Road to Rotterdam met HOKA Mach 5 en Clifton 9

Road to Rotterdam met HOKA Mach 5 en Clifton 9

Met mijn twee favoriete schoenen van HOKA train ik voor de marathon van Rotterdam.

Nog geen 15 jaar geleden maakte HOKA een opvallende entree in de markt van hardloopschoenen. Terwijl veel gevestigde merken steeds minimalistischere schoenen op de markt brachten vielen de modellen van HOKA op door hun ultradikke zolen en het veelkleurige bovenwerk. Ooit ontworpen door de Franse oprichters en trailrunners Nicolas Mermoud and Jean-Luc Diard die een schoen wilden waarmee ze ook hard een berg af konden rennen. Hoka One One werd geboren, wat vrij vertaald uit het Māori “vliegen over de aarde” betekent.

Maximale demping

Ondanks de dikte van de zolen bleef de schoen wel licht en zorgde de zool voor een een maximale demping. HOKA werd hierdoor een gewild merk onder ultralopers, maar heeft inmiddels aan populariteit gewonnen bij alle soorten lopers. Andere merken lanceren ook schoenen met dikkere zolen, maar HOKA blijft voorop lopen als het gaat om lichtgewicht schoenen met een maximale demping.

Zelf kocht ik een aantal jaar geleden mijn eerste paar HOKA’s, de Clifton Edge, een schoen die vooral opviel door de ver uitstekende hak. Mijn enthousiasme voor het merk HOKA is met deze schoen begonnen. Daarna volgde twee maal een paar Mach 4 en de Bondi X. Voor mijn trails pak ik de Speedgoat van HOKA uit de kast.

Trainen voor een marathon

Momenteel ben ik in training voor de NN Marathon Rotterdam op 16 april. Voor mijn trainingen loop ik op twee nieuwe modellen van HOKA. In mijn schema staan intervaltrainingen, tempotrainingen, herstelloopjes, lange langzame duurlopen en lange duurlopen met blokken op wedstrijdtempo. Afhankelijk van de training trek ik de Mach 5 of Clifton 9 aan.

Mijn intervallen, soms op de baan, en tempotrainingen loop ik op de Mach 5. Een lichte schoen om snelheid mee te maken en voldoende demping om na de training nog energie over te hebben in mijn benen. Over de Mach 4 was ik al heel enthousiast, maar de opvolger is nog een tikkie fijner voor het snellere werk. Het zou een goede wedstrijdschoen zijn voor een 10 kilometer of halve marathon, maar het mist daarvoor net dat beetje extra wat de carbonplaat in de HOKA Rocket X je zal geven.

Voor herstelloopjes, maar vooral de lange langzame duurlopen is de Clifton de ideale schoen, met de Clifton 9 als het nieuwste model in de serie. De Clifton is de klassieke neutrale hardloopschoen van HOKA met dikke zolen en maximale demping, maar toch opvallend licht. Het is duidelijk geen schoen om veel snelheid mee te maken, maar na een uur of 2 aan rustige kilometers is het fijn om het comfort van de Clifton 9 aan je voeten te hebben.

Het wordt wat lastiger kiezen als er een duurloop van meer dan 20 kilometer op het programma staat met halverwege blokken op wedstrijdtempo. Of eigenlijk wedstrijdvermogen, want op mijn HOKA-schoen zit steevast een Stryd vermogensmeter. De keuze valt uiteindelijk bijna altijd op de Mach 5, omdat ik het goed uitvoeren van mijn tempoblokken belangrijker vind dan een maximale demping bij veel kilometers.

De technische details

De Mach 5 en Clifton 9 zijn beide schoenen voor de neutrale loper met een vergelijkbare heeldrop en gewicht. Het grote verschil zit ‘m in demping en responsiviteit. Waar de Clifton 9 veel meer demping in de zool heeft is de Mach 5 responsiever.

HOKA Mach 5

Heeldrop*: 5 mm
Gewicht herenmodel: 232 gram
Gewicht damesmodel: 192 gram
Type schoen: neutraal

Gemiddelde prijs: € 120

HOKA Mach 5
HOKA Mach 5, voor het snellere werk

HOKA Clifton 9

Heeldrop*: 5 mm
Gewicht herenmodel: 248 gram
Gewicht damesmodel: 205 gram
Type schoen: neutraal

Gemiddelde prijs: € 150

HOKA Clifton 9
HOKA Clifton 9, voor de lange langzame duurloop

* Heeldrop, ook wel offset genoemd, is het verschil in zooldikte tussen de hak en de teen. Het is van invloed op je voetlanding. Met een drop tot 8 mm land je meestal op je voor- of middenvoet.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear