Welke loopgadgets zijn wél de moeite waard?

Twee loopgadgets die ik wél met plezier gebruik.

Welke loopgadgets zijn wél de moeite waard?

Er zijn tientallen loopgadgets die worden aangeprezen op verschillende websites en fora. Ik ben actief op social media en ik  heb boeken geschreven met honderdduizend lezers. Dus wat krijg je dan? Merken die willen dat je met hun spullen op de foto gaat. Schoenen, shirts, sportdrank, gels, koptelefoons, hartslagmeters, sokken, broeken, rugzakken, lampjes etc. etc.

Allemaal hoegenaamd supersonisch en lichtgewicht spul dat ik gratis opgestuurd kan krijgen. Om te proberen.

Nee, hoeft niet. Dank je

Zeg ik bijna altijd.

Ik heb al schoenen en ik hoef geen koptelefoon. Een enkele keer zeg ik: stuur maar op, ik probeer het wel, maar als ik het niks vind, schrijf ik er ook niks over. Meestal heb ik al spijt als ik het spul uitpak. Ik vergeet toch altijd weer dat een schoenendoos ingepakt wordt in een hele grote doos, opgevuld met plastic zooi.

Hallo plastic, hallo schuldgevoel.

Het afgelopen jaar heb ik echter 2 gadgets in gebruik genomen waar ik wél vrolijk van word: Stryd en Flipbelt

Stryd vermogensmeter jaren terug sprak trainer Guido Vroemen al enthousiast over vermogensmeting. Ik had er niets mee. Liever trainde ik zonder meters en als ik een meter wilde gebruiken, dan gebruikte ik een hartslagmeter. Dan leerde ik iets over mijn lijf (hartslag) in plaats van output van buiten (vermogen). Daarbij geloofde ik niet dat je Wattage nauwkeurig kon meten met hardlopen. Als wielrenner kon ik me er nog iets bij voorstellen, maar als loper leek het me onbetrouwbaar.

Tot ik ‘bèta-lopers’ Hans van Dijk en Ron van Megen tegen het lijf loop. Ingenieurs die gek zijn van hardlopen en meten. Het duo is laaiend enthousiast over de vermogensmeter van Stryd en ik word nieuwsgierig. Ik probeer het boek Hardlopen met Power! te lezen. Het maakt me nog nieuwsgieriger, maar ik vraag me ook af of het voor mij als alfa wel een goed idee is om op vermogen te lopen. Het is ingewikkelde kost.

Aldo Spaanjaars van Stryd haalt me over. Hij zegt: door te trainen op vermogen breng je juist rust in je training

Rust?

Dat had ik niet verwacht. Ik dacht nog iets erbij naast hartslag, Strava en GPS, dat brengt onrust. Spaanjaars geeft me een Stryd mee en geeft een korte instructie. Inmiddels train ik op vermogen en ik ben enthousiast. Het geeft inderdaad rust. Want ik hoef maar op 1 ding te letten: mijn vermogen. En die schommelt veel minder dan hartslag en het lijkt gewoon goed te werken. Zones op vermogen liggen 1 op 1 op mijn hartslagzones (check ik natuurlijk thuis toch even) en ik hoef enkel in rust mijn hartslag bij te houden om te controleren of ik niet te gek doe.

De Flipbelt is andere gadget waar ik zowaar enthousiast over ben. Het is handig om mijn sleutels, geld, telefoon en twee pasjes gewoon bij me te houden, ook bij een evenement (al zal dat nog even wachten). En zo’n Flipbelt is een zegen. Huissleutel, autosleutel, 2 pasjes, telefoon, wat geld, wat vijgen. Het past er makkelijk in en je voelt het niet eens te zitten.

Door deze twee positieve ervaringen met ‘nieuw’ spul ben ik wel nieuwsgierig geraakt of er nog meer spul is waar je loopjes écht aangenamer door worden.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gadgets & Gear

Als je dit leest, wil jij ook een Stryd
Maak kans op een Wahoo Sporthorloge
Daag je zelf uit met Strava segmenten
Dit zijn de beste hardloopschoenen voor 2021
Getest: de Coros Pace 2 (deel 2)
Waarom de zon gaat schijnen als ik hoepel