van de zool. Ik vind het lastig om schoenen te bestellen omdat ik graag mijn oude schoenen laat zien voor een passend advies. Graag zou ik de Mach 4 uitproberen. Voor zover ik weet moet ik daarvoor naar Utrecht of Amsterdam.

  • Egon

   Misschien een keer een ander merk proberen; het is sowieso goed om 2 verschillende paren schoenen te hebben en die regelmatig af te wisselen. De voeten en benen worden dan net iets anders belast.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear